Iniţiativa de creare a unei Curţi Internaționale contra Terorismului

Iniţiativa privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului a fost lansată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. În prezent, iniţiativa reprezintă un proiect comun româno-spaniol.

Pe data de 29 septembrie 2015, la New York a avut loc evenimentul “Drumul spre o Curte Internaţională contra Terorismului. Idei şi provocări”, eveniment găzduit de către Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și omologul  spaniol, José Manuel García-Margallo.

Cu această ocazie, ministrul afecerilor externe a prezentat importanţa procesului de dezbatere pe tema iniţiativei româno-spaniole de creare a unei Curţi Internaţionale contra Terorismului, semnalând faptul că „acest proces are meritul de a transmite un mesaj important: terorismul este o ameninţare globală împotriva căreia trebuie să luptăm si cu instrumentele dreptului: justiţia internaţională şi dreptul internaţional penal. În fiecare săptămână, chiar în fiecare zi, ştirile despre atacuri teroriste răspândesc emoţie în întreaga comunitate internaţională. Avem nevoie nu doar de hotărâre şi unitate, avem nevoie şi de o ripostă bazată pe drept.”

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat în cadrul discursului său necesitatea creării unei Curți Internaționale contra Terorismului, afirmând că „din punct de vedere conceptual, există o lacună în efortul internațional de luptă împotriva terorismului: un instrument care să combine elementul “internațional” cu elementul fundamentat pe statul de drept”. Mai mult, acesta a evocat cuvintele marelui jurist român Vespasian Pella, care în anul 1950 nota: „Fără o curte internaţională […] cei condamnaţi se vor simţi întotdeauna condamnaţi ca urmare a înfrângerii, nu a vinovăţiei”.

Inițiativa de creare a Curții Internaționale contra Terorismului a ministrului român al afacerilor externe a fost salutată de omologul spaniol, José Manuel García-Margallo, căreia de altfel i s-a alăturat. În plus, ministrul afacerilor externe al Spaniei a pus în discuție necesitatea formării unei voinței politice la nivelul comunității internaționale pentru combaterea terorismului prin mijloace de drept, afirmând că „a sosit momentul să articulăm mecanismele juridice internaționale adecvate pentru contracararea terorismului.”

De asemenea, trebuie amintită și intervenția coordonatorului global al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională1 ,William Pace. Acesta a ținut să sublinieze că „scopul este să punem capăt impunității. O sugestie constructivă ar fi să ne concentram pe zonele pe care există consens şi de acolo să ne urmărim obiectivul”.

Totodată, și-au arătat susținerea pentru inițiativa ministrului român al afacerilor externe Jean-Paul Laborde, asistent al secretarului general ONU şi director executiv al Comitetului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU, precum și Jehangir Khan, directorul Task Force-ului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU, acesta din urmă afirmând următoarele: „Cu toții suntem de acord cu un lucru: lupta împotriva terorismului şi extremismului violent ne unește la ONU. Avem o oportunitate să reflectăm asupra acestui proiect foarte important propus de Romania şi de Spania.”

Se impune a fi menționat că evenimentul a fost moderat de către Stefan Barriaga2, adjunctul reprezentantului permanent al Principatului Liechtenstein la New York, cu o experienţă deosebită în dreptul internaţional penal.

În marja evenimentului, ministrul afacerilor externe al României și omologul spaniol au avut o întrevedere în cadrul căreia au dezbătut modul de promovare, în continuare, a proiectului Curții Internaționale contra Terorismului.


 Coaliţia pentru Curtea Penală Internaţională este o reţea de peste 2.500 de organizaţii non-guvernamentale din peste 150 de state.

2  Stefan Barriaga a fost coordonator al Procesului de la Princeton pentru Crima de Agresiune, finalizat cu includerea acestei crime în Statutul Curţii Penale Internaţionale în 2010

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment