Lansarea Portalului de Jurisprudență Românească

În perioada contemporană, necesitatea unei practici judiciare unitare, constante, previzibile și aliniate cu standardele și criteriile europene este simțită atât de membrii societății, în general, cât și de sistemul judiciar, în special.

Hotărârile judecătorești  pronunțate sunt de o largă varietate,  la nivel orizontal sau la nivel vertical, ceea ce determină pierderea treptată a încrederii și siguranței pe care persoanele o au în justiție și în scopurile și mijloacele sale.

Ca o soluție pentru acest fenomen, pentru a crește transparența actului de justiție din țara noastră, pentru a promova și facilita accesul la informațiile din domeniul juridic ( acces ce trebuie să fie liber, general și gratuit), Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un comunicat de presă prin care anunță lansarea Portalului de Jurisprudență Românească .  Aceasta va avea loc miercuri, 16 decembrie 2015, începand cu ora 15:00, locația fiind sala Roma a Auditorium Pallady din Bulevardul Theodor Pallady nr.40G, Sector 3, București.

La eveniment sunt invitați membrii CSM, președinții Curților de Apel din România, notari și avocați, cadre universitare aparținând domeniului juridic, jurnaliști etc. Si-au confirmat deja prezența Excelența Sa, doamna Stella Ronner-Grubacic – Ambasadorul Olandei la București, dar și alți membri ai Corpului Diplomatic.

Conferința de lansare a acestui proiect derulat prin Institutul Român pentru Informații Juridice- Romanian Legal Information Institute – ROLII, în colaborare cu CSM, membru fondator, și Wolters Kluwer Romania susținuți de toate categoriile de profesioniști în justiție reprezentați de organizațiile profesionale membre fondatoare ale ROLII și cu sprijinul Regatului Țarilor de Jos reprezintă un moment cheie pentru creșterea transparenței și accesului la jurisprudență pentru publicul larg care va căpăta încredere în actul de justiție. Până la data de 16 decembrie 2016 va fi publicat pe portal un număr de aproximativ 2 milioane de hotărâri judecătorești anonimizate , urmând ca în perioada următoare să fie incluse și hotărâri judecătorești definitive din anii anteriori , începand cu 2007.

Astfel, Portalul ROLII va cuprinde un portofoliu de aproximativ 20. 000. 000 hotărâri judecătorești definitive, disponibile pentru căutări după criterii precum instanța emitentă sau număr hotărâre, obiect dosar, materie juridică, stadiu procesual etc.

În prezent, România este una dintre puținele tări din Uniunea Europeană în care atât profesioniștii din drept cât și cetățenii au acces gratuit la hotărârile judecătorești pronunțate de instanțele din țară.

Andreea Popescu

Andreea Liliana Popescu este studentă la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment