Suspendarea contractului de muncă în urma plângerii penale a angajatorului este neconstituțională

În ziua de 23 aprilie 2015, Plenul Curţii Constituţionale a decis că suspendarea contractului individual de muncă venită ca urmare a plângere penale a angajatorului împotriva salariatului, prevazută în Codul Muncii, este neconstitutională.

Astfel, Curtea a analizat dispozițiile art.52 alin.(1) lit.b) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, potrivit cărora „(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:[…]

  1. b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatuluisau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;”

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.b) teza întâi din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale. Astfel, angajatorul nu mai are dreptul să-și suspende angajatul în cazul în care a formulat o plangere penală împotriva acestuia din urmă.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea Constituţională.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment