Legitima ap─ârare

Se poate reţine existenţa legitimei apărări în beneficiul unei terţe persoane, care, intervenind într-o altercaţie, produce moartea unei alte persoane?

Spre exemplu: Auzindu-┼či fiica ┼úip├ónd ├«n timpul unei alterca┼úii cu ginerele s─âu, X (inculpata) a intrat ├«n camera ├«n care se aflau cei doi ┼či a lovit victima cu toporul ├«n cap.

Conform art. 19 alin.2 Noul Cod penal este ├«n legitim─â ap─ârare┬ápersoana care s─âv├ór┼če┼čte fapta pentru a ├«nl─âtura un atac material,
direct, imediat ┼či injust, care pune ├«n pericol persoana sa, a┬áaltuia, drepturile acestora sau un interes general, dac─â ap─ârarea┬áeste propor┼úional─â cu gravitatea atacului.

Vechiul Cod penal ar─âta la art. 44 alin. 2 din Codul Penal c─â era ├«n stare de legitim─â ap─ârare acela care s─âv├ór┼če┼čte fapta pentru a ├«nl─âtura un atac material, direct, imediat ┼či injust, ├«ndreptat ├«mpotriva sa, a altuia sau ├«mpotriva unui interes ob┼čtesc ┼či care pune ├«n pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul ob┼čtesc.

A┼ča cum se poate observa din simpla comparare a celor┬ádou─â texte, Noul Cod penal a renun┼úat la condi┼úia pericolului┬ágrav produs de atac, gravitatea atacului urm├ónd ai fi luat─â ├«n┬ácalcul pentru aprecierea condi┼úiei propor┼úionalit─â┼úii. ├Än acest fel,┬áse extinde posibilitatea invoc─ârii legitimei ap─âr─âri ┼či cu privire la fapte care sub reglementarea anterioar─â erau excluse datorit─â faptului c─â atacul nu producea un pericol grav.

Exemplu:
Dac─â X ├«i aplic─â lui Y mai multe lovituri peste fa┼ú─â cu palma, iar Y riposteaz─â pentru a se ap─âra ┼či pentru a ├«nl─âtura atacul, sub imperiul vechii reglement─âri, fapta lui Y nu putea fi analizat─â ca legitim─â ap─ârare, chiar dac─â nu a cauzat o v─ât─âmare corporal─â, pentru c─â loviturile cu palma nu pun ├«n pericol mare integritatea fizic─â a lui Y. ├Än baza noului Cod penal, fapta lui Y poate fi justificat─â ├«n m─âsura ├«n care nu a produs urm─âri dispropor┼úionate ├«n raport cu cele produse de atac.

Efectele legitimei ap─âr─âri:

├Äntrunirea tuturor condi┼úiile analizate anterior face ca┬áfapta comis─â s─â fie justificat─â. A┼ča fiind, pentru o fapt─â comis─â ├«n┬álegitim─â ap─ârare nu este posibil─â aplicarea unei sanc┼úiuni sau a┬áaltei m─âsuri cu caracter penal.┬áLegitima ap─ârare ├«nl─âtur─â ┼či r─âspunderea civil─â┬ápentru prejudiciul suferit de atacator. Mai mult dec├ót at├ót, va fi┬áexclus─â r─âspunderea civil─â ┼či pentru prejudiciul cauzat prin┬ádeteriorarea instrumentelor sau mijloacelor folosite la┬ádesf─â┼čurarea atacului, chiar dac─â nu apar┼úin atacatorului.

Exemplu: Atacatorul s-a folosit de un c├óine care nu ├«i┬áapar┼úinea ┼či acesta a fost ucis, persoana care a beneficiat de┬áefectul justificativ al legitimei ap─âr─âri nu va fi ┼úinut─â s─â repare┬áprejudiciul astfel suferit de proprietarul c├óinelui. Acesta din urm─â se poate ├«ndrepta ├«n instan┼ú─â ├«mpotriva atacatorului.

Un important aspect al legitimei ap─âr─âri ├«l reprezint─â excesul neimputabil.┬áPotrivit art. 26 N.C.p., nu este imputabil─â fapta prev─âzut─â┬áde legea penal─â s─âv├ór┼čit─â de persoana aflat─â ├«n stare de legitim─â┬áap─ârare, care a dep─â┼čit, din cauza tulbur─ârii sau temerii, limitele┬áunei ap─âr─âri propor┼úionale cu gravitatea atacului. Am v─âzut anterior c─â una dintre condi┼úiile pentru a beneficia de efectul legitimei ap─âr─âri este existen┼úa unei propor┼úionalit─â┼úi ├«ntre ap─ârare ┼či atac. Pentru a fi ├«n prezen┼úa excesului neimputabil este necesar ca dep─â┼čirea s─â se fi datorat tulbur─ârii sau temerii provocate de atac. Dac─â dep─â┼čirea este datorat─â altor cauze (de pild─â, dorin┼úa de r─âzbunare) nu vom avea un exces neimputabil, ci un exces scuzabil care constituie o circumstan┼ú─â atenuant─â.

Pe l├óng─â legimita ap─ârare ┼či excesul neimputabil, mai constituie situa┼úii ce ├«nl─âtur─â caracterul penal al faptei urm─âtoarele: starea de necesitate, consim┼ú─âm├óntul persoanei v─ât─âmate, constr├óngerea fizic─â, constr├óngerea moral─â ┼či cazul fortuit.

Titus Gîrbea

Titus- Constantin G├«rbea este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" ┼či student al Facult─â┼úii de Drept, Universitatea din Bucure┼čti.

Related articles