Despre Autostrada de Drept, ediţia a IV-a
Săptămâna trecută, Facultatea de Drept a Universității din București a găzduit studenți din mai toate colțurile țării, studenți care au avut ocazia să participe la cursurile și seminarele profesorilor din București. A fost o oportunitate pentru fiecare dintre noi, referindu-mă atât la participanți, cât și la organizatorii acestui eveniment. Asociația Studenților în Drept din București, în parteneriat cu Asociațiile din Facultățile de profil din: Iași, Craiova, Sibiu și Chișinău, au demarat un proiect, unul care se bucură de mult succes în fiecare an, intitulat simplu- ,,Autostrada de Drept”.
Fiind studentă în anul întâi, pentru mine, acest eveniment a fost foarte important , pentru că a fost prima oară când mă implic într-un proiect de asemenea anvergură, iar, alături de colegii mei din Departamentul Relații Externe al ASD-ului, am vrut ca totul să iasă perfect. Proiectul a început ca o idee de mentorat. Încă de atunci, forma și structura lui au rămas aceleași, crescând însă extrem de mult pe partea organizatorică și pe numărul și componența participanților. Proiectul se bazează pe conceptul schimbului de experiență, atât formal, cât și informal, facilitând crearea legăturilor și prieteniilor ce pot fi de folos în viața profesională ulterior, dar și acumularea de cunoștinte academice comparative, necesare oricărui student la Drept. Dacă la început participau doar studenții Facultății din Craiova, cu timpul, s-au mai adăugat importante repere de pe harta românească, precum Sibiul, Iașiul, Timișoara. În ediția ce tocmai s-a încheiat, ASD a depășit o barieră, cea a graniței Prutului, incluzând în Autostradă de Drept și Chișinăul. Acest lucru ne duce pe toți mai aproape de scopul principal al proiectului-schimburi de experiență internaționale.
Schimbul de experiență a avut loc în săptămâna 7-12 decembrie, iar colegii noștri din celelalte orașe au fost cazați în căminul Facultății de Psihologie, aflat în apropierea Facultății de Drept. Fiecare membru al Departamentului Relații Externe a avut o contribuție la buna organizare a acestui eveniment. Unii dintre noi au ajutat participanții să ajungă de la Gara de Nord la cămin, oferindu-le detalii privitoare la transport, la punctele de atracție ale orașului, în vreme ce, alții s-au angajat să îi însoțească pe aceștia la cursuri, la seminar, sfătuindu-i în legătură cu programul academic.
Alături de noi, invitații au avut prilejul să simtă cum e să fii student al Facultății de Drept din București, să observe cum se desfășoară totul aici, să cunoască oameni noi, să creeze prietenii, dar și să viziteze locuri speciale, în adevăratul sens al cuvântului, precum Târgul de Crăciun, organizat în Piața Universității, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, să participe la ieșiri la ceai, seara de film ținută chiar într-unul dintre amfiteatrele Facultății, vânătoarea de comori de pe holurile acesteia.
Studenții invitați de anul întâi au rămas profund impresionați de modul de desfășurare a cursurilor de Drept Civil, Teoria Generala a Dreptului, Drept Privat Roman, Istoria statului și dreptului românesc și Drept Constituțional, iar, la seminar, au dat dovadă de faptul că sunt foarte bine pregătiți, răspunzând fără temere. Cât despre cei mai mari, aceștia au putut să participe la cursurile de Drept Penal și Civil, Drept Internațional, Procedură Penală și Civilă, Drept Administrativ și nu numai.
Astăzi, Andreea Negru, colega și prietena noastră de la Facultatea de Drept din Craiova ne-a lăsat acest mesaj despre ce a însemnat săptămâna Autostrăzii de Drept pentru ea:
,,Autostrada de Drept a fost o experiență pe care o voi păstra ca pe o amintire vie pe parcursul studenției. În această perioadă, am cunoscut oameni minunați, am văzut locuri deosebite și am trăit momente unice. Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să particip la un asemenea proiect și l-aș recomanda cu căldură colegilor mei. Încă de la început, am fost entuziasmată și acum, la sfârșit, am același sentiment, însoțit de o ușoară umbră de tristețe că aceasă săptămână a trecut atât de repede. Mă bucur enorm că am avut ocazia să vă cunosc și mi-ar plăcea să ne revedem la Craiova! Autostrada de Drept e o experiență formală în care devenim informali.”
Într-adevăr, proiectul acesta a avut o însemnătate deosebită pentru noi, pentru că am cunoscut oameni deosebiți, am aflat ce înseamnă Dreptul în alte orașe, am trăit experiențe frumoase, am creat amintiri și ne-am dat seama că, de la participanți și organizatori, am ajuns să fim prieteni. Ce ne-a bucurat foarte tare a fost că toți s-au simțit ca acasă, promitându-ne că ne vom revedea în orașele lor.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!