Abonamentele de transport rutier pentru elevi, decontate integral

Abonamentele acordate elevilor de c─âtre operatorii de transport rutier pentru distan╚Ťe de p├ón─â la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre m─âsurile de reducere a abandonului ╚Öcolar, ├«n condi╚Ťiile ├«n care principala cauz─â o reprezint─â costurile aferente particip─ârii la cursuri.

Decizia a fost luat─â ast─âzi de Guvern, printr-o Ordonan╚Ť─â de Urgen╚Ť─â, av├ónd ├«n vedere faptul c─â ├«n anul ╚Öcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au f─âcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obliga╚Ťia s─â emit─â abonamente pentru transportul elevilor,abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distan╚Ťe de p├ón─â la 50 de kilometri.

Trebuie men╚Ťionat faptul c─â, ├«ncep├ónd cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat ╚Öi nu acoper─â integral tariful dec├ót pentru o mic─â parte din abonamentele emise de transportatori. ├Än multe cazuri, diferen╚Ťa de pre╚Ť nedecontat─â este mare ╚Öi constituie motiv de abandon ╚Öcolar, mai ales ├«n zonele slab dezvoltate, unde costurile cu naveta sunt ridicate ├«n raport cu veniturile familiilor. Distan╚Ťa medie la nivel na╚Ťional pe care trebuie s─â o parcurg─â un elev care face naveta este de 18 kilometri. Pre╚Ťul mediu al unui abonament lunar pentru aceast─â distan╚Ť─â este de circa 150 lei. Din aceast─â sum─â, elevului i se deconteaz─â ├«n pezent 56 de lei, astfel c─â aproape 100 de lei trebuie acoperi╚Ťi lunar din bugetul familiei.

├Än acela╚Öi timp, m─âsura adoptat─â ast─âzi de Guvern a fost luat─â av├ónd ├«n vedere c─â Rom├ónia este a treia ╚Ťar─â din Uniunea European─â ├«n ceea ce prive╚Öte p─âr─âsirea timpurie a ╚Öcolii (19,1% din popula╚Ťia de 18-24 de ani), rat─â care a crescut de la 17,3% ├«n 2013. De asemenea, s-a avut ├«n vedere ╚Öi faptul c─â unul din cinci elevi din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jum─âtate din popula╚Ťia cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 15-19 ani locuie╚Öte ├«n mediul rural, liceele ╚Öi ╚Öcolile profesionale sunt situate ├«n general ├«n zona urban─â.

Decontarea integral─â a costurilor pentru naveta elevilor a fost, de altfel, una dintre solicit─ârile adresate Guvernului de c─âtre asocia╚Ťiile reprezentative ale elevilor, Organiza╚Ťia Salva╚Ťi Copiii, federa╚Ťiile sindicale reprezentative din educa╚Ťie.

Un alt capitol inclus ├«n Ordonan╚Ťa de Urgen╚Ť─â are ├«n vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabile╚Öte c─â tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabile╚Öte ╚Öi se actualizeaz─â prin hot─âr├óre a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul a tarifului maximal se aprob─â tot prin Hot─âr├óre a Guvernului.

Contractele de transport ├«n curs, valabil ├«ncheiate, ├«n baza c─ârora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate p├ón─â la ajungerea la termen dec├ót prin acordul p─âr╚Ťilor.

Reglementarea unui tarif maximal se face ├«n condi╚Ťiile ├«n care tarifele practicate de operatorii de transport public variaz─â foarte mult pentru aceea╚Öi distan╚Ť─â, pre╚Ťurile maxime fiind de p├ón─â la 13 ori mai mari dec├ót pre╚Ťurile minime. De exemplu, ├«n prezent, pentru o distan╚Ť─â de 10 kilometri, valoarea minim─â a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maxim─â de 228 de lei, iar valoarea decontat─â elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minim─â a tarifului este de 43 de lei, cea maxim─â de 360 de lei, iar suma decontat─â elevului este de 80 de lei.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment