Românii, nemultumiti de impozitarea bacsisului
Impozitarea bacșișului a născut o serie de nemulțumiri în rândul românilor. Salariații, patronii, dar și clienții sunt mâhniți de introducerea acestei noi legi. Prevederea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, care fiscalizează această formă de venit a fost aplicată de la 1 mai. 16% este impozitul pe care Guvernul l-a pus pe bacșiș.
Potrivit actului normativ, ,,prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar”.
Angajații se plâng că rămân cu mai puțini bani în buzunare. ,,Bacșișul reprezintă pentru unii dintre noi un supliment substanțial al salariilor. Volumul de muncă este ridicat, iar plata nu este pe măsură. Din punct de vedere economic, banii primiți de la clienți sunt necesari pentru un trai minimal. Faptul că și pe aceștia trebuie să îi împărțim cu statul, mi se pare o ofensă, de aceea, până acum am dat bon doar la cerere”, spune Laura Ghindea, ospătar.
Firmele care nu au registru pentru banii personali ai angajaţilor pot primi amenzi de mii de lei. Acum, angajaţii trebuie să completeze registrul de bani personali zilnic, la începutul programului de lucru, fără ştersături sau modificări şi fără să lase spaţii neutilizate. Ideea cu registrul de bani personali nu este o noutatate, un astfel de registru a mai existat şi în 2007, dar a fost retras pentru că nu se putea aplica.
Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișului rămân la dispoziția lor sau ajung la salariați.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!