Interviu Ştefan Deaconu
Scurtă prezentare
Ştefan DEACONU este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti unde predă cursurile de Drept constituțional, Instituții politice și Metodologie juridică. Din anul 2015 este Preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Este avocat partener al Societății de avocați Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP, activând în arbitraje internaţionale desfăşurate sub regulile UNCITRAL, ICSID şi ICC. Este arbitru, membru al listei de arbitri a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, a Curţii de arbitraj din Beijing (CIETAC) şi a Curţii de arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ a Republicii Moldova. În perioada 2005-2012 a deținut funcția de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Constituţional Legislativ din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, iar între anii 2016-2018 a fost Preşedinte al Comisiei de arbitraj şi metode alternative de soluţionare a disputelor (ADR) din cadrul Comitetului National ICC România. Are o vastă experiență, atât în domeniul public, cât și în cel privat și este un cunoscut specialist în dreptul public.
Întrebări
- Voi începe cu o întrebare, poate, previzibilă; ce v-a determinat să alegeți studierea dreptului, dar profesia de avocat?
Profesia de jurist este o profesie plăcută care îți oferă șansa de a cunoaște, dar și de a-i învăța pe alții regulile juridice după care o societate se ghidează. Totodată, îți oferă oportunitatea de a cunoaște oameni din diverse segmente ale societății și de a contribui la construirea unei lumi mai bune, cu reguli drepte.
Dorința de a studia dreptul s-a conturat în anii de liceu dar, dintre multiplele profesii juridice (avocat, judecător, procuror, notar, etc.) niciodată nu am avut o idee preconcepută că vreau să exercit numai o anumită profesie. Mi-a plăcut și îmi place în continuare ideea de a alterna diversele profesii juridice. Spre exemplu, m-a ajutat la începutul carierei mele faptul că am lucrat 6 ani și jumătate într-o instituție publică, unde am înțeles modul în care funcționează instituțiile statului. După aceea, experiența de peste 6 ani acumulată în Parlament a constituit un bun atu pentru activitatea de consilier prezidențial pe probleme juridice pe care am desfășurat-o aproape 8 ani de zile alături de Președintele României. La rândul ei, această experiență juridică la nivel înalt, m-a ajutat să înțeleg foarte bine cum funcționează statul, economia și societatea în ansamblul ei. În momentul de față practic avocatura într-o firmă mare din România unde coordonez departamentul de consultanță, iar de peste 5 ani sunt și Președintele Curții de Arbitraj Comercial International de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
Pe lângă aceste activități, de 22 de ani profesez în învățământul juridic universitar, urcând toate treptele didactice, de la preparator, asistent, lector, conferențiar până la profesor, predând dreptul constituțional la Facultatea de Drept a Universității din București, cea mai veche și prestigioasă Facultate de drept din România.
Dintre toate profesiile juridice, cred că cea de avocat este cea care te determină cel mai mult să fii creativ. - Aveți o vastă experiență în diferite domenii; arbitraj, consiliere parlamentară, consultanța juridică și activitatea didactică. Care dintre acestea considerați că este cea mai solicitantă, dar cea care vă aduce cea mai multă satisfacție pe plan profesional?
Fiecare dintre funcțiile pe care le-am avut sau le dețin au reprezentat și reprezintă pentru mine o bună experiență unde mi-am putut folosi cunoștințele teoretice acumulate în facultate. Nu mi-am impus bariere în viață legate de exercitarea unei singure profesii deoarece, cred că este important să fii deschis către noi oportunități.
În orice profesie aleasă, dacă lucrezi cu plăcere și pasiune rezultatele vor apărea, iar dificultățile întâmpinate aproape că nu mai contează. - V-ați gândit vreodată să renunțați la cariera în domeniul juridic pentru a urma o alta? Dacă da, care ar fi fost alternativa?
Nu am luat în calcul o astfel de opțiune, dar vă pot spune că niciodată nu am avut teamă să învăț ceva nou. Am mai spus public și o spun și acum: Acceptă totdeauna că mâine poți fi mai deștept decât azi! A învăța și a te perfecționa reprezintă și un mod de a-ți descoperi noi abilități și de a atinge noi limite. Consider că rușinos nu este să recunoști că nu știi anumite lucruri, ci că nu depui niciun efort să-ți completezi acele lipsuri de care ești conștient. - Ce v-au învățat anii petrecuți în Administrația Prezidențială?
Am avut șansa de a lucra cu un Președinte exigent, dar corect. Cei aproape 8 ani petrecuți în Administrația Prezidențială în calitate de consilier al Președintelui României pe probleme juridice m-au învățat să fiu riguros, clar și precis în exprimări, să găsesc soluții, să preîntâmpin problemele care ar fi putut apărea ca urmare a luării unei decizii și să am curajul de a-mi susține argumentat ideile. - Care considerați că sunt atributele pe care trebuie să le dețină o persoană pentru a fi un bun arbitru în soluționarea litigiilor comerciale?
În primul rând, consider că trebuie să știi să asculți, apoi să ai răbdare, să fii echilibrat, să cunoști și să înțelegi bine domeniul în care a intervenit litigiul, să ai disponibilitate de timp și, nu în ultimul rând, să ai capacitatea de a asimila un volum mare de informații. Litigiile comerciale sunt destul de complexe și presupun de cele mai multe ori asimilarea unor informații tehnice furnizate de către părțile și experții din dosar. - Ce sfaturi aveți pentru studenții și cititorii care doresc să urmeze o carieră în arbitraj? Care sunt demersurile de urmat înainte și după absolvirea facultății?
Arbitrajul comercial nu este o profesie în sine. Este o activitate ocazională și are la bază încrederea pe care cei care apelează la serviciile tale o au în capacitățile tale profesionale și umane de a soluționa un litigiu. Ca arbitru, consider că este necesar să cunoști foarte bine domeniul dreptului aplicabil acelui litigiu, să ai disponibilitate de timp, să ai răbdare să asculți părțile, să ai capacitate de a analiza un volum mare de documente, ai nevoie de acumularea unei experiențe profesionale și de viață și trebuie să te bucuri de o bună reputație. De aceea, le-aș recomanda tuturor ca, înainte să își dorească să urmeze o astfel de carieră, să aibă o meserie în care au făcut proba excelenței lor profesionale și reputaționale. - În final, ce sfat ia-ți da avocatului stagiar Ștefan Deaconu?
I-aș spune să aibă încredere în el pentru că are toate calitățile necesare să reușească în tot ceea ce și-a propus. I-aș recomanda, de asemenea, să fie serios, să învețe tot timpul, să își aloce timp dezvoltării carierei lui și să fie onest în relațiile cu ceilalți. Respectându-i pe ceilalți, te respecți pe tine!
Interviul a fost întocmit de Alice Ana Maria Lungu, studentă în anul II, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!