29 iulie- Ziua Imnului Naţional
Imnul naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”, a însoţit simbolic marile momente din istoria modernă şi contemporană a poporului român, începând cu revoluţia paşoptistă până la Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial, Marea Unire de la 1918, al II-lea Război Mondial, evenimentele din Decembrie 1989 sau la reperele politico-diplomatice de vârf ale parcursului euroatlantic al ţării noastre.
Simbol naţional decretat prin Constituţie, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Naţional însoţeşte momentele importante sau ocaziile solemne din activitatea diplomatică şi de reprezentare a României la nivel internaţional. Totodată, valoarea sa simbolică supremă reuneşte valenţele sentimentelor de solidaritate, patriotism, demnitate ale românilor de pretutindeni.
Este datoria noastră, a tuturor, să cinstim şi să cultivăm în conştiinţa tinerelor generaţii valorile identitare şi morale simbolizate în versurile mobilizatoare ale poemului lui Andrei Mureşanu, păstrând viu respectul pentru simbolurile naţionale ale României.
Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99 din 1998, Ziua Imnului Național al României.
La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Sursa: mae.ro
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!