Principalele modificări aduse de Directiva 24/2014/UE în domeniul achiziţiilor publice la nivel european
Noua Directivă 24/2014/UE privind achiziţiile publice la nivel european propune o serie de concepte şi instrumente noi: achiziţii inovative, achiziţii orientate spre calitate, care fac din achiziţiile publice un instrument de piaţă orientat spre creştere economică durabilă, inovativă, aliniată la politicile orizontale legate de mediu, aspecte sociale şi asigurând în acelaşi timp o utilizare cât mai eficientă a fondurilor publice.
Autorul acestei lucrări, Bogdea Anneli- Emanuela, susţine faptul că achizițiile publice joacă un rol important în strategia Europa 2020, reprezentând unul dintre instrumentele de piață care trebuie utilizate pentru îndeplinirea obiectivelor constând în ocuparea forței de muncă; cercetare și inovare; schimbările climatice și utilizarea durabilă a energiei; educație; lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale.
În același timp, se propune utilizarea cât mai eficientă a fondurilor publice şi menţinerea pieţelor de achiziţii deschise în întreaga Uniune Europeană. Implementarea noii directive prin transpunerea prevederilor ei în legislaţia naţională (fără ca acest lucru să însemne preluarea integrală a prevederilor Directivei), presupune o schimbare de mentalitate a politicii statului şi a autorităţilor contractante care trebuie să investească în capacitate, aplicabilitate, proces care va presupune modificări importante la nivelul legislaţiei româneşti.
[su_button url=”https://abcjuridic.ro/wp-content/uploads/2015/07/referat-Bogdea-Anneli-Emanuela.pdf” background=”#ef4b2d” size=”10″ center=”yes”]Citeşte lucrarea[/su_button]
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!