Interviul fondatorilor ABC Juridic

Interviul de ast─âzi este unul inedit, ├«n sensul c─â ├«i aduce ├«n prim-plan pe fondatorii Proiectului ABC Juridic, ╚Öi anume: coordonatorul general al Proiectului ABC Juridic, domnul av. dr. Alexandru ╚śerban ╚Öi coordonatorul ╚Ötiin╚Ťific, domnul conf. univ. dr. Silviu-Gabriel Barbu, ├«n calitate de intervieva╚Ťi, ╚Öi 3 studen╚Ťi ÔÇô cei trei fondatori de la Facultatea de Drept din cadrul Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, Titus G├«rbea, Andrei Popovici ╚Öi Lucian Ungureanu, ├«n calitate de intervievatori. ├Ämpreun─â ne vor contura o imagine de ansamblu mai bun─â ├«n ceea ce prive╚Öte ÔÇ×povesteaÔÇŁ Proiectului ╚Öi finalitatea sa.


 1. De-a lungul carierei, a╚Ťi exercitat mai multe profesii ╚Öi a╚Ťi ├«ndeplinit diverse func╚Ťii, uneori ├«n str├óns─â leg─âtur─â unele cu altele, iar alteori mult diferite ├«ntre ele. A╚Öadar, pentru ca cititorii s─â v─â cunoasc─â mai bine, v─â vom ruga s─â v─â prezenta╚Ťi acestora.

Alexandru ╚śerban: Prima mea profesie juridic─â a fost cea de procuror. Am debutat ├«n cadrul Parchetului de pe l├óng─â Tribunalul Ilfov, ajung├ónd s─â-mi exercit profesia ├«n cadrul Parchetului de pe l├óng─â ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie, la Serviciul de Anchete Speciale. Dup─â aceea, am f─âcut parte din colegiul de conducere al Parchetului Na╚Ťional Anticorup╚Ťie, actuala Direc╚Ťie Na╚Ťional─â Anticorup╚Ťie. ├Änainte de a-mi ├«ncepe cariera de avocat ├«n dreptul penal al afacerilor, ├«n 2008, am fost director general al Administra╚Ťiei Na╚Ťionale a Penitenciarelor. De asemenea, am fost cadru didactic universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universit─â╚Ťii din Craiova. Din desf─â╚Öurarea carierei mele pot s─â confirm f─âr─â rezerve c─â dreptul penal este un domeniu de o complexitate inimaginabil─â ├«n care umanitatea este ÔÇô sau, cel pu╚Ťin, ar trebui s─â fie ÔÇô o calitate fundamental─â a celor ce iau parte la procesul penal.

Silviu-Gabriel Barbu: Mi-am ├«nceput cariera ca avocat stagiar, dar dup─â c├óteva luni am participat la o recrutare de procurori, ├«ncep├ónd s─â exercit func╚Ťii de procuror civil, iar apoi de procuror militar, av├ónd numeroase experien╚Ťe judiciare interesante specifice acelor ani (1995-2002). Ulterior am fost numit director de penitenciar ╚Öi, timp de 4 ani, am traversat aceast─â experien╚Ť─â special─â plin─â de neprev─âzut ╚Öi de provoc─âri. ├Äntre timp am schimbat func╚Ťia de baz─â, fiind transferat ca judec─âtor. Am ├«ndeplinit func╚Ťia de judec─âtor p├ón─â ├«n 2012 cu o pauz─â de aproape un an ├«ntr-o func╚Ťie juridic─â de demnitar, apoi am coordonat sistemul penitenciar pentru c├óteva luni din calitatea de secretar general adjunct al ministrului Justi╚Ťiei. P├ón─â ├«n prezent, timp de 3 ani ╚Öi jum─âtate, am activat ├«n cadrul Ministerului Afacerilor Externe, exercit├ónd func╚Ťii administrative cu con╚Ťinut juridic. ├Än paralel, din anul 2000, desf─â╚Öor activitate didactic─â universitar─â ├«n ├«nv─â╚Ť─âm├óntul juridic, aceasta constituind principala bucurie. F─âr─â ├«ndoial─â, toate aceste experien╚Ťe profesionale cu profil juridic m-au ajutat s─â ├«n╚Ťeleg mai bine complexitatea vie╚Ťii ╚Öi numeroasele fa╚Ťete ale societ─â╚Ťii contemporane.

 1. Conform feedback-ului general, Proiectul ABC Juridic a primit numeroase aprecieri ├«n ultima vreme ╚Öi a exercitat o influen╚Ť─â pozitiv─â asupra tinerilor cititori. Care sunt factorii care au contribuit la aceast─â reu╚Öit─â?

SGB/A╚ś: A╚Ťi folosit un termen care explic─â prin el ├«nsu╚Öi o mare parte din factorii pe care i-a╚Ťi men╚Ťionat ÔÇô ÔÇťpozitivÔÇŁ. ├Änc─â de c├ónd am lansat ├«mpreun─â cu voi site-ul, ├«n urm─â cu aproximativ 3 ani, am considerat c─â nu putem construi ceva cu adev─ârat valoros dec├ót propun├ónd publicului o schimbare de paradigm─â ├«n ceea ce prive╚Öte selectarea informa╚Ťiilor prezentate acestuia. Astfel, ne-am str─âduit pe c├ót de mult posibil s─â oferim ╚Ötiri, eseuri ╚Öi interviuri care s─â aduc─â plusvaloare cititorului. Acest lucru a fost posibil prin asumarea de la bun ├«nceput a unei politici de neutralitate ╚Öi impar╚Ťialitate la nivelul ├«ntregii echipe, politic─â ce are drept corolar un profil ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi academic, excluz├ónd, deci, generarea polemicilor ori implicarea ├«n probleme de ordin politic sau alte forme de partizanat.

Capacitatea de a g├óndi liber este indisolubil legat─â de aptitudinea de a ├«n╚Ťelege ╚Öi de a exersa neutralitatea. Neutralitatea nu ├«nseamn─â neimplicare. Cititorii no╚Ötri trebuie s─â aib─â op╚Ťiuni pentru toate marile probleme ale vie╚Ťii, inclusiv cele politice, dar arta neutralit─â╚Ťii const─â ├«n puterea de a ╚Ťine sub control ╚Öi sub t─âcere acele op╚Ťiuni de natur─â politic─â sau alt gen de partizanat. De fapt, ideile inovatoare care presupun cel mai adesea o anumit─â pozi╚Ťionare nu trebuie neap─ârat clamate ├«n pia╚Ťa public─â, iar aceast─â atitudine pur ╚Öi simplu se educ─â. Din perspectiva aceasta, ├«ndr─âznim s─â spunem c─â ├«ncerc─âm s─â inducem un anumit tip de educa╚Ťie.

Factorii sus-men╚Ťiona╚Ťi se completeaz─â ├«n mod firesc cu alc─âtuirea unei echipe devotate Proiectului. F─âr─â un nucleu solid, orice form─â de organizare este sortit─â e╚Öecului. Spunem nucleu pentru c─â de esen╚Ťa unei echipe ÔÇô asemenea oric─ârei forme de organizare ÔÇô este dinamica. ├Äns─â, ├«n ciuda oric─âror schimb─âri, nucleul ÔÇô acei oameni care cred ├«n scopul comun ╚Öi continu─â s─â-l urm─âreasc─â chiar ╚Öi-n momentele dificile ÔÇô este deseori cel care face diferen╚Ťa ├«ntre succes ╚Öi e╚Öec. Un alt element esen╚Ťial este munca unei echipe de studen╚Ťi ÔÇô coordonat─â, de fapt, de trei studen╚Ťi , adic─â de voi trei ÔÇô care a devenit din ce ├«n ce mai ampl─â! Suntem ferici╚Ťi s─â constat─âm c─â studen╚Ťii au construit un mecanism foarte complex ╚Öi vizibil ├«n pia╚Ťa online de profil!

 1. Care sunt atribu╚Ťiile dumneavoastr─â ├«n cadrul Proiectului ABC Juridic? Noi ╚Ötim, dar v─â ├«ntreb─âm pentru ca cititorii s─â ├«n╚Ťeleag─â rolul dumneavoastr─â.

SGB/A╚ś: ├Änainte de a v─â r─âspunde, ╚Öti╚Ťi bine c─â ABC Juridic este un Proiect al studen╚Ťilor. A╚Öa cum am spus, voi sunte╚Ťi cei care fac lucrurile s─â mearg─â. ├Än calitate de coordonatori seniori, rolul nostru const─â ├«n folosirea expertizei ╚Öi experien╚Ťei pe care le-am dob├óndit ├«n mul╚Ťi ani de munc─â ╚Öi, totodat─â, de via╚Ť─â, experien╚Ť─â prin care sper─âm s─â v─â ajut─âm s─â dep─â╚Öi╚Ťi mai repede ╚Öi mai u╚Öor obstacolele ├«nt├ólnite de echip─â ╚Öi de fiecare dintre membrii mai tineri. Subliniem c─â pe noi ne preocup─â respectarea politicii de neutralitate ╚Öi impar╚Ťialitate, pentru c─â este un fapt asumat pe care ├«l p─âstr─âm la nivel de principiu. Pe de alt─â parte, ne intereseaz─â mult obiectivul de a v─â ÔÇťtransferaÔÇŁ o parte din aceast─â experien╚Ť─â ╚Öi expertiz─â ÔÇô o spunem f─âr─â ipocrizie pentru c─â avem la r├óndul nostru copii… mari, ╚Öi nu ne ajut─â cu nimic dac─â am spune altceva dec├ót un adev─âr necenzurat.

Via╚Ťa real─â este un ╚Öir de provoc─âri ╚Öi oamenii ├«n╚Ťelep╚Ťi ├«nva╚Ť─â ╚Öi din experien╚Ťa altora, c├ó╚Ötig├ónd pur ╚Öi simplu timp. ├Än dimensiunea complex─â a vie╚Ťii omului, timpul este un element extrem de important de ale c─ârui valen╚Ťe oamenii ├«╚Öi dau seama de regul─â foarte t├órziu, ├«ndeosebi atuni c├ónd ├«ncep s─â simt─â presiunea timpului ╚Öi caracterul inexorabil al scurgerii acestuia.

Dac─â…ÔÇŁ├«ndulcimÔÇŁ prea multe dintre lucrurile principiale care trebuie spuse celor tineri, atunci ne mut─âm existen╚Ťa ╚Öi maniera de a g├óndi ├«ntr-o lume ipocrit─â ╚Öi meschin─â. Noi credem c─â ar fi fundamental gre╚Öit s─â facem a╚Öa ceva! V─â ├«ncuraj─âm s─â privi╚Ťi tran╚Öant ╚Öi onest felul ├«n care v─â folosi╚Ťi timpul, energia ╚Öi resursele ╚Öi s─â lua╚Ťi m─âsuri de echilibrare f─âr─â ezitare atunci c├ónd sim╚Ťi╚Ťi c─â este nevoie.

 1. Cui se adresează Proiectul ABC Juridic și care este scopul acestuia?

SGB/A╚ś: Dup─â cum se poate observa arunc├ónd o scurt─â privire pe c├óteva dintre materialele publicate pe site, con╚Ťinutul acestora nu este unul foarte tehnic juridic ori complicat sub aspect doctrinar. Aceasta tocmai pentru c─â ne dorim s─â oferim educa╚Ťie juridic─â de calitate, dar u╚Öor de ├«n╚Ťeles unui num─âr c├ót mai mare de persoane, f─âr─â ca acestea s─â aib─â nevoie de preg─âtire juridic─â. A╚Öadar, obiectivul nostru ÔÇô aria c├ót mai larg─â a celor care ne ├«n╚Ťeleg. De asemenea, mai presus de toate, dorim s─â cre─âm o adev─ârat─â comunitate menit─â s─â contribuie semnificativ la misiunea construirii ╚Öi model─ârii societ─â╚Ťii de m├óine, o societate cu adev─ârat civilizat─â ╚Öi cu valori ├«nalte bazate pe o ├«n╚Ťelegere corect─â a regulilor ÔÇťjocului vie╚Ťii ├«n cetateÔÇŁ!

├Än afar─â de cei care nu au de-a face cu domeniul juridic, dar ├«╚Öi doresc s─â cunoasc─â anumite aspecte/detalii ale acestuia, site-ul poate fi foarte util ╚Öi tinerilor care vor s─â urmeze studiile unei facult─â╚Ťi de drept sau studen╚Ťilor la Drept din anii mai mici (ca public ╚Ťint─â, dar nu neap─ârat).

Bine├«n╚Ťeles, to╚Ťi oamenii au de-a face cu domeniul juridic, ├«ntr-o m─âsur─â sau alta. La urma urmei, dreptul reglementeaz─â majoritatea situa╚Ťiilor din via╚Ťa noastr─â de zi cu zi, de la cump─ârarea unei p├óini ÔÇô contract de v├ónzare-cump─ârare ÔÇô p├ón─â la plata facturilor ÔÇô contract de prestare de servicii ÔÇô ╚Öi merg├ónd p├ón─â la formele cele mai complexe ale r─âspunderii juridice.

 1. Care sunt perspectivele de viitor ale Proiectului ABC Juridic și în ce strategie se concretizează acestea?

SGB/A╚ś: Av├ónd ├«n vedere obiectivul ╚Öi misiunea anterior men╚Ťionate, perspectivele de viitor ale Proiectului ABC Juridic privesc, ├«n primul r├ónd, extinderea sa ├«n marile centre universitare din Rom├ónia, pentru a cre╚Öte aria de cuprindere a publicului ╚Ťint─â. Acest proces este deja ├«n curs de realizare, ├«ns─â, cu acest prilej, lans─âm o invita╚Ťie de al─âturare ├«n Proiect cadrelor didactice ╚Öi studen╚Ťilor din cadrul universit─â╚Ťilor din Rom├ónia, indiferent de profil.

Prin aceasta, al─âturi de men╚Ťinerea ╚Öi chiar cre╚Öterea actualelor standarde de calitate ╚Öi utilitate oferite, ne propunem ca, p├ón─â ├«n 2020, s─â ne situ─âm pe podiumul platformelor online de educa╚Ťie juridic─â. De fapt, domnilor, acesta era obiectivul propus de voi trei ╚Öi este corect s─â spunem aici c─â noi doi, seniorii, ni l-am ├«nsu╚Öit ╚Öi v─â ├«ncuraj─âm s─â lupt─âm ├«mpreun─â pentru a-l atinge! ╚śi pe aceast─â cale, transmitem tinerilor no╚Ötri cititori ├«ndemnul de a ni se al─âtura ├«n acest proiect. ABC Juridic va r─âm├óne un proiect de mare impact ╚Öi cu rol educativ c├ót─â vreme va continua s─â fie semnificativ num─ârul celor tineri ÔÇô studen╚Ťi ╚Öi elevi de liceu ÔÇô care vor crede ├«n acest proiect ╚Öi ni se vor al─âtura; ne place s─â credem c─â ABC Juridic va fi un mod de g├óndire ╚Öi, poate, un mod de via╚Ť─â.

 1. De esen╚Ťa implic─ârii dumneavoastr─â ├«n acest Proiect este colaborarea cu studen╚Ťii. Cum a╚Ťi caracteriza aceast─â rela╚Ťie?

SGB/A╚ś: Este o rela╚Ťie plin─â de avantaje, at├ót pentru noi, c├ót ╚Öi pentru studen╚Ťi. Pentru studen╚Ťi, cel mai evident beneficiu este acela al accesului la expertiza ╚Öi experien╚Ťa noastr─â ca genera╚Ťie de juri╚Öti, acces prin care pot dep─â╚Öi mult mai repede anumite dificult─â╚Ťi fire╚Öti pe care le ├«nt├ómpin─â tinerii ├«n devenirea lor ca profesioni╚Öti. S─â nu uit─âm c─â marii juri╚Öti, academicienii, oamenii de stat, to╚Ťi ace╚Ötia au trecut c├óndva prin etapa studen╚Ťiei, unde au avut visuri de evolu╚Ťie ├«n cariere pe o linie sau alta, au studiat ╚Öi au crezut ├«n mentorii pe care ╚Öi i-au ales, au avut deziluzii uneori, ├«mpliniri alteori, adic─â au tr─âit esen╚Ťa vie╚Ťii ╚Öi a evolu╚Ťiei ontologice. Orice om are un munte de amintiri!

Pentru noi, re├«mprosp─âtarea g├óndirii ╚Öi ÔÇťmolipsireaÔÇŁ cu energia specific─â v├órstei sunt printre cele mai importante avantaje rezult├ónd din aceast─â rela╚Ťie de colaborare. Poate de╚Öi u╚Öor utopic, am adoptat o politic─â de egalitate ├«ntre to╚Ťi membrii echipei, fie ei seniori sau juniori. A╚Öa este firesc pentru o form─â de organizare care-╚Öi dore╚Öte s─â prospere, acest lucru reflect├óndu-se ├«n ├«ns─â╚Öi Constitu╚Ťia Rom├óniei, dac─â facem ╚Öi o leg─âtur─â teoretic─â, accesibil─â oricui.

Noi ├«mpreun─â am lansat nu numai un proiect, ci ╚Öi un mod nou de g├óndire ale c─ârui valen╚Ťe se pot vedea cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n eseurile numeroase scrise de studen╚Ťi ╚Öi care eviden╚Ťiaz─â mult curaj, mult─â ├«n╚Ťelepciune ╚Öi o maturitate l─âudabil─â. Citind ce este postat pe site-ul ABC Juridic, avem ├«ncredere c─â Rom├ónia de m├óine va fi pe m├óini bune. Credem c─â un mesaj mobilizator ╚Öi optimist, evident bazat pe realitate, ajut─â mult mai mult dec├ót un a╚Öa-zis pragmatism pesimist care, ├«n prezent, ╚Ťine mereu prima pagin─â a unei p─âr╚Ťi cov├ór╚Öitoare din media rom├óneasc─â.

Dac─â ├«i spui constant unui om de╚Ötept c─â e idiot, la un moment dat va ajunge s─â cread─â c─â ├«ntr-adev─âr a╚Öa stau lucrurile ╚Öi asta se va vedea treptat ├«n reac╚Ťiile sale. Dimpotriv─â, dac─â spui unor oameni ├«n formare c├óteva adev─âruri simple, dar ├«ntr-o not─â optimist─â, atunci ace╚Ötia se vor mobiliza mai mult ╚Öi ├«╚Öi vor dep─â╚Öi nivelul ╚Öi condi╚Ťia. Noi credem ├«n utilitatea deosebit─â a tehnicii ÔÇťjum─ât─â╚Ťii pline a paharuluiÔÇŁ.

 1. A╚Ťi reu╚Öit, ├«ntr-o perioad─â scurt─â de timp, s─â atrage╚Ťi un num─âr mare de teoreticieni ╚Öi practicieni ai dreptului ├«n cadrul echipei, precum ╚Öi speciali╚Öti din alte domenii. Ce anume crede╚Ťi c─â i-a determinat pe ace╚Ötia s─â se al─âture Proiectului?

SGB/A╚ś: Este adev─ârat, ni s-au al─âturat c├óteva nume destul de sonore din scena public─â, precum Liviu Stancu, Paul Petrovan, Nelu Ciobanu, Tiberiu Ni╚Ťu, Robert Cazanciuc, C─ât─âlin Bejan, Gabriel Gafi╚Ťa, George Bologan, Radu Mardare sau Ovidiu Ioan Dumitru. Bine├«n╚Ťeles, domniile lor sunt doar c├ó╚Ťiva dintre sus╚Ťin─âtorii ABC Juridic din segmentul func╚Ťiilor publice ├«nalte, ├«ns─â sunt ╚Öi numero╚Öi profesioni╚Öti din mediul privat ÔÇô avoca╚Ťi, executori judec─âtore╚Öti, practicieni ├«n insolven╚Ť─â, antreprenori, oameni de ╚Ötiin╚Ť─â at├ót din mediul academic din Rom├ónia, c├ót ╚Öi din str─âin─âtate ÔÇô ce au investit ├«ncredere ├«n Proiectul nostru, fapt ce se reflect─â ╚Öi ├«n mai multe interviuri postate.

╚śi sus╚Ťinerea din zona academic─â este ÔÇô ├«n mod firesc, av├ónd ├«n vedere obiectul de activitate al Proiectului ABC Juridic ÔÇô foarte puternic─â. Astfel, suntem mai mult dec├ót onora╚Ťi s─â avem parte de sprijinul unor cadre didactice universitare deosebite precum Florin Mo╚Ťiu, ╚śtefan Deaconu, Andrei Muraru, Cristinel Murzea, Cristinel Ghigheci, Ioan Aron, Marian Drilea, Oana ╚śaramet, Ioana Nicolae, Roxana Matefi, Mihai Milca, Ioan Scurtu, precum ╚Öi alte cadre didactice de la universit─â╚Ťi din ╚Ťar─â. Ne bucur─âm chiar ╚Öi de sus╚Ťinerea unor profesori str─âini dintre care ├«i men╚Ťion─âm ├«ndeosebi pe profesorii Shunji Mitsuyoshi (inventator) ╚Öi Shinichi Tokuno (medic) de la Universitatea din Tokyo, dar ╚Öi pe profesorul Jeong O Park de la Universitatea Hankuk din Coreea de Sud, decanul Facult─â╚Ťii de Studii Sud-Est Europene ╚Öi ╚Öef al Departamentului de Studii Rom├óne╚Öti ÔÇô un excelent vorbitor de limb─â rom├ón─â.

Pe aceast─â cale, dorim s─â ne prezent─âm sincera apreciere pentru to╚Ťi marii profesori de drept, profesori care, ├«nainte de a forma genera╚Ťii ├«ntregi de juri╚Öti, au format genera╚Ťii ├«ntregi de oameni. O scurt─â enumerare exemplificativ─â, f─âr─â a fi o list─â exhaustiv─â de mari nume ale ├«nv─â╚Ť─âm├óntului juridic superior al anilor ÔÇÖ90 ÔÇô Ioan Muraru, Emil Molcu╚Ť, Nicolae Popa, Valeriu Stoica, Costic─â Bulai, Constantin Mitrache, Emilian Stancu, Corneliu B├«rsan, Stanciu C─ârpenaru, Francisc Deak, Ion Neagu, Dan Oancea, Dan ╚śaguna, Nicolae Volonciu, Flavius Baias, Valerian Cioclei, Simina T─ân─âsescu. Nu ├«n ultimul r├ónd, dorim s─â aducem un omagiu regretatului domn profesor Viorel Mihai Ciobanu, al─âturi de alti mari ╚Öi eminten╚Ťi profesori: Mihai Eremia, Octavian C─âp─â╚Ť├ón─â, Antonie Iorgovan, Ion Aurel Dincu ╚Öi lista este mult mai lung─â, desigur. Vrem s─â subliniem c─â numele ╚Öi memoria marilor profesori trebuie p─âstrate ╚Öi respectate cum se cuvine, deoarece prezentul constituie un rezultat al acumul─ârilor din trecut ╚Öi cine ├«╚Öi ignor─â istoria nu va reu╚Öi niciodat─â s─â-╚Öi cunoasc─â cum trebuie identitatea ╚Öi s─â se pozi╚Ťioneze corect ├«n prezent, respectiv s─â-╚Öi fac─â o proiec╚Ťie eficient─â ╚Öi demn─â pentru viitor.

├Än alt─â ordine de idei, de╚Öi majoritatea ar ├«nclina s─â cread─â, justificat p├ón─â la un anumit punct, c─â ├«ncrederea sus╚Ťin─âtorilor no╚Ötri se datoreaz─â faptului c─â ╚Öi noi, la r├óndul nostru, am traversat parcursuri profesionale complexe, totu╚Öi acesta r─âm├óne un factor minor ├«n ce prive╚Öte deciziile acestora de a ne sprijini. Pur ╚Öi simplu i-a atras ╚Öi i-a inspirat ideea de a transmite unele g├ónduri studen╚Ťilor ├«ntr-o manier─â… studen╚Ťeasc─â, de a-╚Öi retr─âi fie ╚Öi pentru c├óteva minute tinere╚Ťea aferent─â acelor ani prin intermediul rememor─ârii propriei studen╚Ťii.

Adev─ârul este c─â dac─â Proiectul nu ar fi avut substan╚Ť─â ╚Öi perspective de viitor, dac─â nu ar fi fost organizat dup─â principiile amintite de-a lungul acestui interviu ÔÇô cel mai important fiind cel al neutralit─â╚Ťii ╚Öi impar╚Ťialit─â╚Ťii ÔÇô, principii ce ne separ─â de cancan ╚Öi ne pozi╚Ťioneaz─â ├«ntr-o arie academic─â ╚Öi ╚Ötiin╚Ťific─â de construc╚Ťie, cu siguran╚Ť─â nu ni s-ar mai fi al─âturat prea mul╚Ťi. Practic, implicarea ╚Öi ├«ncrederea acestora ├«n Proiectul ABC Juridic reprezint─â o validare ╚Öi o confirmare a valorii acestuia. Fire╚Öte, lista celor care vor s─â ni se al─âture r─âm├óne deschis─â mereu! ├Ämpreun─â am putea contribui la construirea unei genera╚Ťii mult mai responsabile de adul╚Ťi ├«n Rom├ónia de m├óine, o genera╚Ťie capabil─â s─â creeze o ╚Ťar─â mai prosper─â ╚Öi mai puternic─â, ├«n care majoritatea oamenilor sunt bine informa╚Ťi ╚Öi responsabili, cu adev─ârat maturi! La drept constitu╚Ťional, am ├«nv─â╚Ťat despre dreptul la fericire ╚Öi ne-am ├«ntrebat deseori dac─â nu e o simpl─â utopie. Timpul ne-a demonstrat c─â demnitatea ╚Öi dreptul la fericire sunt valori esen╚Ťiale, al─âturi de multe altele consacrate ├«n plan juridic, pentru care merit─â s─â ne lupt─âm.

 1. ├Än aceea╚Öi ordine de idei, care este p─ârerea celor din mediul dumneavoastr─â profesional despre aceast─â ini╚Ťiativ─â a studen╚Ťilor ╚Öi cum se vede confluen╚Ťa ├«ntre dou─â genera╚Ťii la distan╚Ť─â de circa 20 de ani una de alta?

SGB/A╚ś: Auzim deseori sintagma ÔÇťconflictul dintre genera╚ŤiiÔÇŁ. Cu siguran╚Ť─â nu am sim╚Ťit niciodat─â de la ├«nceputul Proiectului c─â ar exista un astfel de conflict. Poate mici divergen╚Ťe cu privire la aspecte tehnice sau de organizare, ├«ns─â duse spre o dimensiune productiv─â, constructiv─â, nicidecum ireconciliabile. Am pornit de la ├«nceput ca un grup de prieteni care pot ├«mp─ârt─â╚Öi ├«n interiorul grupului ╚Öi ├«n afara acestuia mai multe g├ónduri ╚Öi idei ce pot st├órni interesul altora. Acest fapt este confirmat ╚Öi de ├«nt├ólnirile unde au fost invita╚Ťi deopotriv─â membri juniori ╚Öi seniori, ├«nt├ólniri din care au rezultat foarte multe idei bune pentru Proiect, dar ╚Öi pentru participan╚Ťi la nivel individual. V─â aminti╚Ťi de numeroasele noastre ├«nt├ólniri la care au participat 20-30 de studen╚Ťi de fiecare dat─â ╚Öi 10-15 seniori din magistratur─â, avocatur─â, diploma╚Ťie, business, diverse institu╚Ťii ale statului etc. Acele seri au generat dialoguri nenum─ârate despre diversele profesii reprezentate la mas─â. De la toate acestea avem feedback exclusiv pozitiv ╚Öi o permanent─â ├«ncurajare de a relua astfel de ├«nt├ólniri cu c├ót mai mul╚Ťi studen╚Ťi din primii ani de facultate. Poporul rom├ón are o vorb─â: ÔÇťTeoria ca teoria, dar practica ne omoar─âÔÇŁÔÇŽ Credem c─â acesta este un mare adev─âr de care trebuie ╚Ťinut cont ├«n preg─âtirea celor tineri.

Proiectul nostru constituie o ini╚Ťiativ─â privit─â cu respect ╚Öi admira╚Ťie de foarte mul╚Ťi practicieni din genera╚Ťia noastr─â, a studen╚Ťilor din anii Revolu╚Ťiei. Idealurile studen╚Ťilor de azi sunt ├«n mare m─âsur─â asem─ân─âtoare cu idealurile studen╚Ťilor din anii ÔÇÖ90, av├ónd ca punct culminant de intersec╚Ťie construirea unei societ─â╚Ťi rom├óne╚Öti mai bune ╚Öi mai drepte.

Un instrument de o importan╚Ť─â crucial─â de care beneficiaz─â actuala genera╚Ťie de studen╚Ťi ├«n atingerea acestor idealuri este internetul. Vedem foarte bine ├«n ultima vreme for╚Ťa pe care o genereaz─â acesta prin crearea de veritabile comunit─â╚Ťi, prin apropierea oamenilor cu scopuri comune, dar mai ales prin educarea popula╚Ťiei. Dac─â ar fi beneficiat de el ╚Öi genera╚Ťia noastr─â, cu siguran╚Ť─â n-ar mai fi avut loc anumite derapaje ├«n via╚Ťa public─â din ultimii 25 de ani, derapaje pe care, din nefericire, le mai vedem ╚Öi ast─âzi.

 1. Vorbea╚Ťi mai devreme despre sus╚Ťinerea Proiectului ABC Juridic de c─âtre unii profesori str─âini ÔÇô implicit ╚Öi de c─âtre centrele universitare de care apar╚Ťin. Care sunt resorturile de sus╚Ťinere ale Proiectului pe plan interna╚Ťional?

SGB/A╚ś: O alt─â dovad─â a viabilit─â╚Ťii ╚Öi valorii substan╚Ťiale a Proiectului const─â ├«n consacrarea interna╚Ťional─â de care se bucur─â ÔÇô ├«n stadiu incipient, e drept, dar vizibil ╚Öi promi╚Ť─âtor. ├Än afara unor centre universitare din Europa, Asia ╚Öi Statele Unite ale Americii, sunt ╚Öi c├óteva institu╚Ťii ╚Öi asocia╚Ťii cu caracter interna╚Ťional ÔÇô precum Institutul European pentru Expertiz─â ╚Öi Exper╚Ťi coordonat de Comisia European─â sau Asocia╚Ťia Judec─âtorilor Administrativi Europeni ÔÇô ce au observat poten╚Ťialul Proiectului, coopt├óndu-ne chiar ├«n proiectele lor.

Cel mai recent ╚Öi consistent proiect, cum am amintit pe scurt mai sus, este reprezentat de Ghidul de bune practici ├«n expertiza judiciar─â civil─â ├«n cadrul Uniunii Europene, un ghid realizat de Institutul European pentru Expertiz─â ╚Öi Exper╚Ťi ├«n vederea unific─ârii practicii de expertiz─â judiciar─â la nivelul Uniunii Europene, urm├ónd a fi lansat un proiect amplu av├óndu-i ca beneficiari pe exper╚Ťii judiciari din arealul acesteia. ├Än cadrul acestui proiect, Echipa ABC Juridic a fost selectat─â pentru traducerea Ghidului, ├«n prim─â faz─â, urm├ónd s─â fie direct implicat─â din partea Rom├óniei ÔÇô al─âturi de alte entit─â╚Ťi publice ori private, bine├«n╚Ťeles ÔÇô c├ónd va fi demarat proiectul sus-men╚Ťionat. Echipa ABC Juridic contribuie ├«n continuare la activit─â╚Ťile acestui institut european ╚Öi suntem privi╚Ťi ca parteneri de n─âdejde de c─âtre coordonatorii EEEI.

Ca un fapt inedit, Proiectul ABC Juridic are o sec╚Ťiune ├«n Coreea de Sud, la Universitatea Hankuk, gestionat─â de un doctorand sud-coreean care studiaz─â Limba ╚Öi civiliza╚Ťia rom├óneasc─â la Universitatea din Bucure╚Öti, sub coordonarea at├ót a unor profesori rom├óni, c├ót ╚Öi sub coordonarea unor profesori sud-coreeni vorbitori de limb─â rom├ón─â. Tot inedit─â credem c─â este colaborarea ABC Juridic cu o echip─â celebr─â de inventatori japonezi, speciali╚Öti ├«n robotic─â, inginerie ╚Öi medicin─â (echipa profesorilor Shunji Mitsuyoshi ╚Öi Shinichi Tokuno de la Tokyo University). Una dintre inven╚Ťiile acestora are o interesant─â leg─âtur─â cu ╚Ötiin╚Ťele juridice.

 1. ABC Juridic a lansat recent un nou proiect de ni╚Ö─â pentru pia╚Ťa de educa╚Ťie juridic─â, ╚Öi anume ÔÇťConstitu╚Ťia pentru to╚ŤiÔÇŁ. Cine va participa la realizarea acestei lucr─âri ╚Öi care sunt destinatarii, respectiv finalitatea sa?

SGB/A╚ś: La fel ca-n cazul majorit─â╚Ťii proiectelor ╚Öi materialelor publicate, studen╚Ťii sunt cei care realizeaz─â con╚Ťinutul. E drept, sub ├«ndrumarea noastr─â, a coordonatorilor seniori ╚Öi a unor profesori din domeniu, atunci c├ónd este cazul, de regul─â la institu╚Ťiile juridice mai complicate ori cu interpret─âri delicate.

Destinatarii, dup─â cum indic─â ├«nsu╚Öi titlul lucr─ârii, sunt to╚Ťi oamenii care doresc s─â se dezvolte at├ót pe ei ├«n╚Öi╚Öi, c├ót ╚Öi pe cei din jur, printr-o mai bun─â cunoa╚Ötere a drepturilor ╚Öi libert─â╚Ťilor pe care le au, de exemplu, a obliga╚Ťiilor fundamentale, a principalelor institu╚Ťii ╚Öi autorit─â╚Ťi statale, a principiilor de func╚Ťionare a statului de drept.

├Äntr-o manier─â fireasc─â, finalitatea acestui demers este subsumat─â misiunii noastre, aceea de a contribui la construirea ╚Öi modelarea societ─â╚Ťii de m├óine, o societate civilizat─â ├«n care drepturile ╚Öi libert─â╚Ťile, precum ╚Öi ├«ndatoririle fundamentale sunt cunoscute, ├«n╚Ťelese ╚Öi respectate f─âr─â rezerve. Se poate spune c─â legea fundamental─â are multe secreteÔÇŽ Ele trebuie cumva cunoscute de toat─â lumea, de to╚Ťi cet─â╚Ťenii. S─â nu uit─âm c─â, la urma urmei, ÔÇťcunoa╚Öterea ├«nseamn─â putereÔÇŁ, iar ├«ntr-o democra╚Ťie, puterea apar╚Ťine poporului. De aceea, printr-un simplu ra╚Ťionament putem afirma c─â, ├«nainte de toate, cunoa╚Öterea trebuie s─â apar╚Ťin─â poporului, institu╚Ťiile ╚Öi legea fiind create pentru bun─âstarea poporului, care este, de fapt, scopul ├«ntregului e╚Öafodaj al dreptului ├«n societ─â╚Ťile democratice.

Uneori, persoane cu sistem de valori r─âsturnat afirm─â c─â votul poporului poate ÔÇťafecta institu╚Ťii ale statuluiÔÇŁ, f─âc├ónd abstrac╚Ťie de no╚Ťiuni simple de drept constitu╚Ťional care ne ├«nva╚Ť─â c─â suveranitatea apar╚Ťine poporului (art. 2 din Constitu╚Ťia Rom├óniei). Acele persoane mai au de studiat mult despre democra╚Ťia autentic─â ╚Öi despre valorile statului de drept. ├Än orice curs clasic sau modern de filosofie politic─â sau filosofie juridic─â, se subliniaz─â c─â ├«n democra╚Ťie, institu╚Ťiile servesc poporul, niciodat─â invers! Lucrurile stau a╚Öa pentru c─â institu╚Ťiile nu constituie ele ├«nsele scop ├«n sine, ci au fiecare c├óte un rol prin care servesc ╚Öi contribuie la bun─âstarea poporului. Noi credem c─â trebuie s─â ajut─âm poporul rom├ón s─â ├«n╚Ťeleag─â c├ót mai bine regulile jocului democratic ╚Öi s─â aib─â un nivel de cunoa╚Ötere c├ót mai mare, ├«n sensul celor exprimate mai sus. Orice concentrare a puterii ├«n pu╚Ťine m├óini eviden╚Ťiaz─â c─â acolo se configureaz─â germenii totalitarismului, adic─â acolo se ├«nfirip─â, de fapt, un m─ânunchi de du╚Ömani ai poporului, dac─â putem folosi terminologia aceasta. Poporul este singurul care are dreptul s─â ├«╚Öi aleag─â ╚Öi s─â ├«╚Öi stabileasc─â viitorul, destinul propriu de m├óine, dar credem c─â trebuie s─â o fac─â ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â!

Istoria omenirii a demonstrat acest lucru de multe ori, inclusiv istoria deseori dificil─â a rom├ónilor. De aceea, oamenii trebuie s─â cunoasc─â multe, s─â fie capabili s─â aleag─â ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â pe ce drum vor s─â mearg─â, s─â dea for╚Ť─â real─â teoriei suveranit─â╚Ťii poporului.

 1. Este bine cunoscut faptul c─â Proiectul ABC Juridic ├«╚Öi propune ╚Öi realizarea unui Ghid de educa╚Ťie juridic─â adresat cu prec─âdere elevilor din clasele terminale de gimnaziu ╚Öi liceenilor. Ce a╚Ötept─âri ave╚Ťi ├«n leg─âtur─â cu implementarea acestui manual ╚Öi ce demersuri sunt necesare pentru ├«ndeplinirea acestor a╚Ötept─âri?

SGB/A╚ś: Av├ónd acest proiect ├«n derulare de aproximativ 2 ani ÔÇô fiind printre primii deschiz─âtori de drum ├«n acest sens ÔÇô, ne dorim s─â-i oferim o dimensiune calitativ─â ampl─â, apel├ónd la sprijinul tuturor profesioni╚Ötilor al c─âror know-how este imperativ, profesioni╚Öti din domeniile ╚Ötiin╚Ťelor educa╚Ťiei, sociologie, psihologie ╚Öi ╚Ötiin╚Ťe sociale conexe.

Ne dorim ca produsul finit s─â fie unul de cea mai ├«nalt─â calitate deoarece ne propunem, sub aspectul implement─ârii, s─â fie folosit ├«n ╚Öcoli ╚Öi/sau licee, ├«n cadrul unei discipline de educa╚Ťie juridic─â elementar─â, disciplin─â ce ar putea fi predat─â de absolven╚Ťi ai facult─â╚Ťilor de Drept, gener├ónd astfel noi locuri de munc─â pentru ace╚Ötia.

Demersurile necesare presupun, ├«n primul r├ónd, atingerea unui prag calitativ foarte ├«nalt. Din discu╚Ťiile de principiu dintre reprezentan╚Ťi ai echipei noastre ÔÇô inclusiv membri juniori ÔÇô ╚Öi reprezentan╚Ťi ai Ministerului Educa╚Ťiei rezult─â necesitatea unei asemenea ini╚Ťiative, deci suntem pe drumul cel bun. Ne-o confirm─â ╚Öi sus╚Ťinerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii ├«n sensul realiz─ârii proiectelor noastre ╚Öi nu ne ferim s─â spunem c─â folosim experien╚Ťa pus─â la dispozi╚Ťie de Ambasada SUA pe aceast─â linie, cu acordul dumnealor, desigur. De altfel, un interviu postat pe site-ul nostru cu un diplomat american vorbe╚Öte de la sine ├«n aceast─â privin╚Ť─â.

Bine├«n╚Ťeles, salut─âm toate demersurile asem─ân─âtoare, ├«ntruc├ót orice pas ├«n direc╚Ťia realiz─ârii educa╚Ťiei juridice ├«n r├óndul tinerilor ÔÇô ╚Öi nu numai ÔÇô este un pas c─âtre acea societate de care am vorbit de-a lungul acestui interviu.

 1. Una dintre principalele fr─âm├ónt─âri ale studen╚Ťilor la Drept ÔÇô dar nu numai ÔÇô o constituie alegerea profesiei. Prin prisma vastei dumneavoastr─â experien╚Ťe profesionale, ce le recomanda╚Ťi studen╚Ťilor s─â aib─â ├«n vedere la alegerea acesteia?

SGB/A╚ś: V─â recomand─âm s─â alege╚Ťi o profesie pe placul vostru. Nu poate exista performan╚Ť─â f─âr─â mult─â munc─â, iar munca mult─â f─âr─â pl─âcere conduce c─âtre frustr─âri ce nu pot fi ÔÇťcompensateÔÇŁ de alte avantaje, precum cele materiale. Nu ne referim doar la alegerea profesiei, ci ╚Öi la forma de exercitare a acesteia. ├Äncerca╚Ťi mai multe astfel de forme pentru a vedea ce vi se potrive╚Öte. Este valabil ├«ndeosebi pentru avocatur─â.

Pentru cei care vre╚Ťi s─â deveni╚Ťi magistra╚Ťi, v─â vom ├«mp─ârt─â╚Öi din propria experien╚Ť─â c├óteva aspecte destul de relevante. S─â ai ├«n tinere╚Ťe o asemenea putere de decizie privind destinul unui om, c├ónd experien╚Ťa ta de via╚Ť─â ├«n adev─âratul sens al cuv├óntului este pu╚Ťin trecut─â de ├«nceput… este o responsabilitate enorm─â, aproape o povar─â. Pentru un om cu con╚Ötiin╚Ťa vie, cel pu╚Ťin! Este firesc, nicio ├«ndoial─â, s─â ai la tinere╚Ťe un milion de ├«ntreb─âri. Dac─â ai tot at├ótea certitudini, este un semn r─âu… ├Änseamn─â c─â maturitatea se las─â a╚Öteptat─â… ╚Öi vine mai greu! Dar dac─â ├«n╚Ťelegi c─â ai multe de ├«nv─â╚Ťat ╚Öi faci tot ce po╚Ťi pentru a-╚Ťi deschide mintea ÔÇô ei bine, acela este un drum bine ales ╚Öi vei avea succes! Cu alte cuvinte, num─ârul erorilor judiciare care ies din m├óna ta va fi mic sau inexistent. S─â nu uit─âm c─â perfec╚Ťiunea apar╚Ťine numai Divinit─â╚Ťii! Credem c─â to╚Ťi oamenii au datoria s─â exerseze maturitatea, via╚Ťa normal─â sub numeroasele sale aspecte ╚Öi cu c├ót mai multe valen╚Ťe. ├Än globul de sticl─â, dac─â stai izolat, nu po╚Ťi s─â ├«nve╚Ťi mare lucru. To╚Ťi ╚Ötim deja c─â dreptul este un organism viu.

A face dreptate ├«nseamn─â s─â spuprapui ├«n mod corect ╚Öi just adev─ârul judiciar ÔÇô cel adunat ├«ntre coper╚Ťile unui dosar ÔÇô cu adev─ârul obiectiv ÔÇô starea de fapt din realitatea obiectiv─â care a generat acel dosar judiciar. Altfel, ÔÇ×somnul ra╚Ťiunii na╚Öte mon╚ÖtriÔÇŁ!

├Än egal─â m─âsur─â, studen╚Ťii la Drept care nu vor s─â urmeze o profesie juridic─â ar trebui s─â nu uite c─â aceast─â facultate ofer─â numeroase oportunit─â╚Ťi de angajare ├«n domenii precum business, marketing, PR, brokeraj, banking, advertising ╚Öi multe alte domenii conexe acestora. Avem unele interviuri pe site care ofer─â exemple de succes din via╚Ťa real─â a unor juri╚Öti care nu mai practic─â profesii juridice.

 1. Date fiind actualele circumstan╚Ťe de la nivelul societ─â╚Ťii rom├óne╚Öti, ce sugestii ave╚Ťi pentru cititorii ABC Juridic?

SGB/A╚ś: Indiferent de circumstan╚Ťele de la nivelul societ─â╚Ťii, dorim s─â le reamintim ÔÇô cu riscul de a plictisi ÔÇô c─â nimeni nu de╚Ťine adev─ârul absolut, ├«ns─â suntem ├«nzestra╚Ťi cu con╚Ötiin╚Ťa ce ne permite s─â discernem ÔÇô acel common sense. ├Än aceea╚Öi ordine de idei, dac─â nu dori╚Ťi s─â fi╚Ťi judeca╚Ťi superficial, nu-i judeca╚Ťi pe ceilal╚Ťi, la r├óndul vostru! ├Än schimb, c─âuta╚Ťi s─â face╚Ťi bine celor din jur ╚Öi acest bine, printr-o echitate universal─â, se va ├«ntoarce. C─âuta╚Ťi, de asemenea, un ╚Ťel ├«nalt prin care s─â servi╚Ťi binelui ├«ntregii societ─â╚Ťi. ├Äncerca╚Ťi s─â face╚Ťi toate aceste lucruri z├ómbind c├ót mai des ÔÇô z├ómbetul este printre pu╚Ťinele lucruri ce pot fi oferite astfel ├«nc├ót s─â-l ├«mbog─â╚Ťeasc─â pe cel care-l prime╚Öte f─âr─â a-l s─âr─âci c├ótu╚Öi de pu╚Ťin pe cel care-l ofer─â. Juristul care ╚Ötie s─â z├ómbeasc─â ├«n╚Ťelege latura pozitiv─â a dreptului chiar ╚Öi acolo unde pare c─â soarele nu mai vrea s─â r─âsar─â. Optimismul trebuie s─â fie constant, mai ales la cei tineri!

V─â dorim din toat─â inima mult noroc ├«n tot ce v─â propune╚Ťi s─â realiza╚Ťi, sa ave╚Ťi succesul dorit ├«n via╚Ť─â ╚Öi s─â nu ceda╚Ťi ├«n fa╚Ťa greut─â╚Ťilor! Lupta╚Ťi pentru bun─âstare ╚Öi progres! S─â v─â bucura╚Ťi de via╚Ť─â cu ├«n╚Ťelepciune ╚Öi s─â v─â dezvolta╚Ťi capacitatea de a tr─âi ├«n armonie! ╚Üine╚Ťi minte ce spuneau romanii: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere!

Via╚Ťa poate fi tr─âit─â ca o art─â! Merit─â ├«ncercat!

ABC Juridic

ABC Juridic a luat na┼čtere din dorin┼úa de a construi perspective pentru viitorii speciali┼čti ├«n domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!