INTERVIU cu Gelu Maravela despre avocatura din România
Am avut deosebita plăcere de a-i adresa câteva întrebări legate de profesia de avocat, domnului Gelu Maravela, Managing Partner la Maravela&Asociații, o casă de avocatură tânără și în plină ascensiune.
Adelin Bălan: V-ați început cariera ca magistrat la Judecătoria Sectorului 1 București. Ce v-a determinat să schimbați cursul către avocatură?
Gelu Maravela: Mi-am dorit o experiență internațională, care în acea perioadă ar fi fost imposibil de obținut în calitate de magistrat. Aceasta s-a materializat într-un program de masterat în Marea Britanie și apoi într-o perioadă de 2 ani în care am lucrat ca Associate în biroul londonez al uneia dintre cele mai mari firme de avocatură din lume. E lesne de înțeles de ce, în aceste condiții, “microbul” avocaturii de business de înalt nivel m-a prins definitiv.
A.B.: Sunteți de acord cu afirmația conform căreia unii oameni sunt „făcuți” pentru această profesie, iar altora le este mai greu să se adapteze? Dacă da, care ar fi trăsăturile absolut necesare pentru ca un student să poată ajunge un avocat de succes?
G.M.: Da, categoric, ca în orice domeniu, există anumite calități native care facilitează succesul în profesia de avocat. Aș menționa printre acestea logica, capacitatea de sinteză, simțul practic, condeiul, talentul oratoric (pentru avocații pledanți și nu numai), capacitatea de persuasiune. Toate acestea trebuie însă însoțite obligatoriu de ambiție, tenacitate și o mare disponibilitate pentru efort, calități cu care poți muta munții din loc și fără de care nu poate exista excelență.
A.B.: Spre ce activități ar trebui un student să încline în timpul facultății pentru a-i aduce un plus de valoare în ochii marilor case de avocatură după terminarea studiilor?
G.M.: În primul rând, un student trebuie să își asigure fluența în limba engleză și să își însușească pe cât posibil limbajul juridic în această limbă (Black’s Law Dictionary este o referință obligatorie în acest sens), precum și, pe cât posibil, o a doua limbă străină de largă circulație (limba germană fiind de multe ori un avantaj substanțial). În al doilea rând, diploma de master în cadrul unei universități bine clasate din Anglia, Franța, Germania etc. reprezintă și ea un mare avantaj. În al treilea rând, stagiile în cadrul firmelor care practică avocatura de business sunt un plus incontestabil, cu condiția ca stagiul să fi fost efectiv (i.e., studenții chiar să fi avut ocazia de a lucra împreună cu avocații). În al treilea rând, sunt recomandabile studiile în domeniul financiar-economic, activitățile extracuriculare din domeniul juridic (participarea la conferințe, redactarea de articole, procese simulate etc.) și orice alte activități ce ar putea reprezenta o valoare adăugată în avocatura de business.
A.B.: Ce urmăriți la un tânăr student de la facultatea de Drept în momentul în care doriți să recrutați?
G.M.: Urmărim calitățile pe care le-am menționat mai sus, întrucât vedem în orice student un potențial viitor avocat care ar putea să facă parte din echipa noastră.
A.B.: Spuneți-ne, vă rog, cum au decurs anii de studenție pentru dumneavoastră? Există lucruri din acea perioadă pe care le-ați schimba dacă ați avea posibilitatea?
G.M.: Am acordat foarte mare atenție studiilor și am citit foarte mult în afara programei, în special autori din perioada interbelică, adevărate valori care cu greu pot fi atinse de literatura juridică din prezent. Singurul lucru pe care l-aș schimba este perioada – mi-ar fi plăcut să fiu student azi, când oportunitățile sunt mult mai mari, inclusiv din punct de vedere financiar.
A.B.: Cum se desfășoară o zi obișnuită din viața de avocat? Mai aveți timp și pentru alte activități?
G.M.: O zi obișnuită constă în multe întâlniri cu clienții și potențialii clienți, redactarea/corectarea lucrărilor avocațiale, zeci (dacă nu chiar sute) de e-mail-uri schimbate cu echipa, clienții și partenerii, participări la evenimente (conferințe, gale de business, summit-uri), diferite activități administrative ș.a.m.d. În timpul săptămânii cu greu mai au loc alte activități decât lecturarea presei, poate o cină cu prietenii, un film sau o carte bună. Weekend-ul, în schimb, încerc pe cât posibil să îl păstrez pentru activități personale.
A.B.: Pe lângă cursurile obligatorii și eventualele recomandări ale profesorilor, cât de important este și ce anume recomandați pentru studenți să citească în timpul facultății?
G.M.: Literatură juridică în limba engleză în domenii precum dreptul Uniunii Europene, comerț internațional, arbitraj comercial și de investiții. Acest lucru este important o dată pentru că reprezintă o bună metodă de însușire a limbajului juridic, iar pe de altă parte întrucât acestea sunt materii pe care nu se insistă foarte mult în timpul facultății dar care prezintă o importanță deosebită în practică. De asemenea, dreptul englez al obligațiilor și al contractelor pot oferi cunoștințe deosebit de utile pentru momentul la care viitorul avocat va ajunge să revizuiască contracte care fie sunt guvernate de legea engleză, fie pur și simplu preiau concepte/noțiuni de drept englez (și care trebuie adaptate în consecință la dreptul continental sau pur și simplu traduse în limba română).
A.B.: Au fost multe nemulțumiri anul trecut în rândul candidaților la admiterea în profesia de avocat. Considerați că trebuie schimbat ceva în legătură cu procesul de examinare?
G.M.: Critici au fost și vor fi întotdeauna din partea candidaților respinși, nu puțini la număr. Ceea ce pot spune este că, atât în beneficiul clienților, cât și al profesiei, selecția trebuie să fie riguroasă și transparentă. Un avocat nepregătit poate cauza prejudicii substanțiale, atât materiale, cât și morale.
A.B.: Maravela&Asociații este o casă de avocatură tânără, însă recunoscută deja pe plan național și internațional. Ce planuri aveți pentru viitor?
G.M.: Dorim să ne extindem până acolo unde vom putea concura de la egal la egal cu firmele din primul eșalon în privința numărului de avocați și al cifrei de afaceri – în privința calității serviciilor, și a tipului de clienți/proiecte, suntem deja acolo. Țintim, de asemenea, deschiderea unui birou într-o altă jurisdicție.
A.B.: Ați considera la un moment dat și o cariera în politică? Puteți argumenta?
G.M.: Mi s-a oferit de mai multe ori ocazia dar până acum am refuzat. Momentan toată energia de care dispun este investită în dezvoltarea casei de avocatură, care îmi oferă mari satisfacții. Eu cred în excelență, și prin urmare un rol în viața politică ar însemna, de aceeași manieră, o implicare totală, ceea ce timpul nu-mi permite. Mi-aș dori poate să ajung în viitor să gestionez o instituție publică sau comunitate locală, fie doar și pentru a arăta că și în domeniul public e loc de excelență. Deocamdată însă rămân fidel profesiei și pasiunii mele dintâi – avocatura.
A.B.: Puteți transmite un mesaj pentru echipa ABCjuridic și pentru cititorii noștri?
G.M.: Mi-aș dori ca tinerii absolvenți de drept să înțeleagă că performanța presupune dedicare, efort și sacrificii, dar că pe de altă parte îți aduce tărie de caracter și împlinire personală. Mediocritatea nu ar trebui să fie o opțiune pentru nimeni, indiferent de domeniul sau profesia aleasă: fiecare dintre noi avem calități care nu așteaptă decât să fie descoperite și cizelate. Nu în ultimul rând, mi-aș dori să parieze pe România (țara care a cheltuit resurse pentru a-i crește și educa), și după eventuale perioade de studii muncă în străinătate să se întoarcă aici, pentru a contribui la efortul comun de a o ridica.
A.B.: Vă mulţumesc pentru amabilitate!
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!