Propunere legislativă: impactul săvârsirii faptelor de coruptie asupra pensiei

În lumina evenimentelor recente cu privire la numeroasele condamnări pentru fapte de corupție, mai ales în rândul funcționarilor publici, o nouă propunere legislativă vine să reglementeze un aspect inedit: impactul săvârșirii faptelor de corupție asupra drepturilor bănești aferente perioadei de pensionare. Propunerea vizează modificarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, actualizată pentru ultima dată în 2014.

În expunerea de motive se arată că rațiunea modificării este dată de numeroasele cereri de pensionare fie pentru limită de vârstă, fie anticipată, venite din partea unor funcționari publici față de care s-a dispus începerea urmăririi penale.

Prin această propunere se dorește în principal modificarea art. 54 alin. (1) din legea 263/2010, în sensul măririi vârstei de pensionare pentru ”persoanele împotriva cărora a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare pentru infracțiuni comise ca urmare a nerespectării, neîndeplinirii sau îndeplinirii cu rea-credință a atribuțiilor de serviciu ori pentru fapte de corupție sau asimilate corupției.”

În expunerea de motive se arată și intenția de a recupera sumele de bani încasate de persoanele mai sus menționate care au beneficiat de vechea limită de vârstă, sume care vor fi considerate drepturi necuvenite, pe o perioada maxima de 3 ani.

Propunerea a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.

Sursa: www.senat.ro

Dan N. Munteanu

Dan N. Munteanu este student la Facultatea de Drept a Universității din București. Principala sa preocupare este dreptul civil.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment