Poziția societății civile în dezbaterea asupra consimțământului minorilor la acte sexuale
Poziția societății civile în dezbaterea asupra consimțământului minorilor la acte sexuale
În data de 23 Septembrie a acestui an un grup de parlamentari a introdus spre dezbatere în Senat propunerea legislativă pentru completarea și modificarea Legii nr.286/2009 privind Codului Penal, înregistrată la Senat cu numărul – B431/2021. Modificările propuse vizează consimțământul minorului la acte sexuale, încadrarea juridică a faptei de act sexual cu minor versus viol, și propune stabilirea unor limite de pedeapsă crescute pentru aceste fapte. Conform expunerii de motive, ”în codul penal român minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, fiind instituită o prezumţie absolută de lipsă a discernământului necesar înţelegerii consecinţelor acţiunilor sale, apreciem că aceeaşi prezumţie absolută ar trebui să se aplice şi victimelor minore ale infracţiunilor sexuale.
De aceea, minorul sau minora victimă a infracţiunii sexuale până într-o anumită vârstă ar trebui considerat lipsit de discernământul necesar pentru a consimţi la un act sexual, ceea ce s-ar concretiza în încadrarea faptei de întreţinere a relaţiilor sexuale cu respectivul minor ca infracţiune de viol şi nu de act sexual cu un minor.”
În urma dezbaterilor ce au avut loc în parlament mai mulți membri ai societății civile și-au expus punctele de vedere pentru aprecierea vârstei de consimțământ la 16 ani. Membrii Platformei ProTECT (www.traficdepersoane.ro) au publicat o poziție oficială care poate fi găsită aici prin care expun motivele pentru care aceștia susțin ”încadrarea comiterii oricărui act de natură sexuală de către un major asupra unui minor sub vârsta de 16 ani la infracțiunea de viol, excepție făcând cazurile în care diferența de vârstă nu depășește 3 ani, întrucât acest lucru instituie cu certitudine lipsa discernământului și a abilității minorului sub această vârstă de a da un consimțământ valabil pentru actele sexuale”.
Conform declarațiilor reprezentanților organizațiilor membre din platforma, una din problemele majore din practica judiciară este încadrarea greșită a infracțiunii ca act sexual cu minor bazată pe consimțământul minorului (chiar în cazuri unde minorul avea între 10-13 ani), România fiind condamnată de CEDO în trei astfel de cazuri în ultimii ani.
La nivelul Uniunii Europene media de vârstă pentru consimțământ este de 15 ani, multe dintre țări având dezbateri ample în ultimii ani pe acest subiect, în urma cărora au decis să crească vârsta minimă pentru consimțământ (Olanda, Finlanda, Lituania, Letonia, Spania, Belgia, Luxemburg au limita la 16 ani).
Societatea civilă, în speță organizațiile care lucrează direct în domeniul asistenței victimelor abuzurilor și a victimelor traficului de persoane, consideră imperativ ca și legislația internă a României să se coreleze și să fie adaptată în conformitate cu jurisprudența CEDO, în specific cu hotărârile CEDO împotriva României, în ceea ce privește vârsta de consimțământ și modul în care se apreciază valabilitatea consimțământului de către instanțele naționale de judecată.
De asemenea acestea propun instituirea obligativității evaluării psihologice pentru a se stabili dacă victima minoră a înțeles semnificația actului sexual și a tuturor consecințelor pe care acesta le implică pentru persoana sa și evoluția ei fizică și morală, și de asemenea obligativitatea audierii victimelor minore în prezența unui psiholog sau a altui specialist în consilierea victimelor.
Platforma ProTECT este o coaliție de 21 de organizații specializate în lupta împotriva traficului de persoane din România, care desfășoară de 20 de ani activități de prevenire, protecție, asistență și reintegrare, ce au deservit peste 6300 de victime de-a lungul timpului și au informat peste 1 milion de oameni.
Articol realizat de Vasile Mirabela, studenta in anul IV la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Transilvania, Brasov.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!