Codexul constituțional UE
Prezentul proiect a fost realizat cu sprijinul unei echipe de traducători autorizați prin intermediul colaborării dintre Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice din cadrul Facultății de Drept – Universitatea din București și Ministerul Justiției, având scopul „de a pune la dispoziția specialiștilor, în primul rând a celor care lucrează la proiectul de revizuire a Constituției României, toate constituțiile din Uniunea Europeană, pentru a avea o bază relevantă de informare”, după cum afirmă însuși Ministrul justiției, dl. Robert-Marius Cazanciuc.
Coordonatorul acestui proiect este prof. univ. dr. Ștefan Deaconu, din echipa de experți științifici făcând parte prof. univ. dr. Ioan Muraru, prof. univ. dr. Elena-Simina Tănăsescu și conf. univ. dr. Silviu-Gabriel Barbu. Echipa a fost susținută în acest demers de către colectivul Centrului de Drept Constituțional și Instituții Politice din cadrul Facultății de Drept – Universitatea din București. Realizarea proiectului a fost înlesnită grație sprijinului acordat de Ministerul de Afaceri Externe și implicării doctoranzilor și studenților pasionați de dreptul constituțional care colaborează cu Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice menționat anterior, prin cercetarea academică și studiul în profunzimea subiectului tratat. Notabil este și efortul depus în sensul identificării legilor fundamentale în formă actualizată pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene dublat de traducerea și adaptarea pe cât de mult posibil a textului acestor legi la terminologia utilizată în legea fundamentală a României.
Proiectul este unic în România și unul dintre foarte puținele din Europa, în plan continental primul proiect de acest fel fiind realizat de profesori italieni din domeniul juridic. Proiecte similare au mai fost realizate în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, anvergura acestora fiind dată de alocarea a câte un volum pentru fiecare stat în parte.
Click aici pentru a vizualiza broșura aferentă codexului.