Inagurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Ministrul Angel Tîlvăr a participat, ieri, 10 mai la ceremonia de inaugurare a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, în cadrul festivităţilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Europei, la Cernăuţi. Prezenţa demnitarului român la acest eveniment se subscrie preocupării Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) – MAE de afirmare şi păstrare a elementelor identitare româneşti şi reconfirmă importanţa pe care statul român o acordă comunităţilor şi mediului asociativ românesc de pretutindeni.

Cu această ocazie, ministrul a apreciat că noul sediu al Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” va fi una dintre casele spiritualității românești în Bucovina, în care membrii comunității românești să regăsească frumusețea culturii române. „Ne bucurăm că vom fi parteneri în acest proiect care va susţine eforturile românilor din oraşul şi regiunea Cernăuţi, şi nu numai, să îşi afirme identitatea” a spus acesta. Totodată, ministrul a vorbit despre faptul că, prin programele dedicate învățării limbii române, cunoașterii literaturii și culturii române, creației în limba română și a spiritualității române în general, identitatea românească va fi afirmată și promovată cu mândrie în acest spaţiu deschis tuturor cernăuțenilor.

La ceremonie au fost prezenţi reprezentantul Preşedintelui României, consilierul prezidenţial  Sergiu Nistor, care a dat citire unui mesaj al şefului statului. De asemenea,  Consulul general  Eleonora Moldovan a transmis mesajul primului ministru al României. Pe lângă reprezentanţi ai mediului asociativ şi comunităţii româneşti din Cernăuţi, au mai fost prezenţi delegați ai autorităţilor regionale de stat şi locale din Cernăuţi,  ai unor autorităţi locale româneşti,  precum şi reprezentanţi ai Parlamentului României.

Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” găzduieşte o librărie românească.  Obiectivul principal al Centrului îl constituie activitatea de păstrare, afirmare şi promovare a identităţii româneşti şi promovarea imaginii României în regiunea Cernăuţi. DPRRP-MAE sprijină acest Centru ca proiect în cadrul sesiunii de finanţare ianuarie 2015.

Alexandra Drăguţ

Alexandra Drăguţ este studentă la Jurnalism, FŞSU, ULBS , Departamentul de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment