Conferința Internațională privind Justiția Juvenilă “Let’s talk, Let’s walk together”

Conferința “Let’s talk, Let’s walk together” încununează eforturile depuse de echipa coordonată de dl. Cătălin Claudiu Bejan, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, împreună cu partenerii internaționali constând în organizația Meridianos din Spania. Organizarea și susținerea acestei conferințe în București poziționează România în fruntea acestei viitoare dezbateri și la nivelul de reflecție european, datorită evoluției înregistrate pe acest palier, evoluție susținută de schimbările de natură legislativă, pentru alinierea la standardele europene, și a progresului către un model de reintegrare educativ, de pe urma căruia s-au obținut îmbunătățiri și s-au generat oportunități pentru cei tineri.

Grija pentru populaţia tânără – copii şi adolescenţi – constituie una dintre preocupările europene de maximă actualitate, reflectată în principalele direcţii de acţiune promovate la nivelul Statelor Membre şi ale Comisiei Europene. Una dintre provocările majore subscrise acestei problematici, care reclamă un răspuns urgent, coordonat şi eficient, vizează tinerii cu risc de excluziune socială şi, în mod particular, minorii care au săvârşit fapte sancţionate penal.”

Cu ocazia Conferinţei Internaţionale privind Justiţia Juvenilă “Let’s talk, Let’s walk together”, care va avea loc în Bucureşti, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2015, este vizată crearea unui spaţiu favorabil atât pentru dezbaterea, cât şi pentru promovarea unor idei inovative privind justiţia pentru minori, care să ne permită familiarizarea cu schimbările legislative implementate la nivel european şi accesul la bunele practici existente în alte ţări.

Creşterea interesului înregistrat în plan european faţă de tema delincvenţei juvenile generează dezbateri susţinute privind modalităţile de abordare a infracţionalităţii în rândul minorilor şi al tinerilor. În acest sens, pe listele de priorităţi ale guvernelor europene sunt tot mai prezente aspecte concrete referitoare la respectarea drepturilor universale ale copiilor, asigurarea garanţiilor necesare privind implicarea minorilor în procedurile judiciare şi diferenţierea clară între sistemele de justiţie şi cele cu rol de protecţie socială. Ținând cont de importanța temei, motto-ul “Let’s talk, let’s walk together” reprezintă spiritul Conferinţei, al participanţilor, dialogul şi acţiunea care pot genera schimbarea.

Conferinţa este organizată de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Organizaţia Meridianos din Spania şi se va desfăşura la Palatul Parlamentului, însumând aproximativ 250 de participanţi, din ţară şi străinătate.

Prin intermediul acestei conferințe, organizatorii își propun să atingă următoarele obiective:

  • Crearea unui cadru de reflecţie în legătură cu diferite realităţi europene în materia justiţiei juvenile;
  • Analizarea acelor practici şi experienţe care oferă cele mai bune rezultate şi oportunităţi mai mari tinerilor;
  • Identificarea bunelor practici, a ideilor inovatoare şi a noilor abordări în ceea ce priveşte procesele de intervenţie educativă, preventivă şi corectivă;
  • Informarea asupra schimbărilor importante pe care România le-a realizat în dezvoltarea justiţiei juvenile;
  • Dezbaterea viitoarelor scenarii în legătură cu justiţia juvenilă din perspective educative şi juridice.

Lista vorbitorilor o puteți vizualiza accesând acest link.

În aceeași perspectivă, cu ocazia participării la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Centrul de Detenție din cadrul Penitenciarului pentru Minori și Tineri, ministrul justiției, dl. Robert Cazanciuc, a afirmat că “există subiecte grele pe care societatea trebuie să le dezbată astăzi. Suntem toți apăsați de griji și probleme, dar nu trebuie să trecem cu vederea lecția pe care cei peste 100 de tineri de aici ne-o pot oferi […] Lipsa educației, motivată în multe cazuri de lipsa posibilităților materiale, poate crea tragedii. […] În lipsa educației, tinerii prezenți aici au mers pe căi greșite, au încălcat legea, iar acum suportă consecințele. Iar dacă nu le oferim o șansă de a le oferi un loc de muncă, de a caștiga un ban cinstit pentru a-și asigura traiul, îi condamnăm din nou la o nouă sancțiune privativă de libertate”.

În susținerea acestui eveniment, vineri, 18 septembrie 2015, Administrația Națională a Penitenciarelor și organizația Meridianos din Spania au susținut conferința de lansare a proiectului „Let’s talk, Let’s walk together”. Conferința de presă a fost susținută de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, chestor de penitenciare dl. Cătălin Claudiu Bejan, de managerul de proiect din cadrul Meridianos, dl. Jose Joya Roldan, de dl. Tudorel Butoi, psiholog criminalist și unul dintre moderatori, dl. Alexandru Cumpănașu.

Alexandru Bratosin

Alexandru BRATOSIN este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti si administratorul sectiunii economice de pe ABC Juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment