Tratamentul penal al minorului

Dac─â ├«n Belgia, Fran╚Ťa, r─âspunderea penal─â a minorului are aplicare odat─â cu ├«mplinirea v├órstei de 16, respectiv 13 ani, legiuitorul rom├ón s-a raliat regimului penal al minorilor din Germania, Spania, Italia, unde minorul r─âspunde penal odat─â cu ├«mplinirea v├órstei de 14 ani, cu precizarea c─â aceast─â r─âspundere difer─â dup─â cum exist─â sau nu discern─âm├ónt la s─âv├ór╚Öirea faptei.

A╚Öadar, fa╚Ť─â de Vechiul Cod Penal, Noul Cod Penal prevede un regim de sanc╚Ťionare bazat exclusiv pe m─âsuri educative. Potrivit art. 113 NCp, minorul cu v├órsta sub 14 ani nu r─âspunde penal, pe c├ónd minorul cu v├órsta ├«ntre 14 ╚Öi 16 ani este prezumat relativ c─â nu r─âspunde penal, la fel cum cel cu v├órsta ├«ntre 16 ╚Öi 18 ani este prezumat relativ, de aceast─â dat─â, c─â r─âspunde penal potrivit legii. ├Än aceste condi╚Ťii, pentru a se ├«nl─âtura sau nu r─âspunderea penal─â a minorului, este esen╚Ťial de stabilit dac─â, ├«n s─âv├ór╚Öirea faptei, minorul a avut sau nu discern─âm├ónt, acest element constituind temeiul atragerii r─âspunderii penale, care se adaug─â la ├«ndeplinirea celorlalte condi╚Ťii prev─âzute de lege.

Dac─â se constat─â c─â sunt ├«ndeplinite condi╚Ťiile pentru ca minorul s─â r─âspund─â penal, acestuia i se pot aplica fie m─âsuri educative neprivative de libertate, fie m─âsuri educative privative de libertate.

         Măsurile educative neprivative de libertate

M─âsurile educative neprivative de libertate se pot lua pentru orice infrac╚Ťiune comis─â de minori, acestea put├ónd fi:

a) Stagiul de formare civic─â (cel mult patru luni) ÔÇô const─â ├«n obligarea minorului de a participa la un program care s─â-l ajute s─â ├«n╚Ťeleag─â consecin╚Ťele legale ╚Öi sociale ├«n cazul comiterii de noi infrac╚Ťiuni, dar ╚Öi de a-l responsabiliza cu privire la comportamentul s─âu viitor.

b) Supravegherea (dou─â-╚Öase luni) ÔÇô are ├«n vedere: controlul ╚Öi ├«ndrumarea minorului ├«n cadrul programului s─âu zilnic, pentru asigurarea particip─ârii minorului la cursurile ╚Öcolare/de formare profesional─â ╚Öi prevenirea desf─â╚Öur─ârii unor activit─â╚Ťi/intrarea ├«n leg─âtur─â cu persoane ce ar putea afecta procesul de ├«ndreptare al minorului supravegheat.

c) Consemnarea la sf├ór╚Öit de s─âpt─âm├ón─â (patru-12 s─âpt─âm├óni) ÔÇô prevede obliga╚Ťia minorului de a nu p─âr─âsi locuin╚Ťa ├«n zilele de s├ómb─ât─â ╚Öi duminic─â, cu excep╚Ťia situa╚Ťiilor c├ónd are obliga╚Ťia de a participa la programe ori activit─â╚Ťi impuse potrivit legii.

d) Asistarea zilnic─â (trei-╚Öase luni) ÔÇô cea mai grea m─âsur─â educativ─â neprivativ─â de libertate, presupune respectarea de c─âtre minor a unui program stabilit de serviciul de proba╚Ťiune, care con╚Ťine orarul si condi╚Ťiile de desf─â╚Öurare a activit─â╚Ťilor, al─âturi de interdic╚Ťiile impuse.

Pe parcursul execut─ârii acestor m─âsuri, minorului i se pot impune o serie de obliga╚Ťii, ÔÇŁcomplementareÔÇŁ la sanc╚Ťiunea m─âsuri educative pentru a se ├«nt─âri rolul preponderent educativ al m─âsurii educative, dar ╚Öi pentru a se l─ârgi sfera posibilit─â╚Ťilor prin care minorul este reeducat ╚Öi responsabilizat. Toate aceste obliga╚Ťii sunt enumerate cu titlu limitativ ├«n art.121 (1) NCp, ├«ntre care amintim: urmarea unui curs de preg─âtire ╚Öcolar─â/formare profesional─â; s─â nu dep─â╚Öeasc─â, f─âr─â acordul serviciului de proba╚Ťiune, limita teritorial─â stabilit─â de instan╚Ť─â, s─â se prezinte la serviciul de proba╚Ťiune la datele fixate de acesta etc.

Dac─â minorul nu respect─â, cu rea-credin╚Ť─â, obliga╚Ťiile impuse sau condi╚Ťiile execut─ârii m─âsurii, se dispune prelungirea duratei m─âsurii pana la maximul acesteia ori ├«nlocuirea cu o alt─â m─âsur─â educativ─â neprivativ─â de libertate mai sever─â. Dac─â nici dup─â aceast─â prelungire ori agravare, sau, dac─â, ini╚Ťial, a fost luat─â m─âsur─â cea mai grea ╚Öi pentru durata maxim─â, aceasta va fi ├«nlocuit─â cu m─âsura educativ─â privativ─â de libertate a intern─ârii ├«ntr-un centru educativ.

         Măsurile educative privative de libertate

Acestea se dispun dac─â minorul a s─âv├ór╚Öit o infrac╚Ťiune pentru care legea prevede ├«nchisoarea de ╚Öapte ani sau mai mare ori deten╚Ťiunea pe via╚Ť─â, dar ╚Öi dac─â minorul a s─âv├ór╚Öit o alt─â infrac╚Ťiune ├«n timpul execut─ârii unei m─âsuri educative neprivative de libertate ori dup─â executarea acesteia. Ele pot fi:

a) Internarea ├«ntr-un centru educativ (un an-trei ani) se execut─â ├«ntr-un ├«ntr-o institu╚Ťie specializat─â ├«n recuperarea minorilor, unde ace╚Ötia vor urma un program de preg─âtire ╚Öcolar─â ╚Öi formare profesional─â asemenea aptitudinilor ╚Öi programe de reintegrare social─â ini╚Ťiate de serviciul de proba╚Ťiune prev─âzute ├«n referatul de evaluare ├«ntocmit de acesta ╚Öi care a stat la baza lu─ârii m─âsurii educative.

b) Internarea ├«ntr-un centru de deten╚Ťie (doi-cinci ani, pentru o infrac╚Ťiune pentru care legea prevede pedeapsa ├«nchisorii mai mic─â de 20 de ani/ cinci-15 ani-pedeapsa prev─âzut─â de lege este ├«nchisoarea de 20 de ani sau mai mare ori deten╚Ťiunea pe via╚Ť─â) ÔÇô presupune internarea minorilor ├«ntr-o institu╚Ťie specializat─â ├«n recuperarea minorilor, cu regim de paz─â ╚Öi supraveghere, unde vor urma programe de preg─âtire ╚Öcolar─â ╚Öi formare profesional─â conform aptitudinilor acestora.

├Änlocuirea intern─ârii cu m─âsura educativ─â a asist─ârii zilnice pe o perioad─â egal─â cu durata intern─ârii neexecutat─â, dar nu mai mult de ╚Öase luni, daca persoana internat─â nu a ├«mplinit v├órsta de 18 ani. Daca aceasta a ├«mplinit v├órsta de 18 ani, fa╚Ť─â de aceasta se dispune liberarea din centrul de deten╚Ťie. Acelea╚Öi dispozi╚Ťii se aplic─â ╚Öi ├«n cazul persoanei care a dovedit interes constant pentru ├«nsu╚Öirea cuno╚Ötin╚Ťelor ╚Öcolare ╚Öi profesionale ╚Öi a f─âcut progrese evidente ├«n vederea reintegr─ârii.

M─âsurile privitoare la nerespectarea obliga╚Ťiilor impuse minorului ori s─âv├ór╚Öirea din nou a unei infrac╚Ťiuni, care execut─â o m─âsur─â neprivativ─â de libertate se aplic─â corespunz─âtor.

├Än cazul ├«n care o persoan─â a s─âv├ór╚Öit dou─â infrac╚Ťiuni, una ├«n timpul minorit─â╚Ťii ╚Öi una dup─â majorat, pentru infrac╚Ťiunea comis─â ├«n timpul minorit─â╚Ťii se va aplica o m─âsur─â educativ─â, iar pentru cea comis─â ├«n timpul majoratului o pedeaps─â. ├Än func╚Ťie de m─âsurile educative, respectiv pedepsele aplicabile, conform art. 129 (2), executarea se va face ├«n felul urm─âtor:

  1. dac─â m─âsura educativ─â este neprivativ─â de libertate, se execut─â numai pedeapsa;
  2. dac─â m─âsura educativ─â este privativ─â de libertate, iar pedeapsa este ├«nchisoarea, se aplic─â pedeapsa ├«nchisorii, care se majoreaz─â cu o durat─â egal─â cu cel pu╚Ťin o p─âtrime din durata m─âsurii educative ori din restul r─âmas neexecutat din aceasta la data s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunii dup─â majorat;
  3. dac─â pedeapsa aplicat─â pentru infrac╚Ťiunea s─âv├ór╚Öit─â dup─â majorat este deten╚Ťiunea pe via╚Ť─â, se execut─â numai aceasta din urm─â╚Ö
  4. dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este amenda, se execută masura educativă, a cărei durată se majoreaza cu cel mult 6 luni, fără a depăși maximul prevăzut de lege pentru aceasta;

A╚Öadar, ├«n pofida existen╚Ťei un regim de sanc╚Ťionare mai bl├ónd aplicabil minorilor, evolu╚Ťia acestora nu este una de neglijat, c─âci, pe de o parte, chiar dac─â cei sub 14 ani nu r─âspund penal, fa╚Ť─â de ace╚Ötia se pot lua m─âsurile de protec╚Ťie special─â prev─âzute de Legea 272/2004, plasamentul ╚Öi supravegherea specializat─â, iar, pe de alt─â parte, pentru cei cu v├órsta ├«ntre 14-18 ani, se pot lua m─âsurile educative amintite. Astfel de experien╚Ťe, cu toate c─â nu aduc limit─âri, dec─âderi, interdic╚Ťii ╚Öi nu pot reprezenta primul termen al recidivei, pot avea influen╚Ťe negative asupra comportamentului viitor al unui minor. Tocmai v├órsta fraged─â a acestora impune o investi╚Ťie c├ót se poate de responsabil─â ╚Öi serioas─â din partea reprezentan╚Ťilor legali care trebuie s─â vegheze traseul pe care ├«l parcurg tinerii ╚Öi de a avea grij─â ca acesta s─â fie unul conform cu legile societ─â╚Ťii.


Bibliografie

http://www.mpublic.ro/minori_2008/minori_5_8_ro.pdf.

Constantin Mitrache, Cristian Mitrache ÔÇô Drept penal rom├ón, Partea generala, pag. 418-436, Editura Universul Juridic, Bucure╚Öti, 2014.

Noul Cod Penal.

╚ś─ârban Drago╚Ö-Cristian

Drago╚Ö-Cristian ╚ś─ârban este student ├«n anul al III-lea la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucure┼čti

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment