De vorbă cu domnul profesor Ovidiu Ioan Dumitru- despre carieră şi educaţie

Domnul Ovidiu Ioan Dumitru este în prezent deputat în Parlamentul României, fiind membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, avocat și lector universitar la Academia de Studii Economice, București. Echipa ABC Juridic s-a bucurat de oportunitatea de a-i adresa câteva întrebări legate de traseul său educațional și profesional.

Adelin Bălan: Domnule Dumitru, sunteți avocat, lector universitar și de asemenea deputat în Parlamentul României. Cum reușiți să vă faceți timp pentru toate acestea?

Domnul Ovidiu Ioan Dumitru: Uneori mă întreb și eu cum, dar cred că faptul că toate cele trei activități au structură și principii comune ce fac mai ușoară munca. Este clar că experiența mea de avocat și de lector universitar în domeniul dreptului mă ajută în procesul de legiferare, iar activitățile politice și din domeniul educației specifice calității de deputat, membru al Comisiei de Învățământ imi oferă o perspectivă mai largă, tot mai utilă în procesul didactic.

 A.B.: Aveți un traseu educațional și profesional polivalent, finalizând atât un program de licență la Academia de Studii Economice, cât și la Universitatea Nicolae Titulescu, Facultatea de drept. Pe lângă acestea, multe alte studii postuniversitare. Ce anume vă motivează să continuați în acest ritm, chiar și după începerea activității profesionale?

O.I.D.: Este imposibil pentru un om care s-a dedicat educației, chiar și în mediul universitar, să-și lase propria educație deoparte, să nu încerce să afle tot mai multe. Desigur că nu este simplu, trebuie să rezolvi problema alocării timpului, trebuie să iei în calcul că acum ai obligații profesionale și că mai ai și o familie, însă performanța necesită unele sacrificii. Cel mai greu este, insă, a schimba locul din sala de clasă, să te întorci în banca studentului în condițiile în care puțin mai devreme erai în locul profesorului. Este dificil, însă îți oferă o nouă perspectivă și posibilitatea de a te cunoaște mai bine.

 A.B.: Care dintre aceste două domenii, respectiv facultăți v-a atras mai mult în timpul studenției?

O.I.D.: Am ales a le combina, mergând pe linia dreptului afacerilor, la ASE fiind student al unei secții speciale denumite Economia și dreptul afacerii, cu multe materii de drept economic, iar la Facultatea de Drept am finalizat studiile de master cu același profil, dreptul afacerilor.

11208872_831246556923905_89633140_n

-Ovidiu Ioan Dumitru-

 A.B.: Care dintre aceste trei principale ocupații vă oferă cea mai mare satisfacție profesională și personală?

O.I.D.: Aș răspunde la această întrebare prin a spune că dacă aș fi nevoit să renunț la două dintre cele trei activități și să continui doar cu una dintre ele, eu cred că aș alege a fi profesor.

 A.B.: Mulți dintre studenți nu știu exact ce anume vor să facă după finalizarea studiilor. Dumneavoastră ați știut din timpul studenției ce carieră doriți să urmați?

O.I.D.: Nu cred că sunt prea multe persoane care pot spune că știu exact ce doresc să facă după ce termină studiile. Interesant este că eu nu am planificat niciodată să ajung cadru didactic, dar viața are surprizele ei.

A.B.: Ce calități credeți că sunt necesare unui tânăr student pentru a avea o carieră de succes în avocatură? Dar în politică?

O.I.D.: Eu cred că cele două nu au foarte multe în comun. Cel puțin, avocatura de business și politica. Cu toate acestea, politica românească duce lipsă de avocați buni care să se implice în procesul legislativ.

În prezent, pentru a fi un bun avocat, eu consider că este foarte important a fi deschis muncii și acumulării de experiență, pe când politicianul are nevoie de multă implicare și adaptabilitate.

A.B.: Ce activități extracurriculare recomandați studenților în vederea pregătirii lor  profesionale?

O.I.D.: Ei bine, eu am ales a merge pe unele care sunt cumva legate de domenile mele de interes, fără a ma obliga să mă pregătesc de fiecare dată.

11119724_831246550257239_809489709_n

-Ovidiu Ioan Dumitru-

A.B.: Pentru studenții pasionați de politică, un domeniu plin de controverse în România, credeți că implicarea în organizațiile politice de tineret din timpul studenției este o decizie bună?

O.I.D.: Poate fi dacă nu încep a visa prea repede la funcții politice importante. Consider că este crucială implicarea în cât mai multe proiecte ale partidelor, dar și în activități care le pot oferi know-how-ul necesar.

 A.B.: Ați schimba ceva din perioada studenției dacă ați putea?

O.I.D.: Cred că orice absolvent ar schimba ceva. Eu aș alege să fiu mai preocupat de unele materii pe care le-am tratat cu mai puțină atenție, iar acum sunt nevoit să recitesc manualele.

 A.B.: Care vă sunt planurile profesionale pentru viitor?

O.I.D.: Planurile sunt legate de educație și încercarea de a aduce un nou suflu în lumea academică, dar și în cea politică. Este nevoie de schimbare, dar trebuie să fim atenți asupra modului cum vrem să acționăm în acest sens.

 A.B.: Ce părere aveți despre proiectul ABC Juridic? Doriți să adresați un mesaj echipei noastre și cititorilor noștri?

O.I.D.: Doresc să vă urez mult succes și sper ca ABC Juridic să devină o platformă utilizată de cât mai mulți tineri, poate chiar prima în România, de ce nu?

Adelin Bălan

Adelin Bălan este student la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti şi la Administrarea Afacerilor cu predare in Limba Engleza, din cadrul ASE.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment