Decizie CCR cu privire la legea serviciilor comunitare de utilitati publice

├Än data de 10 iunie 2015, Curtea Constitu╚Ťional─â a publicat decizia nr. 442 cu privire la obiec╚Ťia de neconstitu╚Ťionalitate a dispozi┼úiilor Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilit─â┼úi publice nr.51/2006.

Pre╚Öedintele Rom├óniei a sesizat Curtea cu o obiec╚Ťie ├«n leg─âtur─â cu aspecte de constitu╚Ťionalitate extrinsec─â, dar ╚Öi intrinsec─â, dintre care┬áaspectul principal a fost acela al caracterului de lege organic─â sau ordinar─â, determinant cu privire la procedura de adoptare a legii modificatoare. Astfel, Pre╚Öedintele a sus╚Ťinut c─â normele modificate aveau caracter organic, determin├ónd astfel necesitatea modific─ârii tot prin norme organice.

Dispozi╚Ťia criticat─â a fost aceea de la pct. 2 al legii de modificare:

ÔÇŁPrin derogare de la prevederile art.37 ┼či 92 din Legea nr.215/2001, republicat─â, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare, statutul ┼či actul constitutiv ale asocia┼úiilor de dezvoltare intercomunitar─â cu obiect de activitate serviciile de utilit─â┼úi publice se aprob─â prin hot─âr├óri ale autorit─â┼úilor deliberative ale unit─â┼úilor administrativ-teritoriale membre ┼či se semneaz─â, ├«n numele ┼či pe seama acestora, de primarii unit─â┼úilor administrativ-teritoriale asociate ┼či/sau, dup─â caz, de pre┼čedin┼úii consiliilor jude┼úene, care sunt reprezentan┼úi ai comunelor, ora┼čelor, municipiilor ┼či jude┼úelor ├«n adun─ârile generale ale asocia┼úiei; primarii ┼či pre┼čedin┼úii consiliilor jude┼úene ├«┼či pot delega calitatea de reprezentant ├«n adunarea general─â a asocia┼úiei, prin dispozi┼úie.ÔÇŁ

Constat├ónd o modificare a atribu╚Ťiilor consiliului local/jude╚Ťean, ├«n sensul suprim─ârii unora dintre acestea,┬áCurtea s-a pronun╚Ťat ├«n sensul consider─ârii normelor modificate drept norme cu caracter organic, iar nu ordinar, caracter care ar obliga legiuitorul la adoptarea actului normativ cu majoritatea membrilor celor 2 camere, iar nu cu majoritatea membrilor prezen╚Ťi. a╚Öa cum s-a ├«nt├ómplat.

Pentru considerentele ar─âtate, Curtea a decis s─â admit─â obiec╚Ťia formulat─â de c─âtre Pre╚Öedinte ╚Öi a constatat neconstitu╚Ťionalitatea legii modificatoare. R─âm├óne totu╚Öi discutabil, ├«n lipsa unor dispozi╚Ťii exprese,┬ádac─â legea men╚Ťionat─â este neconstitu╚Ťional─â ├«n ansamblul ei, sau neconstitu╚Ťionalitatea love╚Öte doar norma criticat─â.

 

Dan N. Munteanu

Dan N. Munteanu este student la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Principala sa preocupare este dreptul civil.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment