Curierul Judiciar nr. 7/2015

Num─ârul 7/2015 al Curierului Judiciar este dedicat ├«n exclusivitate┬áConferin┼úei Dreptul Afacerilor 2015, a XI-a edi┼úie ÔÇ×Insolven┼úa pe aripi de v├óntÔÇŁ.

SCA ÔÇ×Piperea & Asocia┼úiiÔÇŁ continu─â tradi┼úia ultimilor 10 ani, cu edi┼úia a XI-a a Conferin┼úei dreptului afacerilor. Tema aleas─â ÔÇô Insolven┼úa pe aripi de v├ónt ÔÇô este ├«n consonan┼ú─â cu schimb─ârile legislative consistente survenite ├«n ultimul an, dar ┼či cu cele preconizate a ap─ârea anul acesta ┼či, de asemenea, cu practica judiciar─â din ultimul timp, care a dep─â┼čit de mult grani┼úele insolven┼úei, trec├ónd ├«n ÔÇ×zoneleÔÇŁ concuren┼úei, protec┼úiei consumatorilor ┼či chiar ale penalului.

Din ce ├«n ce mai des dreptul concuren┼úei interfereaz─â cu insolven┼úa, fie c─â vorbim despre amenzile dispuse de Consiliul Concuren┼úei, fie c─â vorbim despre decizii ale Comisie Europene prin care se solicit─â Statului rom├ón recuperarea unor ajutoare de stat ilegale. Recent, Comisia European─â a pronun┼úat o decizie prin care a re┼úinut c─â executarea silit─â a Statului rom├ón ├«n temeiul unei hot─âr├óri arbitrale ├«n materie de investi┼úii reprezint─â un ajutor de stat ce trebuie recuperat, invalid├ónd inclusiv compens─ârile dispuse de Statul rom├ón ├«n contul crean┼úelor fiscale. Este un tip de decizie care atac─â sistemul global ┼či multilateral al garant─ârii investi┼úiilor (de sorginte american─â), dreptul de liber acces la justi┼úie (de sorginte pan-european─â) ┼či suveranitatea statal─â ├«n materie de tratate interna┼úionale bi- sau multilaterale, dar pune ├«n discu┼úie foarte acut ÔÇô ┼či foarte nea┼čteptat, de altfel ÔÇô ierarhizarea normelor con┼úinute de Conven┼úia european─â a drepturilor omului (CEDO) fa┼ú─â de normale con┼úinute de Tratatul privind func┼úionarea Uniunii Europene (TFUE). Desigur c─â solu┼úia celor de la Comisia European─â inclin─â c─âtre prioritizarea normelor con┼úinute de TFUE (inclusiv sau mai ales cele relative la ajutorul de stat), ├«n defavoarea normelor con┼úinute de CEDO.

Totodat─â, insolven┼úa simplilor particulari a fost repus─â pe agenda public─â, fiind vehiculate o serie de proiecte legislative, unele mai nerealiste dec├ót altele. Pe valul protestelor declan┼čate de explozia cursului francului elve┼úian, ├«n urma deciziei administrative a B─âncii Centrale a Elve┼úiei de renun┼úare la cursul fix al francului fa┼ú─â de euro (1,2 la 1, curs fix stabilit tot pe cale administrativ─â ├«n septembrie 2011), aceste proiecte au fost mediatizate ca fiind singura cale ÔÇťreal─âÔÇŁ de salvare a debitorilor ├«n contractele de credit ├«n franci elve┼úieni. Acest gen de reglementare nu este, ├«ns─â, un panaceu. ├Än plus, insolven┼úa simplilor particulari sau supra├«ndatorarea nu ├«i vizeaz─â doar pe consumatorii cu credite ├«n franci elve┼úieni. Proiectul de lege este unul extrem de important, at├ót pentru persoanele fizice vizate, c├ót ┼či pentru creditorii acestora. Persoanelor supra├«ndatorate le este permis─â, prin intermediul acestei proceduri, reintrarea ├«n via┼úa economic─â. Prin desc─ârcarea de datorii (├«n ipoteza insolven┼úei scuzabile), spiritul antreprenorial este relansat, societatea c├ó┼čtig├ónd un contribuabil apt s─â ├«┼či achite noi taxe ┼či impozite. ┼×i pentru creditori o astfel de procedur─â este de bun augur, ├«ntruc├ót la finalul insolven┼úei ace┼čtia se v─âd cu crean┼úele recuperate (├«n totalitate sau ├«n parte) sau, ca efect la ├«nchiderii procedurii, pot ├«nregistra crean┼úele r─âmase neachitate drept cheltuieli deductibile. Toate acestea, ├«ns─â, necesit─â punerea debitorului sub protec┼úia tribunalului. Or, din p─âcate, proiectele de lege relative la insolven┼úa simplilor particulari care sunt acum ├«n discu┼úia parlamentarilor rom├óni se ├«ndep─ârteaz─â mult prea mult de acest concept, l─âs├ónd ca redresarea debitorului s─â se efectueze sub controlul ┼či supravegherea unor comisii locale (poten┼úialul de fraud─â ┼či de corup┼úie fiind foarte ridicat ├«n astfel de condi┼úii), doar lichidarea prin faliment fiind sub controlul judiciar al instan┼úei. Renun┼úarea la caracterul esen┼úialmente judiciar al insolven┼úei este o gre┼čeal─â ┼či din punctul de vedere al transparen┼úei ┼či al concursualit─â┼úii. Nu putem, deocamdat─â, dec├ót s─â sper─âm c─â proiectele respective vor fi corectate ├«n Parlament.

Dreptul penal, ├«n special prin intermediul m─âsurilor asigur─âtorii ┼či al m─âsurilor de siguran┼ú─â const├ónd ├«n confisc─âri, are din ce ├«n ce mai multe leg─âturi cu procedura insolven┼úei, put├ónd fie s─â determine, fie s─â complice o astfel de procedur─â. ├Än plus, din ce ├«n ce mai des afl─âm despre persoane juridice inculpate sau condamnate penal. ├Än egal─â m─âsur─â, persoana juridic─â poate fi obligat─â s─â suporte, ca persoan─â civilmente responsabil─â, consecin┼úele prejudiciului generat de fapta penal─â a prepusului, prin antrenarea r─âspunderii reparatorii fa┼ú─â de victim─â, precum ┼či s─â accepte ┼či s─â gestioneze efectele m─âsurii de siguran┼ú─â a confisc─ârii. Totodat─â, o persoan─â juridic─â in bonis poate intra, ca urmare a acestor accidente sau incidente, pe panta fatal─â care poate duce la dispari┼úia sa ca subiect de drept, iar o persoan─â juridic─â aflat─â deja ├«n insolven┼ú─â poate suferi, din aceste motive ÔÇťpenaleÔÇŁ, al─âturi destakeholderii s─âi ┼či de organele procedurii, mari tulbur─âri, de natur─â a nega principii ale insolven┼úei cum sunt celeritatea, realizarea drepturilor participan┼úilor la procedur─â, colectivitatea, concursualitatea, caracterul judiciar ┼či sacrificial.

Iat─â, a┼čadar, trei motive ale organiz─ârii celei de-a XI-a edi┼úie a Conferin┼úelor Dreptul Afacerilor, la Facultatea de Drept din Bucure┼čti, Aula Magna.

Organizatori
SCA Piperea & Asociaţii
Universitatea din Bucure┼čti, Facultatea de Drept
Editura C.H. Beck

Lectorii au prezentat lucrările într-un spaţiu academic, temele având un pronunţat caracter practic.

ÔÇó Prof.dr. Gheorghe Piperea, Universitatea Bucure┼čti, Facultatea de Drept
Comisia European─â vs. CEDO ┼či ICSID sau Cum s─â determini o insolven┼ú─â major─â din biroul t─âu de birocrat

ÔÇó Prof.dr. Lucian Bercea, Universitatea de Vest din Timi┼čoara, Facultatea de Drept
Protecţia consumatorilor împotriva Legii privind insolvenţa persoanei fizice

ÔÇó Conf.dr. Adriana Alm─â┼čan, Universitatea Bucure┼čti, Facultatea de Drept
Dreptul concuren┼úei ┼či eficien┼úa economic─â: despre importan┼úa calibr─ârii armei ├«n aplicarea sanc┼úiunilor

ÔÇó Drd. Alexandru-┼×erban R─â┼úoi-P├órvu, avocat SCA Piperea & Asocia┼úii
Preven╚Ťia supra├«ndator─ârii prin mecanismele dreptului concuren╚Ťei

ÔÇó Dr. Nicoleta ┼ó─ând─âreanu, Judec─âtor la ├Änalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie
Efectuarea lichidării în faliment

ÔÇó Conf.dr. Lucian S─âuleanu, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept ┼či ┼×tiin┼úe Administrative
Interferen┼úe pe t─âr├ómul atragerii r─âspunderii pentru intrarea ├«n insolven┼ú─â ├«ntre Legea nr. 85/2014 ┼či Legea nr. 31/1990

ÔÇó Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCA Piperea & Asocia┼úii
Ac┼úiunea in anularea actelor frauduloase ÔÇô aspecte inedite

ÔÇó Conf.dr. Lavinia Lefterache, Universitatea Bucure┼čti, Facultatea de Drept
Confiscarea extins─â

ÔÇó Prof.dr. Valerian Cioclei, Universitatea Bucure┼čti, Facultatea de Drept
Aspecte privind infracţiunea de bancrută frauduloasă

ÔÇó Asist.dr. Andra Trandafir, Universitatea Bucure┼čti, Departamentul de Drept Penal al Facult─â┼úii de Drept
Insolvenţa persoanei juridice urmărite penal

Sursă: http://www.curieruljudiciar.ro/2015/08/19/curierul-judiciar-nr-72015/

ABC Juridic

ABC Juridic a luat na┼čtere din dorin┼úa de a construi perspective pentru viitorii speciali┼čti ├«n domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment