Delphi AS ├«mpotriva Estoniei – despre comentariile postate pe site-uri

Internetul provoac─â con╚Ötiin╚Ťa juridic─â s─â ├«╚Öi reconsidere principiile ╚Öi s─â se adapteze la coordonatele tehnice care definesc spa╚Ťiul virtual. Av├ónd ├«n vedere larga utilizare ╚Öi r─âsp├óndire,┬á Internetul ╚Öi reglement─ârile legale din jurul s─âu cap─ât─â o important─â deosebit─â. Rolul jucat ├«n mi╚Öc─ârile sociale din Egipt din timpul Prim─âverii Arabe, larga sa folosire ca mijloc de comunicare, importan╚Ťa sa ├«n economie sau tehnologie, reprezint─â aspecte care contureaz─â integrarea Internetului ├«n circuitul modern. Pe acest fond, decizia Cur╚Ťii Europene a Drepturile Omului ├«n cazul Delphi AS ├«mpotriva Estoniei a deschis seria unor dezbateri aprinse.

 

La 10 octombrie 2013, Curtea a stabilit c─â r─âspunderea pentru o serie de comentarii postate de cititorii unui portal, ap─ârute cu ocazia public─ârii unui articol, apar╚Ťine celor care se ocup─â de administrarea site-ului. Delphi AS, parte din acest caz,┬á reprezint─â un portal extrem de popular ├«n Estonia, cu un num─âr ridicat de vizitatori, mul╚Ťi dintre ace╚Ötia exprim├óndu-╚Öi p─ârerea despre subiectele abordate, prin intermediul comentariilor. Parte din acestea au un caracter vulgar sau con╚Ťin amenin╚Ť─âri, motiv pentru care administratorii portalului au integrat un sistem intern de blocare a anumitor cuvinte, precum ╚Öi un mecanism de raportare a anumitor comentarii deja postate, urm├ónd c─â acestea s─â fie verificate ╚Öi ╚Öterse.

 

Problema a ap─ârut atunci c├ónd Delphi a publicat un articol despre decizia unei companii care asigur─â transportul cu feribotul de a modifica unele din traseele sale, afect├ónd circula╚Ťia pe principalele drumuri de ghea╚Ť─â ce leag─â mai multe insule de uscat. Av├ónd ├«n vedere impactul social al evenimentului, ╚Ötirea a provocat reac╚Ťii puternice, concretizate ╚Öi prin comentarii ce con╚Ťineau injurii sau amenin╚Ť─âri la adresa companiei de transport.

 

La aproximativ ╚Öase s─âpt─âm├óni, compania a cerut portalului s─â elimine comentariile respective ╚Öi pl─âteasc─â o sum─â de bani drept desp─âgubiri pentru prejudiciile aduse. Delphi a ├«n╚Ťeles s─â ├«mplineasc─â doar prima dintre cererile companiei, atr─âg├ónd o ac╚Ťiune ├«n justi╚Ťie. At├ót instan╚Ť─â na╚Ťional─â, c├ót ╚Öi Curtea European─â a Drepturilor Omului au fost nevoite s─â analizeze argumentele fiec─ârei p─âr╚Ťi, iar concluzia afecteaz─â semnificativ func╚Ťionarea furnizorilor de servicii pe Internet.

 

Delphi a sus╚Ťinut c─â prin decizia de a pl─â╚Ťi desp─âgubiri pentru comentarile publicate de cititori s-ar ├«ncalca libertatea sa de exprimare. De asemenea, a subliniat c─â portalul dispunea de un sistem de filtrare a comentariilor, ├«nainte de publicare, c├ót ╚Öi de posibilitatea vizitatorilor de a reclam─â un comentariu. Mai mult dec├ót at├ót, prin termenele ╚Öi condi╚Ťiile site-ului se stabilea c─â r─âspunderea pentru eventualele prejudicii cade asupra autorului, Delphi asum├óndu-╚Öi r─âspunderea doar pentru articolele publicate. Printre altele, Delphi a ad─âugat c─â se afl─â sub protec╚Ťia prevederilor Directivei privind comer╚Ťul electronic.

Fa╚Ť─â de acestea, Curtea a stabilit c─â Delphi, ├«n ciuda mijloacele de protec╚Ťie, ar fi trebuit s─â prevad─â reac╚Ťiile puternice ale cititorilor ╚Öi s─â dezvolte filtre mai puternice de blocare a comentariilor ce con╚Ťineau amenin╚Ť─âri sau injurii. De asemenea, suma de bani la plat─â c─âreia era obligat─â nu constituia o piedic─â ├«n exercitarea libert─â╚Ťii de exprimare. Cu privire la invocarea Directivei privind comer╚Ťul electronic, Curtea a considerat c─â situa╚Ťia de fa╚Ť─â nu intr─â sub cerin╚Ťele normei. Directiva stabile╚Öte anumite derog─âri ├«n privin╚Ť─â r─âspunderii ╚Öi lips─â obliga╚Ťiei de a filtra datele transmise doar pentru furnizorii care asigur─â „simpla transmitere” a informa╚Ťiilor. ├Än acest caz, Delphi era cea care avea controlul asupra comentariilor ╚Öi a condi╚Ťiilor ├«n care pu╚Ťeau fi postate, mai ales c─â veniturile depind direct de num─ârul de vizitatori.

 

Cazul reprezint─â un episod important ├«n procesul de reglementare a Internetului, decizia Marii Camere fiind cea care poate influen╚Ťa mai departe, ├«ntr-un sens sau altul, modul ├«n care indivizii interac╚Ťioneaz─â ├«n acest mediu. Pe acest fond, libertatea de exprimare, limitele sale ╚Öi concretizarea sa sunt reconsiderate.

Related articles