În atenția șoferilor!
Printr-un comunicat al Poliției Române s-a adus la cunoștință tuturor conducătorilor de autovehicule “obligativitatea ca acestea să aibă în dotare truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante și stingătoare de incendiu, omologate, atunci când sunt conduse pe drumurile publice.”
În urma acestui comunicat s-au desfășurat controale în estul țării, în județele Constanța, Tulcea, Galați, urmând ca în perioada următoare să fie extinse la nivelul întregii țări.
Această obligație a șoferilor subzistă încă din anul 1999, însă nu toți șoferii își îndeplinesc această îndatorire. Astfel, Poliția Română a fost nevoită să demareze o acțiune în acest sens.
Atenție, însă, atunci când vă achiziționați trusa medicală. Simpla existență a acesteia nu vă va exonera de răspunderea contravențională. Aceasta trebuie să fie omologată, sancțiunea pentru neîndeplinirea acestei cerințe fiind amenda, precum în cazul lipsei din dotarea mașinii, respectiv o amendă din clasa a II-a (4-5 puncte de amendă), ceea ce înseamnă o sumă cuprinsă între 268 și 335 de lei.
Pentru a distinge o trusă omologată de cea contrafăcută, aceasta trebuie să fie inscripționată cu certificarea RAR și cu avizul Ministerului Sănătății, iar conținutul ei trebuie să fie conform reglementărilor aduse de Ordinul 987/2007 emis de Ministerul Sănătății.
Certificarea RAR trebuie să fie inscripționată și pe triunghiurile reflectorizante. Un triunghi reflectorizant omologat internațional poate fi recunoscut după marca de omologare, reprezentată de litera “E” și codul țării care a acordat omologarea (încadrate într-un cerc), precum și o serie de identificare.
De asemenea, trusa medicală are un termen de valabilitate al substanțelor și materialelor ce se regăsesc în aceasta, în general de 18-24 de luni. După expirarea acestui termen, trusa trebuie înlocuită. O trusă medicală expirată este sancționată cu o amendă egală cu cea primită în cazul în care aceasta lipsește.
Atunci când achiziționați o trusă medicală, trebuie să aveți în vedere următoarele:
- Să nu cumpărați seturi de siguranță auto ce au mai fost utilizate;
- Să nu cumpărați din surse nesigure, de prin târguri sau de la marginea drumului;
- Semnele de omologare pot fi contrafăcute și e greu să depistați falsurile, iar faptul că n-ați știut ce cumpărați nu vă va înlătura răspunderea și, pe cale de consecință, sancțiunea;
- Trusa medicală, triunghiurile reflectorizante și stingătorul pentru incendii – omologate și aflate în interiorul perioadei de valabilitate – sunt extrem de importante atunci când vă deplasați cu mașina în străinătate.
Mare atenție la stingătorul pentru incendii! Este obligatoriu să aveți în mașină acest articol, în perfectă stare de funcționare. De asemenea, trebuie să se afle în garanție și să aibă inscripționat termenul de valabilitate.
Așadar, iată ce trebuie să conțină o trusă medicală pentru a corespunde reglementării:
Instrumentar:
- o foarfecă cu ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
- un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valvă unidirecțională sau filtru.
Materiale sanitare:
- o rolă leucoplast;
- minimum 4 bucăți de pansament rapid (plasture);
- cel puțin 5 pachete a câte 25 de bucăți de comprese de tifon sterile;
- fașă tifon – minimum 2 bucăți pentru fiecare dintre dimensiunile: 5 cm x 4 m si 10 cm x 4 m;
- 2 bucăți de bandaj nedeformabil (ca dimensiuni, trebuie să aibă două laturi de minimum 80 cm);
- cel putin 2 bucăți de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
- o fașă elastică;
- 2 perechi de mănuși de unica folosință (pot fi confecționate din latex sau polietilenă).
Alte materiale:
- cel puțin 6 ace de siguranță;
- cel puțin o folie de supraviețuire izotermă, cu dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;
- broșura cu instrucțiuni de prim ajutor, autorizată de Ministerul Sănătății;
- lista cu conținutul trusei.
Prin această acțiune, Poliția Română nu urmărește doar sancționarea conducătorilor auto, ci are ca principal scop siguranța persoanei. Respectând legislația în vigoare, puteți nu doar să evitați incidente care vă pun în pericol viața, ci și să îi protejați pe ceilalți pasageri, precum și pe ceilalți participanți la trafic. Având în dotarea mașinii cele menționate mai sus puteți evita, de exemplu, o explozie care poate fi rezultatul unui incendiu la motor. De asemenea, având trusa medicală, puteți acorda primul ajutor în caz de accident, până când va ajunge ambulanța.
Viața are prioritate!
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!