Legea privind plagiatul și școlile doctorale, care oferea universităților dreptul asupra retragerii titlului de doctor, este neconstituțională

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că ordonanța privind plagiatele și școlile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituțională.

„Legea este integral neconstituțională, ordonanța de urgență rămâne în vigoare”, a anunțat președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern și PNL.

Ordonanta de Guvern 4/2016, pe care fuseseră operate ulterior, de către Parlament, modificările în Legea Educației Naționale, are un singur articol ce prevede că „diploma de doctor înceteaza să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului. De altfel, și acest act a fost criticat pentru că le permite plagiatorilor să scape de la plata sporurilor primite pentru doctorate sau pentru salariile majorate în baza acestui titlu.

OUG mai prevede că la articolul 324 din LEN,  literele c) și d) se abroga. Articolul 324 prevedea următoarele, la literele c) și d): Pentru abaterile de la buna conduită în cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul instituțiilor de învățământ superior, constatate și dovedite, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării stabilește aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancțiuni: c) retragerea calității de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare; d) retragerea titlului de doctor.

Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea privind școlile doctorale și plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunțaseră că au depus și ei o contestație la aceeași lege.

În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universitățile vor fi cele care vor decide acordarea și retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaților.

Executivul mai precizează în sesizarea către CCR că, prin adoptarea respectivei legi, a fost încălcat articolul 1, alin. 5 din Constituție, care prevede că „în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”. „Prin prisma acestei reguli constituționale se desprinde interpretarea potrivit căreia activitatea de legiferare se realizează în limitele și în concordanță cu Legea fundamentală, dar aceasta trebuie să se facă în condiții de calitate a legislației. Pentru ca legea să fie respectată, aceasta trebuie cunoscută și înțeleasă de subiecții de drept, iar pentru a fi înțeleasă, trebuie să fie suficient de precisă, și previzibilă, în scopul de a oferi securitate juridică destinatarilor săi”, mai argumentează Guvernul.

Preluat de pe hotnews.ro

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment