Tabloul de bord al Pieței Unice
Comisia Europeana a transmis publicității o noua ediție a Tabloului de bord al Pieței Unice, ediție disponibilă exclusiv online. Pe această cale se aduc la cunoștință informații care vizează in mod direct România, cu privire la transpunerea directivelor, acțiunile în constatare si eficiența utilizării sistemului Solvit.
În ceea ce privește calitatea transpunerii directivelor, România asigură o conformitate sporită cu directivele Uniunii, deficitul de conformitate fiind de 0.5%, în condițiile în care media UE este de 0.7%.
Daca deficitul de conformitate este unul scăzut, nu putem spune același lucru despre deficitul de transpunere, care este de 1,2%. Întârzierea cu care sunt preluate directivele în dreptul intern s-a redus de la 10,7 luni (în perioada anterioara) la 8,1 luni, rezultând că nu există directive netranspuse mai vechi de 2 ani. Cu toate acestea, instituțiile competente trebuie să preia directivele restante în perioada imediat următoare.
În privința acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor privind incorecta transpunere sau aplicare a dreptului UE, declanşate de Comisia Europeană împotriva României, rezultatele rămân în continuare bune. Numărul acţiunilor privind Piaţa Unică aflate în desfășurare (24 de dosare) este în scădere cu 4 față de raportarea anterioară și cu 3 sub media de 27 înregistrată la nivelul UE. Cu o durată medie de soluţionare de 24,4 luni, România rămâne sub durata medie la nivelul UE, care este de 29,1 luni.
România se poate mândri cu faptul că, de la data aderării și până în prezent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu a pronunțat nicio hotărâre de condamnare a statului român pentru neîndeplinirea unor obligații ce rezultă din tratate.
Performanţele României în privinţa sistemului Solvit sunt în continuare bune, cu o rată de soluţionare a cazurilor de 99%, în condiţiile în care numărul acestora se menţine în continuare foarte ridicat. Serviciul SOLVIT este un sistem in cadrul căruia statele membre conlucrează pentru a soluționa anumite probleme survenite ca urmare a aplicării necorespunzătoare a legislației privind piața internă, fără utilizarea unor proceduri birocratice.
Pentru mai multe informaţii poate fi accesat şi site-ul: http://ec.europa.eu/solvit/site/index_ro.htm
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!