Conferinţa „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene”
M
inistrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a participat astăzi, 10 decembrie, la conferinţa „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene”.
Conferinţa a fostorganizată de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Afaceri Europene şi Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului României, în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană.
La eveniment au fost prezenţi de asemenea, Bogdan Mănoiu, Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Ştefan Deaconu, Consilier prezidenţial, Valeriu Zgonea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului României, Iordan Gheorghe Bărbulescu, decan al Departamentului de Relaţii Europene şi Integrare Europeană din cadrul SNSPA, Marian Grigore Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din cadrul MAI, membri ai corpului diplomatic, experţi, jurnalişti. Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Luca Niculescu şi de Cristian Pârvulescu preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia,
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat, în intervenţia sa, importanţa Tratatului de la Lisabona pentru reconstrucţia instituţională a Uniunii Europene. „Actualul Tratat a intrat în vigoare după aproape un deceniu de reflecţie instituţională activă la scara Uniunii. Nu trebuie să vorbim despre Tratat ca despre o entitate nouă, pe care abia am descoperit-o, ci ca despre o etapă în reconstrucţia instituţională a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.
De asemenea, ministrul de externe a încurajat astfel de iniţiative, care promovează şi susţin „pedagogia europeană în societatea românească”, astfel încât cetăţenii din ţara noastră să cunoască cât mai multe despre construcţia europeană.
Pentru a atrage atenţia asupra semnificaţiei Tratatului de la Lisabona, ministrul Baconschi a propus un exerciţiu de imaginaţie. „Anul care se încheie a pus la grea încercare Uniunea Europeană. Trebuie să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne întrebăm cum ar fi făcut Europa faţă crizei, în absenţa acestui instrument care i-a profilat mai bine instituţiile”, a arătat acesta.
„Cred că în lipsa acestor instituţii, capacitatea Uniunii de a răspunde rapid şi de a face faţă impactului crizei economico-financiare ar fi fost cu mult diminuată. Cu alte cuvinte – mai multă Europa – bolta aceasta de solidaritate consolidată propusă de tratat, este fără îndoială un lucru bun”, a continuat ministrul Teodor Baconschi.
Referindu-se la evoluţia instituţională a Uniunii Europene, ministrul Baconschi a subliniat că România pledează pentru echilibru. „În etapele incipiente ale reajustării instituţionale, suprapunerea competenţelor şi proceselor decizionale este probabil inevitabilă, dar trebuie, ca stat membru, să pledăm pentru echilibru. Echilibru este cuvântul de ordine al acestei perioade, care ne va permite să trecem prin turbulenţe semnificative. Echilibrul este, din punct de vedere politic, valoarea cea mai sigură pentru următoarele luni şi următorii ani”, a conchis ministrul Baconschi.
Informaţii suplimentare
Conferinţa „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene„ a marcat aniversarea unui an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Conferinţa încheie, totodată, o serie de evenimente pe această temă, organizate în acest an în opt oraşe din România.
Scopul conferinţelor a fost acela de a prezenta modificările aduse de Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, asupra funcţionării Uniunii Europene, din punct de vedere instituţional şi politic, dar şi implicaţiile acestui tratat pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni.
Subiectele abordate în cadrul conferinţelor au vizat perspectivele pe care Tratatul de la Lisabona le deschide asupra viitorului Uniunii, modificările asupra procesului decizional, direcţiile de dezvoltare ale UE în domeniul politicilor comune, Strategia UE 2020, consolidarea spaţiului european de securitate, libertate şi justiţie, rolul Cartei Fundamentale a Drepturilor Omului, precum şi sporirea rolului actorilor sociali în procesul de elaborare şi implementare a politicilor europene.
Sursă: https://www.mae.ro/node/6327
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!