Opinie separata privind afirmatiile controversate asupra Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti

Constatam cu regret articolul de pe avocatura.com privind postarea unui absolvent al facultatii de drept, Andrei Gudu, cu referire la conditiile de invatamant si metoda de evaluare a anumitor profesori, dar si aprecieri subiective referitoare la viata profesionala a unor profesori din cadrul facultatii.

Sa diseminam putin afirmatiile acestui tanar absolvent:

  1. Desi mi-e simpatic Baias, n-o zice bine in cazul asta. Cu exceptia catorva profesori nu se produce deloc calitate aici. Asta ar insemna sa ai un sistem modern de educatie, centrat pe student, profesori foarte buni si pasionati si sa faci studentii sa.si atinga potentialul. Adica sa aduci un plus peste ce poate studentul singur. Cum se explica insa rezultatele facultatii? Pai, simplu. Toti elevii destepti, muncitori, de obicei ” regățeni” din familii mai instarite aleg Bucuresti pt ca e aproape sau vor la capitala si au auzit ca e ok. Restul vine doar din studiu individual. Mai sunt si eu, care-s super destept si n-am avut nevoie de celelalte.

Totul pleaca de la declaratia decanului facultatii, Flavius Baias, referitoare la rezultatele facultatii: „50% dintre cei care iau examenul de intrare în avocatură sunt de la Facultatea de Drept din București. E limpede unde se produce calitate în ceea ce privește educarea studenților și pregătirea lor pentru viața profesională„. Decanul isi exprima opinia bazata pe statistica examenului de admitere in avocatura, statistica citata corect; in mod evident, acesta constata ca meritele sunt ale acestei facultati care a reusit sa construiasca un context favorabil. Facultatea este, in fapt, un context construit pentru a favoriza si facilita dezvoltarea anumitor aptitudini; acest context se construieste inca din 1864, prin meritul a generatii de profesori si studenti care au devenit, la randul lor, profesori in cadrul acestei facultati. Asadar, o intreaga comunitate academica a fost construita in cadrul acestui context de peste 150 de ani, context pe care profesorii l-au influentat prin personalitatile si rezultatele acestora. Distinsul nostru coleg considera ca studentii destepti, „regateni instariti” au venit in capitala pentru ca „e ok”, in sensul ca acestia au venit in capitala si, facultatea de drept, din intamplare, a fost tot pe acolo; alt motiv ar fi ca stau aproape de capitala. Din experienta noastra, majoritatea studentilor Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti au venit in mod special pentru a studia la aceasta facultate, nu pentru a veni „la capitala”. Nu consideram ca principalul criteriu al alegerii acestei facultati consta in localizare, cum considera absolventul nostru. De altfel, consideram ca ar fi o lipsa de respect fata de colegii nostri sa calificam acest motiv ca fiind esential. Etichetarea rapida a unor persoane nu este o dovada de inteligenta sporita, mai ales cand vorbim de aproape 3000 de studenti.

Studiul individual este o activitate specifica oricarui student, din orice facultate. Intensitatea acestuia, materialele recomandate, cursurile predate, explicatiile si indicatiile primite sunt influentate de institutia de invatamant prin cadrele didactice si prin contextul construit. Facultatea de Drept a avut o importanta influenta asupra modului de studiu individual al studentilor, in multe modalitati, studentii avand si perspectiva unor evaluari complexe si riguroase.

2. Hai sa dau cateva contraexemple unde da rateu facultatea:

– Gheorghe Iancu e dacopat, crede in energii mistice, zice ca Hitler era ok si baiatul lui ii seminarist (Prof. Drept Constitutional)

Nu putem exprima o opinie asupra declaratiilor domnului profesor Iancu fiindca nu am avut personal cursuri cu acesta. Nu dorim sa intram in controverse politice, dar profesorul Gheorghe Iancu a fost un important sustinator al reglementarii pragului abuzului in serviciu; s-a dovedit a fi o sustinere intemeiata avand in vedere deciziile ulterioare ale Curtii Constitutionale cu privire la obligativitatea acestei reglementari, dar si ale Comisiei de la Venetia. Andrei Gudu este un sustinator public al Uniunii Salvati Romania, partid ce s-a pozitionat intr-un curent opus.
– Jean-Andrei e judecat intr-un dosar cu Mazare pt retrocedari. Dupa ce a ajutat niste mafioti sa fure niste case de la proprietarii de drept jefuiti de comunisti prima data, zice pe facebook ca Ceausescu era patriot adevarat.(Prof. Drept Roman)

Jean Andrei este de departe unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati profesori din cadrul Facultatii de Drept ai Universitatii din Bucuresti. Noi, la fel ca multi alti colegi, am apreciat metoda detaliata si atenta de predare, studentii fiind indemnati de catre domnul profesor sa fie foarte atenti in timpul cursurilor, dar si de metoda riguroasa de evaluare, metoda care ne-a ajutat sa ne depasim limitele inca din primul semestru. Am apreciat lupta pe care acesta a dus-o, impreuna cu catedra de drept roman, pentru a pastra in programa obligatorie materia istoria statului si dreptului roman si materia dreptului roman, care se doreau a fi transferate ca materii optionale.

Faptul ca Jean Andrei este parte intr-un dosar nu ne ofera nicio informatie cu privire la actiunile acestuia; noi, studentii facultatii de drept, am invatat ca prezumtia de nevinovatie chiar exista si are valoare, iar pana cand nu va exista o decizie definitiva nu putem face aprecieri.

Sustinerea domnului profesor cu privire la Nicolae Ceausescu si la patriotismul acestuia este strict o opinie personala, nu opinia facultatii de drept. Respectam dreptul la opinie exprimat public al fiecarui cetatean, mai ales ca generatia noastra nu a trait acele vremuri si nu poate face aprecieri subiective, ci doar bazate pe explicatii ulterioare.

In privinta abuzurilor, nu uitam ca notarului Jean Andrei i s-a facut dreptate zilele trecute inaintea ICCJ in privinta deciziei abuzive a sechestrului asupra averii, decizie ce are la baza, potrivit declaratiilor publice, o relatie de dusmanie a judecatoarei Camelia Bogdan cu sotia acestuia, Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti. Mnetionam ca acea decizie a fost data, chiar daca acesta nu avea calitate in dosar. De aceea suntem atenti si respectam prezumtia de nevinovatie. Detalii complete aici.
– nu e hartie igienica in bai. Serios, cat poate sa coste? (+ suspiciuni ca s-au spalat o groaza de bani cu renovarea aripii bibliotecii)

Din fericire, in lumea democratica suspiciunea nu este o infractiune.
– reguli arbitrare, profii pot sa-si bata joc de tine fara consecinte

Nu avem niciun exemplu de acest tip, daca absolventul nostru ne poate oferi exemple concrete vom oferi un comentariu in consecinta.
– multi colegi isi vad doar de pielea lor. Se sparg in figuri cu dreptatea dar inchid ochii la abuzuri

Un comentariu la care nu avem ce analiza.
– asociatii studentesti care fac mânării cu locuri de practica si banii tai. Ca balul unde organizatorii au folosit jumate din bani si restul si i-au bagat in buzunar. Unul acum e seminarist.

Din informatiile publice pe grupul de facebook al facultatii, organizatoarea balului a oferit informatiile privind facturile si achizitiile, totul fiind realizat prin cadrul unei firme specializate. Daca distinsul absolvent a analizat aceste documente si a sesizat nereguli, este rugat sa nu se abtina in a ne instiinta pe toti. Daca nu, consideram ca este un comentariu neavenit.
– ma rog, alti profi actuali sau fosti, fie penali, fie chestii cu plagiatul: Dan Șova, Augustin Fuerea, Boroi, mai sunt.

La fel cum am amintit mai sus, nu putem exprima nicio opinie pana cand nu exista o condamnare definitiva. Respectam prezumtia de nevinovatie.

In plus, nu intelegem ce inseamna „penali”, un termen fara fundamente juridice. Potrivit codului de procedura penala, suspectul este persoana cu privire la care, din datele si probele existente in cauza, rezulta banuiala rezonabila ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, iar inculpatul este persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala. Potrivit art. 4 NCPP, orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.

In incheiere, ne exprimam public aprecierea fata de Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti si fata de profesorii care ne-au invatat lucruri esentiale din punct de vedere profesional, ne-au oferit sfaturi utile privind viata de zi cu zi si, cel mai important, ne-au invatat sa fim rigurosi si sa actionam cu eleganta si buna-credinta.

Lucian Ungureanu

Lucian este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" si student al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment