Legea cartelelor telefonice

Curtea Constitu┼úional─â s-a pronun┼úat ├«n leg─âtur─â excep┼úia de neconstitu┼úionalitate asupra prevederilor din legea pentru modificarea ┼či completarea OUG nr. 111/2011 privind comunica┼úiile electronice. Actul normativ a fost recent aprobat de Camera Deputa┼úilor ┼či prevede ca din 2015 to┼úi de┼úin─âtorii de cartele prepay ┼či orice persoan─â care dore┼čte achizi┼úionarea unei astfel de cartele s─â se ├«nregistreze la operatorul de telefonie cu actul de identitate.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitu┼úional─â a Rom├óniei cu excep┼úia de neconstitu┼úionalitate a dispozi┼úiilor legii 111/2011 privind comunica┼úiile electronice. Avocatul Poporului a apreciat ├«n demersul f─âcut c─â legea aduce atingere principiului garant─ârii ┼či ocrotirii vie┼úii intime familiale ┼či private, dar ┼či principiului propor┼úionalit─â┼úii prev─âzut de art. 53 alin. 2 din Constitu┼úie. Totodat─â, Avocatul Poporului a ar─âtat, contrar p─ârerii exprimate de DIICOT c─â legea nu prevede garan┼úii suficiente de natur─â a asigura o protec┼úie efectiv─â a datelor cu caracter personal, iar durata de stocare a acestora nu este prev─âzut─â, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi garantat─â limitarea acesteia la strictul necesar.

Curtea Constitu┼úional─â a decis c─â legea cartelelor prepay este neconstitu┼úionat─â ├«n ansamblul ei, prin urmare cartelele telefonice pot fi cump─ârate, ├«n continuare, f─âr─â buletin. Curtea Constitu┼úional─â a precizat ├«n expunerea de motive c─â pu┼úine state europene au reglementat obliga┼úia identific─ârii utilizatorilor de cartele prepl─âtite (doar ┼čase). Aceste state au v─âzut ca necesar─â adoptarea acestei m─âsuri la nivelul Uniunii Europene, dar Comisia European─â a constatat c─â eficacitatea acestor m─âsuri na┼úionale nu a fost dovedit─â, astfel c─â, ├«n general, Comisia nu a fost convins─â de necesitatea de a ac┼úiona ├«n acest domeniu la nivelul UE.

Titus Gîrbea

Titus- Constantin G├«rbea este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" ┼či student al Facult─â┼úii de Drept, Universitatea din Bucure┼čti.

Related articles