Contractul electronic. Un nou tip de contract?

Dreptul, a┼ča cum a fost el numit ├«n doctrin─â, ÔÇťdrept viuÔÇŁ, nu putea r─âm├óne constant ├«n fa┼úa schimb─ârilor. Nici contractul, ca instrument juridic fundamental ├«n dreptul privat, nu putea evita adapt─ârile la tehnologii impuse de evolu┼úia societ─â┼úii spre lumea virtual─â ┼či spre pragmatismul ineret ei.
Contractul reprezint─â acordul de voin┼ú─â ├«ntre dou─â sau mai multe p─âr┼úi cu inten┼úia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic. Se fixeaz─â astfel ┼či elementele unui contract: consim┼ú─âm├óntul p─âr┼úilor, capacitatea, obiectul ┼či cauza. Codul civil la art. 1179 alin. 2 prevede ┼či forma pe care o ├«mbrac─â un contract, iar ├«n m─âsura ├«n care legea prevede o anumit─â form─â, aceasta trebuie respectat─â sub sanc┼úiunea prev─âzut─â de dispozi┼úiile legale aplicabile.
Forma poate fi exprimat─â astfel:
– ├«n mod verbal
– ├«n mod scris
– printr-un comportament care nu produce ├«ndoieli asupra efectelor juridice
– ├«n mod electronic

Forma contractului, ce constituie de asemenea ┼či un mijloc probatoriu, este cea care diferen┼úiaz─â contractul clasic de contractul electronic. Principala diferen┼ú─â dintre cele dou─â contracte este reprezentat─â de materializarea lor. Spre exemplu: ├«n locul acordului verbal sau al altor gesturi pe care le cere forma contractului clasic, la contractul electronic ├«nt├ólnim un mesaj de date pe suport electronic.
Cu toate c─â ├«n doctrin─â ├«nt├ólnim o controvers─â ├«ntre cele dou─â tipuri de contracte, vom aprecia c─â nu este vorba despre dou─â contracte diferite. Altfel spus, contractul ├«n form─â electronic─â nu reprezint─â un nou tip de contract, ci doar caracterizeaz─â un alt mod de a contracta prin intermediul re┼úelei de internet, prin suprimarea distan┼úelor dintre subiectele de drept. Electronica este astfel un mod de a realiza contractul. Rezult─â c─â nu avem diferen┼úe ├«ntre natura juridic─â a contractului clasic ┼či cea a contractului electronic, diferen┼úele fiind doar de form─â.

Contractul în formă electronică prezintă următoarele caracteristici:
– se ├«ncheie prin mijloace electronice de prelucrare a informa┼úiei
– poate s─â fie probat prin astfel de mijloace de prelucrare a informa┼úiei
Părţile trebuie să apeleze la forma de înscris electronic pentru a putea proba contractul în faţa instanţei.

Nu trebuie f─âcut─â confuzie ├«ntre contract ├«n form─â electronic─â ┼či contract ├«ncheiat prin mijloace electronice. Acesta din urm─â nu poate fi probat ├«n fa┼úa instan┼úei, chiar dac─â este ├«nregistrat─â convorbirea. Spre exemplu: un contract ├«ncheiat prin skype sau la telefon. Acest contract ar putea ajunge totu┼či s─â fie probat, ├«n m─âsura ├«n care instan┼úa permite acest lucru, prin martori. Altfel spus, contractul ├«n form─â electronic─â este specia, iar contractul ├«ncheiat prin mijloace electronice este genul.

C├ónd dorim s─â ├«ncheiem un contract ├«n form─â electronic─â, un lucru foarte important ce trebuie avut ├«n vedere este momentul ├«ncheierii. Acesta este important sub urm─âtoarele aspecte: ├«n func┼úie de acel moment se apreciaz─â posibilitatea de revocare, caducitatea ofertei, existen┼úa cauzelor de nulitate sau anulabilitate, calculul termenelor de prescrip┼úie, locul ├«ncheierii contractului, dar ┼či legea aplicabil─â ├«n caz de conflict.

Momentul ├«ncheierii este cel ├«n care acceptarea ├«nt├ólne┼čte oferta. Sistemul recep┼úiunii spune astfel: ├«ncheierea contractului a avut loc ├«n momentul ├«n care r─âspunsul acceptantului a ajuns la ofertant, indiferent dac─â ofertantul a luat sau nu cuno┼čtin┼ú─â de cuprinsul lui.
Un aspect important ce trebuie avut ├«n vedere la determinarea momentului ├«ncheierii contractului este marcarea temporal─â a documentelor ┼či atestarea locului unde s-au ├«ncheiat acestea din partea furnizorului de servicii de marcare temporal─â sau de c─âtre notarul public. Marcarea temporal─â este o colec┼úie de date ├«n form─â electronic─â, ata┼čat─â ├«n mod unic unui document electronic ┼či certific─â faptul c─â anumite date ├«n form─â electronic─â au fost prezentate furnizorului de servicii de marcare temporal─â.
Momentul ├«ncheierii unui contract ├«ntre un comerciant ┼či un consumator este marcat de primirea confirm─ârii de c─âtre consumator, referitor la comanda sa.

├Än ceea ce prive┼čte locul ├«ncheierii contractului, acesta trebuie ┼čtiut pentru a se determina legea aplicabil─â ├«n caz de conflict. De obicei, locul ├«ncheierii este acela unde acceptarea ofertei se ├«nt├ólne┼čte cu oferta, deci locul unde se afl─â ofertantul. Contractul se poate ├«ncheia ┼či f─âr─â ├«n┼čtiin┼úarea ofertantului atunci c├ónd acceptarea se face potrivit ofertei prin s─âv├ór┼čirea de c─âtre destinatarul ofertei (acceptantul) a unui act sau fapt concludent. ├Än acest caz, locul ├«ncheierii este acela unde se afl─â destinatarul ofertei.

A┼ča cum am precizat mai sus, ├«n dreptul procesual civil, institu┼úia probei este supus─â principiului legalit─â┼úii, ceea ce ├«nseamn─â c─â, pentru a fi admis─â, o prob─â trebuie s─â fie recunoscut─â de lege. Mijloacele de prob─â atunci c├ónd ne referim la contractele electronice se reduc la ├«nscrisul ├«n form─â electronic─â, reglementat de Legea 445/2001. ├Änscrisul electronic trebuie s─â con┼úin─â semn─âtura autorului, aceasta purt├ónd denumirea de semn─âtur─â electronic─â. Semn─âtura electronic─â (digital─â) valid─â ofer─â cititorului un motiv puternic de confirmare a faptului c─â mesajul sau documentul digital este creat de c─âtre persoana care l-a semnat, iar con┼úinutul mesajului sau documentului digital nu a fost modificat de la data emiterii acestuia. Asupra documentului se aplic─â o func┼úie hash-code, ob┼úin├óndu-se amprenta documentului. Printr-un algoritm se aplic─â cheia privat─â peste amprenta documentului, rezult├ónd semnatura electronic─â.
Semnatarul este acea persoana care de┼úine un dispozitiv de creare a semn─âturii electronice ┼či care ac┼úioneaz─â fie ├«n nume propriu (persoana fizic─â),fie ├«n numele unui ter┼ú (persoana juridic─â).
Semn─âtura electronic─â:
ÔÇó nu este o semn─âtur─â scanat─â
ÔÇó nu este o iconi┼ú─â
ÔÇó nu este o poz─â
ÔÇó nu este o hologram─â
ÔÇó nu este un smart card

O semnătură electronică trebuie să îndeplinească în mod cumulativ, următoarele condiţii:

1. Este legată în mod unic de semnatar.
2. Asigur─â identificarea semnatarului.
3. Este creat─â prin mijloace controlate exclusiv de semnatar.
4. Este legat─â de documentul ├«n form─â electronic─â la care se raporteaz─â, ├«n a┼ča fel ├«nc├ót orice modificare a documentului, ulterioara semn─ârii, s─â duc─â automat la invalidarea semn─âturii.

Titus Gîrbea

Titus- Constantin G├«rbea este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" ┼či student al Facult─â┼úii de Drept, Universitatea din Bucure┼čti.

Related articles