Despre profesia de avocat

├Änc─â din cele mai vechi timpuri, profesia de avocat a fost una ├«nnobilatoare. Avoca╚Ťii erau ├«ncadra╚Ťi ├«n categoria┬áintelectualilor, iar munca pe care ei o depuneau era privit─â cu admira╚Ťie de to╚Ťi ceilal╚Ťi locuitori.

Se spune c─â primii avoca╚Ťi au fost oratorii din Grecia Antic─â. Ini┼úial, reprezentarea juridic─â nu a fost admis─â, ├«ns─â, ulterior, cei judeca╚Ťi puteau solicita ajutorul unui prieten, f─âr─â ├«ns─â a pl─âti serviciile acestora.

├Än Roma Antic─â, speciali┼čtii ├«n drept s-au delimitat de oratori, ei fiind cunoscu╚Ťi sub denumirea de jurisconsul╚Ťi. Jurisconsul╚Ťii erau oameni boga╚Ťi pentru care implicarea ├«n drept reprezenta un hobby intelectual, nu o activitate de baz─â din care s─â tr─âiasc─â. Ei ofereau opinii juridice pe probleme de drept celor c─ârora le solicitau astfel de servicii.

├Än prezent, ├«n Rom├ónia, statutul avoca╚Ťilor este reglementat de legea 51/1995. ├Än art. 1 alin.(1), aceasta prevede c─â „profesia de avocat este liber─â ┼či independent─â, cu organizare ┼či func╚Ťionare autonome, ├«n condi╚Ťiile prezentei legi ┼či ale statutului profesiei”. Aceast─â profesie nu poate fi exercitat─â de oricine, ci numai de membrii Uniunii Na╚Ťionale a Barourilor din Rom├ónia. Admiterea ├«n profesie se ob╚Ťine numai pe baza unui examen organizat de U.N.B.R.

Art. 27 din legea 51/1995 reglementeaz─â limitativ modurile de ├«ncetare a calit─â╚Ťii de avocat, astfel:

„Calitatea de avocat ├«nceteaz─â:

a) prin renun╚Ťarea scris─â la exerci╚Ťiul profesiei;

b) prin deces;

c) dac─â ├«mpotriva avocatului s-a luat m─âsura excluderii din profesie ca sanc╚Ťiune disciplinar─â

d) dac─â avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapt─â prev─âzut─â de legea penal─â ┼či care ├«l face nedemn de a fi avocat, conform legii.”

├Än activitatea sa, avocatul „promoveaz─â ┼či ap─âr─â drepturile, libert─â╚Ťile ┼či ├«ndatoririle legitime ale omului”. El are dreptul s─â asiste persoanele fizice ┼či juridice ├«n fa╚Ťa instan╚Ťelor judec─âtore┼čti ┼či a altor organe de jurisdic╚Ťie. ├Än exercitarea profesiei sale, avocatul este protejat de lege. Prin urmare, el nu poate fi acuzat de complicitate sau t─âinuirea secretului.

├Än exercitarea profesiei sale, avocatul are obliga╚Ťia de a depune toate diligen╚Ťele necesare pentru reprezentarea eficient─â a clientului s─âu. El este dator s─â studieze cauzele ce i-au fost atribuite, s─â se prezinte la fiecare termen la instan╚Ťele de judecat─â, s─â pledeze cu demnitate fa╚Ť─â de judec─âtori ┼či de celelalte p─âr╚Ťi din proces.

Conform art. 50 din aceea┼či lege, „baroul este constituit din to╚Ťi avoca╚Ťii dintr-un jude╚Ť sau din municipiul Bucure┼čti”. De asemenea, Baroul are patrimoniu ┼či buget propriu, la care fiecare avocat contribuie cu un anumit procent, stabilit de consiliul Baroului.

Avocatul r─âspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi, pentru nerespectarea deciziilor adoptate de organele de conducere ale Baroului, precum ┼či pentru fapte care contravin profesiei de avocat. ├Än cadrul fiec─ârui barou se organizeaz─â o comisie de disciplin─â care judec─â abaterile disciplinare s─âv├ór┼čite de avoca╚Ťii respectivului barou. ├Än art. 89 sunt reglementate sanc╚Ťiunile disciplinare aplicabile avocatului, acestea fiind:

a) mustrarea;

b) avertismentul;

c) amenda de la 50 lei la 500 lei, care se face venit la bugetul baroului;

d) interdic╚Ťia de a exercita profesia pe o perioad─â de la o luna la un an;

e) excluderea din profesie.


Bibliografie:

Legea nr. 51/1995

 

 

Mirea Cristian

Mirea Cristian-Marian este student ├«n anul III la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti ╚Öi membru al Asocia╚Ťiei Studen╚Ťilor ├«n Drept.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment