27 martie 1918. Astăzi se împlinesc 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi se împlinesc 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Actul care consfințea reîntregirea a fost semnat pe de 27 martie 1918, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Rezultatul votării a fost însoțit de aplauze și strigăte.

La 27 martie 1918, Sfatul Țării a decis cu 86 de voturi unirea cu România. Au fost 3 voturi împotriva acestei uniri, iar 36 de parlamentari s-au abținut. Acest fapt nu a împiedicat, ulterior, ca diferiți nemulțumiți să conteste caracterul democratic al adunării și corectitudinea votului. Evident, statul sovietic, considerându- se lezat de pierderea unei regiuni obținută prin forță, în 1812, de proaspăt înlăturatul regim țarist, a dezvoltat, în timp, o întreagă documentație „științifică”, prin care să arate caracterul pur slav al Basarabiei și al locuitorilor. Epilogul istoriografiei sovietice se regăsește astăzi în R. Moldova, unde invențiile și falsurile istorice creează confuzii și măsuri controversate la nivel continental.

Articol preluat de pe site-ul deschide.md. Articolul poate fi citit în întregime accesând următorul link: https://deschide.md/ro/stiri/cultura/82543/27-martie-1918–Ast%C4%83zi-se-%C3%AEmplinesc-103-ani-de-la-Unirea-Basarabiei-cu-Rom%C3%A2nia.htm

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment