Rele tratamente aplicate minorului în concurs cu infracţiunea de loviri sau alte violenţe – e bătaia ruptă din rai?
Dreptul penal român vine să contrazică vechiul proverb românesc referitor la creşterea şi educaţia copiilor.
În acest sens, articolul 197 din Codul penal, intitulat „Rele tratamente aplicate minorului” pedepseşte „punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul” cu închisoare de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Ce presupun „relele tratamente”?
Elementul material se poate realiza prin acţiune (ameninţări, violenţe, obligarea la executarea unei activităţi înjositoare etc) sau prin inacţiune (privare de hrană, de îmbrăcăminte, căldură etc). Însă, indiferent de modul prin care se înfăptuieşte, este necesară existenţă unei relaţii părinte-copil sau existenţa unui raport juridic, formal sau informal, în temeiul căruia minorul se află în grija altei persoane.
Rele tratament în concurs cu alte infracţiuni
În timp ce „unele instanţe au considerat că faptele de lovire sau alte violenţe, de vătămare corporală ori de lipsire de libertate în mod ilegal săvârşite împotriva minorului constituie numai infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului”, întrucât aceste infracţiuni sunt absorbite în infracţiunea de rele tratamente, „alte instanţe au considerat că în astfel de cazuri faptele menţionate constituie infracţiuni distincte, în concurs ideal cu infracţiunea de rele tratamente”, deoarece infracţiunea de rele tratamente nu constituie o complexitate naturală sau juridică, al cărei element obiectiv să absoarbă, ca circumstanţă sau component material, faptele de lovire, vătămare sau lipsire de libertate. În acest sens, ICCJ s-a pronunţat printr-un recurs în interesul legii, reţinând că infracţiunea de rele tratamente poate intra în concurs cu infracţiunea de loviri sau alte violenţe, vătămare corporală sau lipsirea de libertate în mod ilegal.
Prin urmare, fapta părintelui sau persoanei în grija căreia se afla minorul prin care pune în pericol dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală, când aceste persoane abuzează de autoritatea lor şi actionează cu intenţia de a produce suferinţe fizice sau vătămări minorului, constituie infracţiunea de rele tratamente reţinută în concurs cu cea de lovire sau alte violenţe, vătămare corporală sau lipsire de libertate în mod ilegal.
Consacrate şi la nivel constituţional, în art 48, dreptul şi obligaţia părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor, atunci când sunt încălcate, atrag şi sancţiunea decăderii din drepturile părinteşti.
Aşadar, dreptul penal oferă un răspuns vechiului proverb românesc: în acordarea educaţiei unui copil se pot aplica măsuri mai ferme sau o anumită severitate, însă fără a abuza de acestea. Ar putea fi bătaia ruptă din rai, dar nu în sensul binecunoscut. Atunci când se depăşesc limitele şi se încălcă normele penale, bătaia „se desprinde” cu totul din rai şi devine infracţiune.
Bibliografie:
- Codul penal – comentariu pe articole
- RIL Recurs în interesul legii/ Decizie ICCJ – Decizia nr. 37 din 22 septembrie 2008 cu privire la concursul de infracţiuni între infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului şi infracţiunile de lovire sau alte violenţe, vătămare corporală şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Felicitari, Andreea! Sunt foarte mandru de tine si de realizarea ta! Cred ca o sa regret toata viata ca nu te-am invitat la un dans cand am avut ocazia. Succes in continuare in cariera! Toate cele bune. Cheers!