CCR despre Legea Incompatibilitații si conducerea sub influența alcoolului
În ziua de 16 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere următoarele excepții de neconstituționalitate:
- Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.87 alin.(1) lit. f) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
- Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:
- Cu majoritate de voturi, a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile art.87 alin.(1) lit. f) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției sunt constituţionale în raport de criticile formulate.
Asa numita lege a incompatibilitații in baza căreia au fost trimiși în judecată peste 100 de primari, este așadar declarată constituționala. Ramane de vazut ce implicații va avea această decizie asupra procesului în care este implicat presedintele Klaus Iohannis, privind incompatibilitatea sa din vremea deținerii functiei de primar.
- Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice”din cuprinsul dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională.
Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se vor publica in Monitorul Oficial al României, partea I.