Ziua internaţională a democraţiei
Ziua de 15 septembrie este una plină de semnificaţie pentru români, ea fiind cel mai adesea asociată cu începutul anului şcolar, dar, un aspect mai puţin cunoscut şi deloc de neglijat, este faptul că de 6 ani această zi reprezintă o sărbătoare pentru toate ţările guvernate după principii democratice. Ziua de 15 septembrie a devenit în anul 2008 ziua internaţională a democraţiei şi în acest sens se impun ca necesare câteva precizări: democraţia poate fi văzută ca reprezentând atât un set de principii, cât şi o formă de guvernământ, iar aşa cum spunea şi unul dintre preşedinţii Statelor Unite ale Americii, ea reprezintă “conducerea poporului de către popor şi pentru popor”. Orice stat democratic promovează şi garantează drepturile şi libertăţile cetăţenilor, în limitele stabilite de legea fundamentală.
Principiile democratice, aşa cum apar ele pe frontispiciul revoluţiei franceze de la 1789 sunt: transparenţa, toleranţa, libertatea, egalitatea în faţa legii, egalitatea de şanse, egalitatea în drepturi. Democraţia trebuie să creeze premisa unei dezvoltări armonioase a cetăţenilor pentru ca aceştia să poată juca un rol util în societate, să încurajeze toleranţa, egalitatea şi celelalte valori democratice. Totodată, democraţia trebuie să asigure pluralismul politic, drepturile şi libertăţile oamenilor: libertatea conştiinţei, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie, dreptul la asociere, libertatea întrunirilor, drepturile electorale. Pe lângă aceste lucruri, democraţia mai are rolul de a asigura domnia legii, pluralismul religios, dreptatea şi egalitatea, proprietatea, respectarea voinţei majorităţii fără a se neglija drepturile şi libertăţile minorităţii, deoarece, într-o societate democratică, majoritatea trebuie să consulte şi să sprijine minoritatea.
Încă din Antichitate, democraţia a fost definită ca fiind puterea poporului ( “demos”- popor, „cratos”- putere), putere ce reprezintă un regim politic bazat pe puterea suverană a poporului. Având în vedere rolul pe care democraţia îl joacă într-o societate şi faptul că în lume sunt peste 120 de state democratice, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a hotărât prin rezoluţiune ca, începând din anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi internaţională a Democraţiei. Propunerea a fost făcută de Quatar, în numele Consiliului Consultativ al celei de-a şasea Conferinţe Internaţionale a Democraţiilor Noi sau Restaurate, iar prin această rezoluţiune se afirmă că “deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei, iar democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”, astfel Organizaţia Naţiunilor Unite face apel la toate organizaţiile internaţionale, organizaţiile neguvernamentale, precum şi la parlamente pentru promovarea democraţiei şi conştientizarea opiniei publice asupra valorilor democratice.