Un secret de negocieri – neuronii oglinda

Stiati ca o persoana are 80 de elemente dupa care poate fi analizata, numai in zona faciala, si alte peste 40 in corp? Daca am cunoaste toate aceste elemente (expresia fetei, zambetul, pozitia capului, pozitia ochilor, frecventa respiratiei etc.) am putea fi mult mai relaxati in arta negocierii dar si in relatiile de zi cu zi.

In prezentul articol voi vorbi putin despre cea mai interesanta descoperire din domeniul neurostiintelor, neuronii-oglinda.

Capacitatea de a intelege starea emotionala a cuiva, de a percepe ceea ce o persoana percepe, este in stransa legatura cu acesti neuroni. Neuronii-oglinda au rolul de a acorda trairile proprii cu cele ale altor persoane, oamenii adaptandu-se la starea emotionala a celor din jur (ex: daca cineva rade, vei rade si tu, chiar fara sa vrei).

Cum ÔÇťpractica ne omoaraÔÇŁ, sa vedem si un exemplu practic:

Te afli intr-o cafenea cu un partener de afaceri si discutati. Tu te afli in fata lui, la fel si el (e foarte importanta pozitionarea fata in fata). La un moment dat, tu misti putin ceasca de cafea in dreapta. Persoana din fata ta, la cateva secunde, ori va misca si ea ceasca instinctiv, ori nu va reactiona.

Explicatie:

Cand persoana repeta acelasi gest ÔÇô sunteti in acord si discutia este in limite corecte si aprobate de acesta;

Cand persoana nu repeta gestul ÔÇô esti in dezacord cu persoana si ar trebui sa muti discutia pe alt ÔÇťfrontÔÇŁ.

Neuronii-oglinda raspund si se adapteaza emotiilor. Tu ar trebui, atunci cand ai posibilitatea, sa iti verifici interlocutorul folosind metoda aceasta si vei sti cum sa abordezi discutia mai departe.

In plus, s-a demonstrat ca numai 3% conteaza pentru cineva ceea ce spui, restul de 97% fiind reprezentat de imbracaminte si comportament/infatisare.

Ma gandeam totusi, ca exceptie, cand o persoana iti adreseaza injurii nu cumva se inverseaza proportiile de mai sus?

Folosirea creierului este reteta simpla, dar eficienta pentru viata, iubire si succes intr-o lume plina de pericole.

Ben Carson

Lucian Ungureanu

Lucian este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" si student al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment