Drepturile de autor ┼či mediul online

├Änainte de a defini drepturile de autor ┼či proprietatea intelectual─â, ne vom referi la o prezentare realizat─â de publica┼úia Mashable despre unele lucruri aparent nesemnificative, dar care sunt ├«n afara legalit─â┼úii ├«n mediul online:

1. Blocarea reclamelor:

Reclamele care apar pe ecran atunci când accesăm un site reprezintă sursa de venit a site-ului respectiv, iar folosirea de programe care blochează acest tip de reclame poate cauza pagube importante pentru companiile online, iar utilizatorul ar putea fi dat în judecată.

2. Modificarea IP- ului:

Dac─â dorim s─â vedem con┼úinutul unui site ├«ns─â acesta este restric┼úionat pentru o anumit─â ┼úar─â, cel mai bine este s─â a┼čtept─âm p├ón─â c├ónd de┼úin─âtorul paginii va face public con┼úinutul acesteia pentru toat─â lumea. Modificarea IP-ului ├«n astfel de scopuri fiind ilegal─â.

3. ├Ämp─ârt─â┼čirea parolei pentru conturi cu con┼úinut pl─âtit:

De asemenea, este ilegal s─â se ├«mpart─â cu al┼úi utilizatori contul ┼či parola la un site cu plat─â precum HBO ┼či altele asemenea.

4. Încărcarea pe YouTube a materialelor care nu aparţin utilizatorului:

├Än acest sens, YouTube are o regul─â referitoare la ├«nc─ârcarea materialelor pentru care nu se de┼úin drepturi de autor. Dac─â aceste practici se descoper─â, videoclipul este ┼čters.

5. Torrentele sunt ilegale:

Desc─ârcarea filmelor ┼či melodiilor de pe site-uri de torrente este ilegal─â dac─â se face ├«n scopul ob┼úinerii de foloase materiale.

Dreptul de autor si drepturile conexe reglementate prin Legea 8/1996 reprezint─â acele instrumente prin care se protejeaz─â ┼či se respect─â drepturile autorilor legate de crea┼úiile lor pentru a se ajunge la o dezvoltare armonioas─â economic─â ┼či cultural─â a na┼úiunii.
Proprietatea intelectual─â face referire la tot ceea ce se construie┼čte cu ajutorul intelectului, fie c─â ne referim la simboluri, imagini, design, fie c─â ne referim la opere cu caracter artistic sau ┼čtiin┼úific. Proprietatea intelectual─â se ├«mparte ├«n:
– drepturi de autor( lucr─âri artistice, ┼čtiin┼úifice, jocuri, filme, site-uri, sculpturi).
– proprietate industrial─â ( brevete de inven┼úie, desene ┼či modele industriale).
Conform articolului 10 din Legea 8/1996, autorul unei opere are urm─âtoarele drepturi morale:
a)dreptul de a decide dac─â, ├«n ce mod ┼či c├ónd va fi adus─â opera la cunostin┼ú─â public─â;
b)dreptul de a pretinde recunoa┼čterea calit─â┼úii de autor al operei;
c)dreptul de a decide sub ce nume va fi adusă opera la cunostinţă publică;
d)dreptul de a pretinde respectarea integrit─â┼úii operei ┼či de a se opune oric─ârei modific─âri, precum ┼či oric─ârei atingeri aduse operei, dac─â prejudiciaz─â onoarea sau reputa┼úia sa;
e)dreptul de a retracta opera, despăgubind, dacă este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciaţi prin exercitarea retractării.
Autorul unei opere are dreptul de a decide ├«n ce mod ┼či c├ónd va fi utilizat─â opera sa, inclusiv de a consim┼úi la utilizarea operei de c─âtre al┼úii. ├Änc─âlcarea drepturilor recunoscute ┼či protejate prin prezenta lege atrage r─âspunderea civil─â, contraven┼úional─â sau penal─â, dup─â caz, potrivit legii.

Constituie infrac┼úiune ┼či se pedepse┼čte cu ├«nchisoarea de la 2 al 5 ani sau cu amenda realizarea, ├«n scopul distribuirii, f─âr─â a se urm─âri direct sau indirect un avantaj material, cu orice mijloace ┼či ├«n orice mod, de m─ârfuri-pirat. Chiar ┼či de┼úinerea ┼či distribuirea de copii ilegale ale c─âr┼úilor protejate prin copyrigt reprezint─â infrac┼úiune.

O copie ilegal─â a unei c─âr┼úi reprezint─â orice copie ob┼úinut─â ├«n alt mod dec├ót prin cump─ârare. Dac─â o carte a fost tip─ârit─â, iar apoi a fost scanat─â ┼či distribuit─â de c─âtre o persoan─â, care nu de┼úine drepturi de autor, f─âr─â a se urm─âri un avantaj material, aceast─â carte este o copie ilegal─â ┼či simpla distribuire constituie infrac┼úiune. Conform art. 139 din legea 8/1996: ÔÇťConstituie infrac┼úiune ┼či se pedepse┼čte cu ├«nchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda punerea la dispozi┼úia publicului, inclusiv prin internet ori prin alte re┼úele de calculatoare, f─âr─â drept, a operelor sau a produselor purt─âtoare de drepturi, indiferent de suport, astfel ├«nc├ót publicul s─â le poat─â accesa ├«n orice mod sau in orice moment ales in mod individualÔÇŁ.

Titus Gîrbea

Titus- Constantin G├«rbea este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" ┼či student al Facult─â┼úii de Drept, Universitatea din Bucure┼čti.

Related articles