CJUE: Avocatul General Michal Bobek declară că statele membre trebuie să acorde compensații oricărei victime a unei crime intenționate violente, indiferent de reședința sa.

Avocatul general Bobek: statele membre trebuie să acorde compensații oricărei victime o crimă intenționată violentă, indiferent de reședința sa Chiar dacă despăgubirea nu înseamnă reparația completă a daunelor, suma acesteia nu poate fi doar simbolic.

Aceasta declarație vine pe fondul unei cauze care a avut loc in Italia, cauza C-129/19. În aceasta, în octombrie 2005, doamna BV a fost victima violenței sexuale. Această crimă a fost comisă în Italia, țara sa de reședinta. Infractorii au fost condamnați la închisoare și au fost obligați să plătească imediat 50.000 de euro în favoarea ei. Cu toate acestea, nu au putut obține această sumă, ca atare infractorii au evitat plata. În 2009, BV a introdus o acțiune în fața instanțelor italiene împotriva statului italian, pentru a solicita daune pentru nerealizarea de către Italia de a transpune Directiva 2004/80 / CE privind compensarea victimelor infracțiunii.

În 2016, o hotărâre a Curții de Justiție a constatat că Italia a încălcat Directiva 2. În același an, Italia a introdus o lege care instituie, retroactiv, începând cu 30 iunie 2005, o schemă națională de compensații care acoperă atât situațiile interne, cât și cele transfrontaliere. Pentru victimele violenței sexuale, suma fixă ​​de 4.800 de euro a fost furnizată ca o compensație datorată de statul italian atunci când victima este în imposibilitate să obțină reparații de la infractor.

Corte Suprema di Cassazione (Curtea de Casație, Italia), care trebuie să decidă asupra cazului BV în ultima instanță, solicită Curții dacă directiva impune fiecărui stat membru introducerea unui sistem național de compensare care acoperă doar victimele aflate în situații transfrontaliere sau toate victimele unor crime intenționate violente săvârșite pe teritoriul său. În plus, instanța italiană întreabă dacă compensațiile stabilite de legea italiană la 4.800 euro datorate victimelor violenței sexuale sunt „corecte și adecvate ”, în conformitate cu directiva. În avizul de astăzi, avocatul general Michal Bobek consideră că Curtea ar trebui răspunde la prima întrebare, în sensul că Directiva impune statelor membre să stabilească scheme naționale de compensare pentru orice victimă a unei infracțiuni cu intenție violentă comisă pe teritoriile lor, indiferent de reședința sa.

Puteti accesa la acest link documentul care conține declarația de presă integrală a avocatului general.

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment