Pasivitatea nu este o soluție…

… dar acțiunea trebuie să fie înțeleaptă pentru a schimba ceva în bine.

Evenimentele din ultima vreme marchează o schimbare în mentalitatea colectivă a poporului român, o dorință profundă de îmbrățișare a valorilor democrației consacrate la nivelul lumii civilizate cu bogate tradiții democratice.

Ne exprimăm pe această cale atașamentul ferm al întregii echipe față de aceste valori, față de necesitatea respectării drepturilor omului astfel cum sunt consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum și în Constituția României.

Întrucât „statul fără drept este totalitar, iar dreptul fără stat este o iluzie, este de necontestat faptul că democrația presupune reguli, rațiune și responsabilitate, toate acestea subsumate unei Constituții față de care toți cetățenii manifestă respect. Un alt fapt de necontestat este cel al imposibilității salvării democrației prin haosul – apanaj al dictaturilor, după cum a fost demonstrat de-a lungul timpului. Democrația poate fi salvată prin organizare precisă și reguli corecte, clare, utile pentru viața reală și eficiente.

De aceea, considerăm că trebuie lansat un apel la rațiune și reconstrucție cu bună-credință a acelor instituții ale statului ce funcționează greșit sau ineficient. De esența normalității este echilibrul și armonia dintre rațiunea de a fi a democrației – protecția și promovarea drepturilor omului – și funcțiile unui stat democratic, dezvoltat și civilizat ce vizează buna administrare a cetății și a vieții acesteia.

Poate mai important decât orice altceva în aceste momente de cumpănă este să ne amintim că “somnul rațiunii naște monștri”, mai precis arbitrariul și tirania ce pot pune stăpânire pe țară și pe soarta poporului. Așadar, este nevoie de acțiunea coordonată și rațională, chiar strategică, a românilor de pretutindeni, nu numai a celor din stradă ori din interiorul granițelor.

Întrucât mijloacele necesare atingerii unui scop sunt subsecvente stabilirii acestuia din urmă, este limpede că trebuie să știm cu exactitate, înainte de toate, care este finalitatea acestor evenimente.

Pentru conturarea unui tablou cât mai complet și divers cu privire la ceea ce se dorește a fi obținut, în afara dezideratelor cuprinzătoare anterior menționate, vă prezentăm mai jos o serie de liste cu astfel de obiective, revendicări, liste vehiculate în mediul online și susținute de majoritatea publicului:

  1. Apelul la implicare și unitate lansat de partenerii noștri, Fundația CAESAR și Liga Studenților Români din Străinătate;
  2. Cele 9 reforme propuse de economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea;
  3. Cei 5 piloni ai libertății și prosperității propuși în cadrul proiectului #GuvernulTău

 

Juriștii în formare care dau viață conceptului ABC Juridic

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment