Casa lui Aron Pumnul- ,,centru al comunității românești”

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare a efectuat în perioada 9-10 mai o vizită în Ucraina, unde a puncat pe agendă și unele deplasări ce au ca obiective de interes comunitatea românească din regiune.

Casa lui Aron Pumnul a fost unul dintre obiectivele pentru care ministrul Angel Tîlvar s-a deplasat la Cernăuți. „Ne dorim să facem din Casa Aron Pumnul un centru al comunității românești. Ne dorim ca românii din oraș și din regiune să aibă un loc al lor, un loc care să aibă semnificație pentru ei, un loc care să arate cât de important este oraşul Cernăuţi pentru cultura română. Aici îl vom celebra nu doar pe Aron Pumnul, aici îl vom celebra și pe Mihai Eminescu și, alături de ei, pe mulți alți mari oameni ai neamului românesc. Ei vor fi exemple pentru cei de azi, pentru cei de mâine. Românii vor veni aici pentru a-și cunoaște limba, cultura, civilizația și istoria, gândind proiecte prin care să își afirme identitatea cu mândrie”, a precizat Angel Tîlvar.

Deoarece formarea intelectuală și artistică a poetului Mihai Eminescu este strâns legată de personalitatea lui Aron Pumnul, s-a luat hotărârea ca în incinta Casei Aron Pumnul să se amenajeze un muzeu în onoarea marelui poet naţional Mihai Eminescu.

Aron Pumnul a fost un cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu și fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania. Acesta fost numit primul profesor de limba și literatura română la liceul german din Cernăuții, unde îl avea elev pe Eminescu, tânărul poet care, la moartea lui, a scris elegia ,,La mormântul lui Aron Pumnul”.

 

 

Mădălina Micu

Mădălina Micu este studentă la Jurnalism, FŞSU, ULBS , Departamentul de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment