Sfaturi practice pentru sesiune
Întrucât a început sesiunea, echipa ABC Juridic s-a gândit să culeagă o serie de sfaturi practice de la studenţii cu performanţe notabile în ceea ce priveşte parcursul academic, sfaturi care, sperăm noi, vă vor ajuta să treceţi cu brio de această perioadă tensionată şi stresantă denumită generic “sesiune”.
1. Dozaţi-vă bine timpul în raport cu energia de care dispuneţi. Aceste două elemente esenţiale sunt cele care determină cantitatea de informaţie pe care o putem absorbi în zilele dintre examene. Pentru un control eficient al timpului, este recomandat să întocmiţi un program scris, pe ore, cuprinzând toate activităţile dintr-o zi. În ceea ce priveşte controlul nivelului de energie, plecând de la premisa că aceasta este determinată de alimentaţie şi somn, este uşor de dedus faptul că trebuie să respectăm cele 3 mese principale ale zilei, punând accent pe consumul de fructe, legume, lactate, cereale, peşte şi carne roşie (precum carnea de porc şi de vită). Tot la fel de uşor de dedus este şi faptul că nici somnul nu trebuie neglijat (cel puţin 7 ore/noapte). Astfel, învățatul târziu în condiții de oboseală este contraproductiv, fiind categoric mai rentabilă reluarea studiului dimineața, în condiții optime de funcționare a organismului. În aceeași ordine de idei, nici exercițiul fizic nu trebuie neglijat, fiind chiar recomandat în pauzele ce trebuie luate după fiecare 40-50 de minute de învățat.
2. Tot în legătură cu punctul 1, problema cafelei este una contrară intuiției. Deși în această privință tindem să exagerăm în perioada sesiunii, efectul fiind unul opus celui scontat (relația de invers proporționalitate între nivelul de energie și numărul de cafele băute), totuși, există cel puțin 2 alternative la îndemâna oricui pentru stimularea energiei, și anume apa și merele. Studiile efectuate de-a lungul anilor au demonstrat atât faptul că hidratarea optimă (2.5 litri) asigură funcționarea la capacitate maximă a organismului în general și a creierului în special, cât și faptul că merele conțin carbohidrați, fructoză și apă, toate aceste 3 elemente fiind adevărate generatoare de energie.
3. Înainte de a începe să învățați, asigurați-vă c-ați înlăturat orice factor ce v-ar putea distrage atenția (concentrarea), aceasta din urmă fiind, poate, al treilea element-cheie din perioada sesiunii, alături de timp și energie. Așadar, mesajele, apelurile și altele asemenea pot aștepta până la sfârșitul celor 40-50 de minute de învățare.
4. Dacă preferaţi să ascultaţi muzică în timp ce învăţaţi, este indicat ca melodiile să nu aibă versuri, pe de o parte, iar pe de altă parte să nu aibă fluctuaţii ritmice semnificative, astfel încât să nu vă distragă atenţia în încercarea de a urmări sau asimila versurile ori ritmul. Vestea bună este că au fost concepute zeci şi sute de playlisturi cu astfel de melodii ce vă stau la dispoziţie.
5. În ceea ce privește învățarea propriu-zisă, fiecare și-a dezvoltat într-o oarecare măsură un stil propriu. Astfel, unii învață mai bine folosind scheme sau conspecte, iar alții subliniind, folosind markere sau, pur și simplu, citind. Un lucru, însă, ar trebui să fie comun tuturor. Este vorba despre implicarea în procesul de învățare a cât mai multe simțuri. S-a demonstrat că fiecare om are o anumită preferință (inconștientă, de altfel) pentru unul sau mai multe din cele 5 simțuri, reacționând mai bine la stimulii aferenți. De aceea, puteți fie să aflați (prin intermediul unor simple teste disponibile pe internet) care este preferința voastră senzorială, astfel încât să vă adaptați stilul de învățare în funcția de aceasta, fie puteți folosi o îmbinare a acestora, folosindu-vă atât de văz (clasicul citit), cât și de auz (cititul „cu voce tare”) și de simțul tactil (realizarea unor scheme sau conspecte, sublinierea fragmentelor relevante).
6. Toate metodele din punctele tratate anterior au ca efect, printre altele, utilizarea optimă a memoriei. Este bine știut faptul că memoria noastră funcționează pe bază de asocieri, așadar căutați mereu să asociați o noțiune nou învățată cu o altă noțiune (spre exemplu, alcătuirea unui cuvânt din primele litere ale primilor termeni din cadrul unor enumerări de condiții). De asemenea, este zadarnică (cel puțin pe termen mediu și lung) și contraproductivă memorarea mecanică a unei noțiuni fără a o înțelege. Chiar dacă aparent va fi nevoie de mai mult timp pentru a înțelege unele aspecte ori mecanisme pentru ca abia după să le memorați, procesul de învățare s-a realizat într-o foarte mare măsură încă din prima etapă, iar respectivele informații vor fi asimilate în memoria de lungă durată. Din fericire, memoria se dezvoltă pe măsură ce este folosită (exact ca un mușchi), cu condiția de a-i acorda răgazul necesar pentru a asimila noțiunile învățate – aici intervin pauzele și somnul.
7. Pentru ca întregul proces de învățare să nu pară lipsit de finalitate pe termen scurt, alegeți o recompensă pe care să v-o acordați în cazul în care respectați programul stabilit. Știm cu toții faptul că motivația adecvată este un adevărat combustibil pentru orice ne propunem să realizăm.
8. În cele din urmă, asigurați-vă că în noaptea dinaintea examenului alegeți o alimentație corespunzătoare și că vă odihniți bine. În ziua examenului este recomandat să desfășurați activități care conduc spre o stare generală pozitivă, armonioasă, precum ascultarea melodiilor preferate sau conversații cu persoane optimiste ce vă vor inspira încredere în propriile forțe.
Indiferent de rezultatul pe care îl obțineți la examen, veți avea, totuși, un veritabil sentiment de satisfacție știind că ați dat tot ce-ați putut. Sperăm să vă fie de folos aceste sfaturi și vă urăm spor la învățat și baftă la examene!
Study smart!
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!