Procedura de infringement

Comisia European─â, conform art. 17 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea European─â, are drept scop asigurarea aplic─ârii tratatelor de c─âtre statele ce le-au ratificat, a m─âsurilor adoptate de institu╚Ťii ├«n acest scop ╚Öi supravegheaz─â, de asemenea, aplicarea dreptului UE sub controlul Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a Uniunii Europene.

Procedura de ÔÇ×infringementÔÇŁ este declan╚Öat─â de c─âtre Comisie ├«mpotriva statelor ce nu ├«╚Öi respect─â obliga╚Ťiile comunitare. Declan╚Öarea acesteia poate fi provocat─â ├«n trei cazuri:

a) Omiterea notific─ârii actelor normative na╚Ťionale care transpun ╚Öi implementeaz─â directivele ÔÇô statele membre au obliga╚Ťia de a notifica legisla╚Ťia de transpunere ╚Öi pe cea care asigur─â implementarea;

b) Neconformarea legisla╚Ťiei na╚Ťionale la cerin╚Ťele normelor comunitare ÔÇô aceasta ├«nseamn─â c─â legisla╚Ťia intern─â trebuie s─â se afle ├«n deplin─â concordan╚Ť─â cu cerin╚Ťele Uniunii;

c) Aplicarea necorespunz─âtoare a actelor normative comunitare ÔÇô statele membre au, de asemenea, obliga╚Ťia de a asigura aplicarea dispozi╚Ťiilor comunitare.

Aceast─â procedur─â implic─â mai multe etape: de la sesizarea nerespect─ârii directivelor UE, a ajungerii ├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a Uniunii Europene (CJUE) ╚Öi p├ón─â la impunerea unei amenzi (sum─â forfetar─â ori penalitate cu titlu cominatoriu) c─âtre statul membru.

Comisia a lansat joi, 25 septembrie, trei proceduri de infringement ├«mpotriva Rom├óniei: una ce vizeaz─â gradul de poluare cu particule fine, iar alte dou─â ce vizeaz─â domeniul s─ân─ât─â╚Ťii. A╚Öadar, vom prezenta pe scurt etapele procedurii pentru a explica situa╚Ťia ├«n care se afl─â Rom├ónia ├«n prezent, la ce se refer─â mai exact cele trei proceduri de infringement ╚Öi, tot pe scurt, vom prezenta ╚Öi situa╚Ťia ├«n care statul va putea ajunge ├«n cazul ├«n care continu─â nerespectarea directivelor (sesizarea CJUE de c─âtre Comisia European─â).

├Än prima etap─â a declan╚Ö─ârii procedurii, Comisia redacteaz─â o ÔÇťscrisoare de punere ├«n ├«nt├órziereÔÇť pe care o transmite statului respectiv ╚Öi ├«n care sunt precizate ├«nc─âlc─ârile legisla╚Ťiei comunitare. Scrisoarea reprezint─â deschiderea formal─â a procedurii de infringement, iar aceasta a fost transmis─â Rom├óniei ├«n februarie 2013.

Cea de-a doua etap─â const─â ├«n posibilitatea statului membru de a se ap─âra. Aceast─â etap─â se nume╚Öte ÔÇťObserva╚Ťiile statului membruÔÇŁ ╚Öi are drept scop protec╚Ťia intereselor statului respectiv. Totu╚Öi, statul nu poate invoca nicio prevedere, practic─â sau circumstan╚Ť─â existent─â din dreptul intern pentru a justifica neconformarea cu legisla╚Ťia comunitar─â.

Urm─âtoarea etap─â o reprezint─â ÔÇťAvizul motivatÔÇŁ, adic─â ultima avertizare a Comisiei ├«naintea sesiz─ârii CJUE, avertizare ce vine ├«n lipsa observa╚Ťiilor statului membru sau ├«n cazul ├«n care acestea sunt considerate nesatisf─âc─âtoare. Rom├ónia a primit acest aviz motivat pe 25 septembrie 2014.

Urmeaz─â, a╚Öadar, ÔÇťR─âspunsul statului membruÔÇŁ la avizul motivat, deci m─âsurile ├«ntreprinse de c─âtre stat pentru a se conforma cu avizul Comisiei. Termenul de conformare este stabilit de aceasta din urm─â, iar dac─â statul nu face modific─ârile necesare, Comisia sesizeaz─â CJUE pentru a se ├«ncepe procedura contencioas─â.

├Än cazul ├«n care Curtea solu╚Ťioneaz─â cazul ├«n favoarea Comisiei, statul este obligat s─â conformeze legisla╚Ťia intern─â cu cea european─â. Dac─â nici dup─â aceasta statul nu se conformeaz─â, atunci ├«i este impus─â de c─âtre Curte plata unei sume forfetare ori a unor penalit─â╚Ťi cu titlu cominatoriu p├ón─â la ├«ndeplinirea obliga╚Ťiilor precizate ├«n prima hot─âr├óre. Penalit─â╚Ťile sunt propuse de c─âtre Comisia European─â, ├«ns─â decizia privind cuantumul lor apar╚Ťine CJUE.

Rom├ónia se afl─â deocamdat─â ├«n perioada ├«n care poate s─â ia m─âsurile necesare pentru conformarea legisla╚Ťiei, ├«n caz contrar urm├ónd sesizarea Cur╚Ťii. Cele trei proceduri de infringement se refer─â, pe r├ónd, la:

1. Mediu: Comisia solicită României luarea de măsuri pentru a diminua poluarea aerului

Conform legisla╚Ťiei europene, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate s─â limiteze expunerea cet─â╚Ťenilor la poluarea cu particule fine, fapt reamintit Rom├óniei de c─âtre Comisie. Potrivit rapoartelor, cet─â╚Ťenii din Bra╚Öov, Ia╚Öi, dar mai ales din Capital─â au fost expu╚Öi ├«n mod constant la niveluri ridicate de astfel de particule ├«nc─â din anul 2007.

2. Prescrip╚Ťiile medicale: Comisia ├«ndeamn─â Rom├ónia s─â notifice transpunerea deplin─â a normelor de recunoa╚Ötere a prescrip╚Ťiilor emise ├«n alt stat membru

Directiva de stabilire a unor m─âsuri pentru facilitarea recunoa╚Öterii prescrip╚Ťiilor medicale emise ├«n alt stat membru (2012/52/UE) are rolul de asigurare a drepturilor cet─â╚Ťenilor europeni la asisten╚Ť─â medical─â transfrontalier─â, prin cuprinderea unui anumit num─âr de elemente (stabilite ├«n anexa directivei) ├«n prescrip╚Ťiile ce urmeaz─â a fi folosite ├«ntr-un alt stat membru, astfel ├«nc├ót farmaci╚Ötii din alt─â ╚Ťar─â s─â le poat─â ├«n╚Ťelege ╚Öi elibera. Aceast─â directiv─â a fost ├«ndeplinit─â doar par╚Ťial de c─âtre Rom├ónia.

3. Drepturile pacien╚Ťilor ├«n cadrul asisten╚Ťei medicale transfrontaliere: Comisia ├«ndeamn─â Rom├ónia s─â notifice transpunerea pe deplin a normelor din domeniul asisten╚Ťei medicale transfrontaliere

Aceast─â directiv─â stabile╚Öte drepturile pacien╚Ťilor de a alege asisten╚Ťa medical─â din alt stat membru ╚Öi dreptul de a alege la ├«ntoarcerea ├«n ╚Ťar─â, rambursarea. De asemenea, oblig─â sistemele de s─ân─âtate ╚Öi furnizorii de asisten╚Ť─â medical─â s─â asigure informarea pacien╚Ťilor cu privire la tratament, pentru ca ace╚Ötia s─â poat─â decide ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â. Directiva a fost implmentat─â tot par╚Ťial de c─âtre Rom├ónia.

├Än cazul ├«n care statul rom├ón nu reu╚Öe╚Öte s─â se conformeze avizului motivat, risc─âm sesizarea CJUE, iar apoi posibile penalit─â╚Ťi uria╚Öe. A┼čadar, Rom├ónia are la dispozi╚Ťie aproximativ dou─â luni pentru a solu╚Ťiona aceast─â problem─â, Comisia European─â tr─âg├ónd deja ultimul semnal de alarm─â.

Adelin B─âlan

Adelin B─âlan este student la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucure┼čti ┼či la Administrarea Afacerilor cu predare in Limba Engleza, din cadrul ASE.

Related articles