Controverse actuale asupra dreptului la demnitate

Cu toate c─â au trecut mai bine de 65 de ani de la adoptarea Declara╚Ťiei Universale a Drepturilor Omului care statueaz─â ├«nc─â din primul articol c─â „Toate fiin┼úele umane se nasc libere ┼či egale ├«n demnitate ┼či ├«n drepturi. Ele sunt ├«nzestrate cu ra┼úiune ┼či con┼čtiin┼ú─â ┼či trebuie s─â se comporte unele fa┼ú─â de altele ├«n spiritul fraternit─â┼úii”, ├«n societatea secolului al XXI-lea exist─â o tendin╚Ť─â general─â ce se manifest─â ├«n sensul ├«nc─âlc─ârii demnit─â╚Ťii ╚Öi respectului datorat fiin╚Ťei umane.

Un caz recent ce s-a petrecut ├«n Luxemburg┬á a atras aten╚Ťia presei interna╚Ťionale, provoc├ónd polemici aprinse. Avocatul luxemburghez Gaston Vogel a cerut m─âsuri ├«mpotriva unor presupu╚Öi cer┼četori rom├óni ├«ntr-o manier─â agresiv─â, care poate escalada foarte u╚Öor ├«ntr-un conflict de propor╚Ťii: „Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degaj─â zilnic grupurile de cer┼četori dezgust─âtori, obraznici, care, ├«n virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung ├«n Luxemburg, f─âr─â niciun control, din ├«ndep─ârtata Rom├ónie” a declarat acesta ├«ntr-o scrisoare deschis─â adresat─â Prim─âriei ora┼čului, potrivit site-ului 5minutes.rtl.lu. Acela╚Öi site citeaz─â c─â primarul Lydie Polfer nu a ├«nt├órziat s─â reac╚Ťioneze: „Chiar dac─â faptele prezentate ├«n scrisoare ├«nfa╚Ťi╚Öeaz─â probleme reale, o abordare mai nuan╚Ťat─â ╚Öi mai respectuoas─â fa╚Ť─â de situa╚Ťia oamenilor vulnerabili este esen╚Ťial─â”.

Ambasadorul Rom├óniei ├«n Luxemburg, Roxana Iftimie, a criticat aspru declara╚Ťiile avocatului care „denun╚Ťau o tentativ─â de generalizare ┼či stigmatizare”.

ÔÇ×Libertatea de exprimare este esen┼úial─â. Cu toate aceastea, nu trebuie s─â conduc─â la promovarea, mai ales ├«n spa┼úiul public, a unui discurs de ur─â, ├«ndreptat ├«mpotriva unor persoane sau comunit─â┼úi.” Chiar dac─â ├«n┼úelegem c─â scrisoarea domnului Vogel nu reflect─â dec├ót punctul de vedere al autorului, apreciem c─â este necesar─â o aten┼úie suplimentar─â, pentru a evita promovarea prin pres─â a stigmatiz─ârilor ┼či generaliz─ârilor nocive, pe care suntem convin┼či c─â nu le ├«mp─ârt─â┼či┼úi. O generalizare de acest tip este cea prin care Rom├ónia este numit─â ca fiind ┼úar─â de origine a tuturor persoanelor care cer┼česc, descrise de altfel ├«ntr-un mod discriminatoriu ┼či nedemn. Amintim c─â Europa se bazeaz─â pe o serie de valori comune, printre care se num─âr─â dreptul la respectarea demnit─â┼úii cet─â┼úenilor”, a transmis Ambasada Rom├óniei din Luxemburg.

Faptul c─â demnitatea este o valoare inerent─â fiin╚Ťei umane reiese ╚Öi din modul ├«n care este redactat articolul 72 din Codul Civil rom├ón denumit┬áDreptul la demnitate”:

(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.

(2) Este interzis─â orice atingere adus─â onoarei ┼či reputa┼úiei unei persoaneÔÇŁ

├Äns─â┼či┬áConstitu╚Ťia Luxemburgului prevede ├«n art. 11 c─â „statul garanteaz─â respectarea drepturilor naturale ale oamenilor si ale familiei„.

├Än aceste condi╚Ťii, declara╚Ťia lui Gaston Vogel, de╚Öi reflect─â o imagine subiectiv─â asupra faptelor imigran╚Ťilor, este de natur─â s─â afecteze imaginea statului rom├ón ├«n afara grani╚Ťelor, influen╚Ť├ónd negativ opinia public─â. Pe de alt─â parte, libertatea de exprimare constituie, ├«n aceea╚Öi m─âsur─â, un drept fundamental recunoscut oric─ârei persoane ╚Öi, din moment ce o ierarhie a acestor drepturi nu este posibil─â, sunt necesare anumite restric╚Ťii ├«n exercitarea lor, cu scopul de a armoniza traiul indivizilor ├«n societatea modern─â.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment