25 OCTOMBRIE, ZIUA ARMATEI ROMÂNE
Fără caracterul tehnic al limbajului întrebuințat de istorici, dar animați de profunda însemnătate a acestei zile, vă propunem o scurtă trecere în revistă a evenimentelor pe care istoria, dar, mai important, conștiința națională, le atribuie zilei de 25 octombrie.
Se impune precizarea că, pentru poporul român, ziua de 25 octombrie are cel puțin o dublă semnificație istorică. Astfel, din punct de vedere cronologic, primul eveniment îl reprezintă nașeterea Regelui Mihai I, la Sinaia, în anul 1921.
Fără a răspunde la întrebarea conform căreia istoria crede sau nu în coincidențe, amintim faptul că în aceeași zi, dar la distanță de mai bine de două decenii, mai precis în anul 1944, are loc victoria decisivă a Armatei Române de la Carei, prin care a fost eliberată ultima brazdă de pământ aflată sub ocupație horthystă. România reîntregește astfel în trupul său întreaga Transilvanie cu tot ceea cepresupune aceasta, teritoriu, localități, resurse (de orice natură ar fi ele), dar, mai important, cu locuitorii ei.
Prin succesul întregii campanii desfășurate pe frontul de vest de către Armata Română, s-a ajuns la anularea efectelor Dictatului de la Viena, din data de 30 august 1940, acțiune ce s-a concretizat în eliberarea unui teritoriu de aproximativ 43.500 km². Desigur, fiecare victorie își are prețul ei, eliberarea Transilvanie a fost posibilă prin jertfa a aproape 50.000 de militari (morți, răniți și dispăruți).
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate, încheiat la 10 februarie 1947.
Prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, a fost fixată ziua Armatei Române la data de 25 octombrie, fără a se menționa motivele care au condus către o asemenea decizie. Adoptarea acestui act normativ are loc la doar un an de la retragerea armatei sovietice din România, astfel că această acțiunea poate fi privită ca un act de curaj.
Concluzia care se impune este aceea că, deși istoria poate fi deopotrivă îndrăgită și disprețuită, rămâne ferm respectul pe care îl datorăm celor ce „au fost pentru ca și noi să fim”.
La mulți ani Armatei Române!
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!