Terorismul. Tipuri de terorism

Lucrarea  numită  ˂Terorismul. Tipuri de  terorism˃ debutează cu motto-ul Nu mai există pace, nu mai există război, ci doar terorism”.

Acest aspect se datorează faptului că în ziua de astăzi, terorismul se manifestă sub atât de multe forme, subtile și ascunse, încât distincția între starea de pace și cea de război nu mai poate fi realizată cu atâta claritate. Mai mult, o stare de siguranță și liniște poate fi  doar un cadru aparent pentru o formă de terorism deghizată sau materializată prin mijloace moderne, ce țin de evoluția tehnologiei și de felul în care anumite state, grupări ori indivizi înțeleg să le utilizeze.

Din punct de vedere al structurii, lucrarea este împărțită în 3 capitole mari și anume: I. Introducere. Scurt istoric al terorismului. Definiție, II. Teorii pe care se bazează terorismul și III. Tipurile terorismului contemporan.

În primul capitol am avut în vedere o prezentare a apariției terorismului, așa cum a fost el perceput în Antichitate și până în zilele noastre, încercând să punctez aspecte ce țin de transformarea acestui fenomen. Nu în ultimul rând, am considerat necesară scoaterea în evidență a mai multor posibile definiții ale noțiunii, fără pretenția de a găsi una care să fie unanim acceptată, ci, mai degrabă, cu scopul de a creiona caracteristicile principale ale terorismului.

Capitolul al II-lea are în vedere teoriile pe care se bazează terorismul, teorii care tind să coreleze acest fenomen cu mecanisme ale psihicului uman, determinate de anumiți factori, stări ori persoane. Teoriile prezentate succint în acest capitol sunt: Teoria multicauzală, Teoria politică și socială, Teoria organizațională și de grup, Teoria biologică și Teoria psihologică.

Cel de-al III-lea capitol înglobează 6 tipuri de terorism, alături de prezentările aferente. Dacă primele 3 tipuri au o istorie mai îndelungată și sunt mai evidente ca și manifestare exterioară – Terorismul naționalist/etnic-separatist,  Terorismul religios și Terorismul sponsorizat de către state – ultimele 3 – Terorismul biologic, Cyber-terorismul și Ad-terorismul – par să acționeze pe căi mai subtile (exact ceea ce doream a anticipa prin intermediul motto-ului) și se consideră că acestea sunt căile moderne prin care teroriștii vor să-și atingă scopurile, folosindu-se de tehnologia avansată de care dispun. Practic, pentru împrăștierea terorii nu mai e necesară violența în stare pură, virușii, sistemele informatice și promovarea anumitor atitudini prin intermediul mass-media putând acționa în moduri mai ascunse asupra psihicului uman, instaurând o stare de frică generalizată.

În fine, lucrarea se încheie cu prezentarea bibliografiei, așa cum a fost aceasta menționată pe parcursul redactării ei.

[su_button url=”http://abcjuridic.ro/wp-content/uploads/2016/02/Referat-ABC-Juridic.pdf” background=”#ef4b2d” size=”10″ center=”yes”]Citeşte lucrarea! [/su_button]

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!