Predarea dreptului constituțional elementar în stil american

Educația juridică începe, din fericire, să beneficieze de atenția cuvenită din partea societății. Aceasta conștientizează că nu există un mod mai eficient prin care să fie construită o societate evoluată și responsabilă, profund democratizată, în care dimensiunea drepturilor și libertăților, precum și îndatoririle fundamentale sunt cunoscute, respectate și aplicate în mod echilibrat și rațional.

La începutul anului 2015, Echipa ABC Juridic anunța inițializarea unui proiect de educație juridică pentru elevi de liceu, respectiv „Ghidul juridic al adolescentului informat. Fii independent prin drept!”Particularitatea acestui proiect este reprezentată de caracterul pluridisciplinar al echipei ce avea să ia parte la procesul de cercetare – juriști, pedagogi, psihologi, sociologi, specialiști în științele educației etc. (cărora le mulțumim pe această cale pentru votul de încredere manifestat sub forma implicării în proiect) -, astfel încât rezultatul demersului să aibă un impact maxim din punctul de vedere al eficienței și utilizării în mod concret de către destinatari.

În prezent, constatăm cu mulțumire că nevoia unui astfel de demers a fost satisfăcută prin intermediul volumului realizat de echipa condusă de domnul judecător Cristi Danileț, și anume „Educație juridică pentru licee. Manual despre drepturi și justiție”Astfel, dorim să felicităm pe domnul judecător Danileț pentru implicarea activă în planul educației juridice din România și pentru eforturile constante de îmbunătățire a calității învățământului, iar, în egală măsură, ne manifestăm în continuare susținerea pentru aceste proiecte binevenite și atât de necesare în societatea românească.

Totuși, în urma unei profunde reflecții și a unei consultări a echipei de voluntari pentru ghidul juridic sus-menționat, am realizat că educația juridică ar trebui predată îndeosebi în perioada din viață a copilului când valorile sale încep să se definească, și anume perioada claselor primare și gimnaziale. De aceea, Echipa ABC Juridic își asumă o recalibrare a proiectului inițial, astfel încât noul proiect îi are ca destinatari pe elevii claselor anterior menționate. De asemenea, solicităm sprijinul în special al Ministerului Educației și al voluntarilor din domeniile de specialitate necesare pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Așteptăm propunerile persoanelor interesate la adresa contact@abcjuridic.ro.

Firește, Echipa ABC Juridic pledează pentru înființarea funcției de profesor de pregătire juridică elementară, funcție având drept condiție esențială absolvirea unei facultăți cu profil juridic.


La acest proces educațional se alătură și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, prin intermediul unui excelent material didactic intitulat în mod sugestiv „Drepturi constituționale. Planuri de lecții” (pentru download, click pe butonul din josul paginii). Aceste planuri au fost elaborate de către o echipă de specialiști din cadrul Ambasadei SUA de la București, coordonați de doamna Marisa MacIsaac, modalitatea de predare fiind similară celei utilizate și în Statele Unite ale Americii.

Această modalitate se fundamentează pe numeroasele cercetări în domeniul științelor educației, având un profund caracter interactiv și propunându-și asimilarea informațiilor de către elevi într-o manieră logică, prin propriile concluzii și deducții, în cadrul unor grupuri de lucru și sub îndrumarea unui moderator.

„Să urmați procesul și să ajungeți la o concluzie sunt mai importante decât memorarea informațiilor.”

În plus, Ambasada SUA organizează în data de 19 ianuarie 2015, la American Corner din cadrul Bibliotecii Naționale a României, workshopul „American Approaches to Teaching the Constitution”, în cadrul căruia vor fi distribuite participanților materiale didactice din Statele Unite ale Americii și va fi predată în stilul american una dintre lecțiile cuprinse în documentul elaborat de Ambasada SUA (al cărui conținut este publicat drept domeniu public, putând fi modificat, adaptat și distribuit fără limite, atâta vreme cât rezultatul este licențiat la fel).

Pe această cale, salutăm și susținem acest demers inovator, cu speranța că vom contribui la alinierea învățământului românesc, îndeosebi a celui juridic de la nivelul claselor primare și gimnaziale, la standardele occidentale, adaptate realităților economice și sociale contemporane.
 

Descarca ghidul

Sursă:

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment