De vorbă cu cel care a obţinut aurul la olimpiada de limba latină

ABC Juridic are plăcerea de a vă oferi un interviu cu Alexandru Flavian Petruţ Creţu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “I. C. Bratianu” din Pitesti, profilul filologie bilingv engleză. Anul acesta, el a participat la olimpiada naţională de limba latină, unde a câştigat aurul, luptându-se pentru primul loc cu alţi 40 de elevi. Cea care l-a îndrumat şi l-a ajutat a fost domna Gheorghiţa Cucu. 

 

Baltă Mirela: Bună, Alexandru, mă bucur că am plăcerea de a sta de vorbă cu tine şi profit să-ţi mulţumesc pe această cale pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu. Ştiu că, de curând, ai obţinut aurul la olimpiada naţională de limba latină. Spune-mi, de unde pasiunea pentru această limbă?

Alexandru Creţu: La început, limba latină a fost mai mult o curiozitate pentru mine. Acum doi ani, un profesor universitar mi-a spus că limbile clasice (latina și greaca veche) îți pot dezvolta modul de a gândi. Când am început să studiez limba latină, mi s-a confirmat acest lucru și astfel am început s-o îndrăgesc.

B.M.: Multă lume priveşte cu reticenţă această limbă, considerând că este ieşită din uz. Este latina o limbă moartă pentru tine sau ce reprezintă mai exact?

A.C.: Întrucât latina nu mai este o limbă vorbită , este mai specială. Pentru mine latina este limba cu „o gramatică unică între gramatici”. Fac această afirmație, deoarece sunt pasionat de gramatică în general, dar în special de cea latină.

B.M.: Ai muncit mult pentru acest premiu? Cât timp acorzi zilnic limbii latine?

A.C.: Da, pentru că, doar printr-o muncă îndârjită, se pot obține rezultatele dorite. Dar pentru a atinge o astfel de performanță trebuie să existe și o mare pasiune pentru ceea ce faci. Nu pot spune cu exactitate cât timp acord limbii latine, deoarece mă pregătesc la toate materiile pe care le studiez la școală, dar cu aproximație două ore pe zi.

B.M.: De când îţi doreşti acest premiu şi cum te simţi acum că l-ai obţinut? Poţi descrie modul în care te-ai simţit când ai aflat că ai ieşit pe primul loc? Care a fost primul gând?

A.C.: Nefiind adeptul ambițiilor lumești care nu provoacă decât mânie, nu mi-am dorit neapărat acest premiu. Obținând premiul întâi, m-am bucurat, întrucât reprezintă rodul pasiunii mele pentru latină. Primul gând a fost acela de a-I mulțumi lui Dumnezeu.

B.M.: S-a schimbat ceva în viaţa ta de când ai devenit olimpic? Întreb acest lucru pentru că tinerii care participă la un concurs si ajung câştigători, devin mai cunoscuţi şi totodată mult mai apreciaţi de restul profesorilor. Ai simţit că lumea te priveşte cu alţi ochi?

A.C.: Într-adevăr unii profesori mi-au adresat sincere felicitări. Spun sincere felicitări, pentru că mi-au fost adresate și felicitări formale.

B.M.: Mai sunt concursuri la care vei participa anul acesta?

A.C.: În luna mai, voi participa la Certamen Ovidianum Ponticum, concurs organizat în memoria poetului latin Publius Ovidius Naso.

B.M.: Ţinând cont că timpul trece foarte repede, iar tu mai ai 2 ani până la examenul de bacalaureat, la ce materii vei alege să îl dai? Îl vezi într-adevăr ca pe un examen al maturităţii sau ca pe o simplă formalitate?

A.C.: Eu sunt în clasa a X-a. La proba E, unde materia este la alegere, o să optez pentru economie. Examenul de bacalaureat este o simplă formalitate, deoarece nu verifică anumite cunoștințe de care oamenii au nevoie întreaga viață.

B.M.: Într-un  interviu pentru epitesti.ro ai spus că iei în calcul posibilitatea de a urma două facultăţi, una în ţară (dreptul) şi una în străinătate (limbi străine).Care este motivul pentru care ai ales să urmezi cea de-a doua facultate în străinătate şi nu la noi în ţară?

A.C.: Aș dori să urmez a doua facultate (limbi clasice) în străinătate (Anglia sau Germania), deoarece studiile clasice sunt cu adevărat apreciate în țările menționate.

B.M.: Pe lângă marea responsabilitate pe care vrei să ţi-o asumi urmând cursurile celor două facultăţi,cum ai de gând să-ţi gestionezi timpul?

A.C.: Încă nu m-am gândit, dar mă orientez după un proverb al unui înțelept chinez: „Omul înțelept nu-și calculează șansele. El își fixează țelul și apoi îl atinge”.

B.M.: Am  aflat de faptul că esti autodidact, ce te-a determinat să ai abordarea aceasta faţă de sistemul de învăţământ? Care sunt plusurile şi care sunt minusurile sistemului în opinia ta?

A.C.: Pentru a obține anumite performanțe trebuie să fii autodidact. Doar tu poți ști ce trebuie să perfecționezi. Un plus al sistemului de învățământ ar fi faptul că se pune accent pe teorie, iar un minus, faptul că sunt promovați profesorii incompetenți.

B.M.: Care e contribuţia limbii latine la dezvoltarea personalităţii unui tânăr în formare şi care sunt învăţămintele pe care aceasta ţi le-a indus ţie?

A.C.:După cum afirmam mai înainte, limba latină îți consolidează gândirea și te ajută să faci conexiuni. Datorită limbii latine am învățat ce este filosofía moderației („aurea mediocritas”).

B.M.: Ce aşteptări ai de la mediul universitar, cum crezi că te vei descurca în faţa noilor provocări?

A.C.: Sper ca, în mediul universitar, să fie promovate persoanele competente, fapt ce m-ar ajuta foarte mult în formarea mea profesională.

B.M.: Ce te determină să-ţi doreşti să urmezi Facultatea de Drept şi ce profesie ai vrea să îmbrăţişezi pe viitor? Peste 5 sau 6 ani te vezi profesând în România sau te gândeşti la alt loc?

A.C.: Doresc să urmez Facultatea de Drept, pentru că în domeniul justiției, oamenii competenți sunt bine răsplătiți. Vreau să devin judecător sau procuror și să profesez în România.

B.M.Spune-mi, ce îţi place să faci în timpul liber?

A.C.: Îmi place să mă plimb prin parc, să practic diverse sporturi și să mă întâlnesc cu prietenii.

B.M. :Ai o anume maximă în latină după care te orientezi în viaţă? Ce filosof sau poet îţi place cel mai mult şi de ce tocmai el?

A.C.: Cred că pentru a te perfecționa trebuie să urmezi maxima poetului latin Horatius: „Omne tulit punctum, qui miscuit utile dulci”(Cel care a îmbinat utilul cu plăcutul a câștigat toate sufragiile). Mă fascinează viața și opera poetului Ovidius, deoarece el a reușit ceea ce și-a propus și anume faptul de a rămâne în memoria urmașilor prin operele sale.

B.M.: Alexandru, am ajuns la finalul interviului nostru şi a fost o adevărată plăcere să vorbim. Îţi mulţumesc încă o dată şi sper să ai parte de un drum în viaţă încununat cu mult succes!

A.C.: Și eu vă mulțumesc și, pe această cale, doresc să-mi exprim recunoștința față de profesoara mea de latină, Gheorghița Cucu, cu ajutorul căreia am obținut acest rezultat.

Mirela Daniela Balta

Mirela este studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.

Related articles
2 Comments
  1. Constantin Gîrbea aprilie 23, at 09:43

    Felicitări pentru alegerea facultăţilor! Mult succes pe viitor!

Leave a Comment