Lansarea primei traduceri românești a unui manual de drept constituțional francez, la Facultatea de Drept a Universității București

Marți, în data de 17 mai 2022, la Facultatea de Drept a Universității din București, în sala Constantin Stoicescu, a avut loc lansarea manualului de drept constituțional francez scris de Stephane Pierré-Caps si de Vlad Constantinesco, tradus în limba română de doamna profesor Diana Dănișor, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Craiova. Lucrarea a fost publicată la editura Universul juridic, în colecția Centrului pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă a Universității din București (CSDNAN), numită colecția EUNOMIA. Aceasta din urmă este un proiect editorial ce reprezintă rodul unei colaborări între CSDNAN și editura Universul juridic, în scopul publicării unor cercetări și eseuri fundamentale pentru analiza normativă.

Articol scris de Ștefan Țugui, student la Facultatea de Drept a Universității din București și la Colegiul juridic franco-român de studii europene


Astfel, această colaborare a făcut posibilă traducerea pentru prima dată în limba română a unui manual de drept constituțional francez, pentru a fi accesibil atât juriștilor români, în calitate de cititori avizați, cât și publicului larg. Autorii sunt reputați profesori francezi de drept public. Vlad Constantinesco este profesor de drept public (specialist în drept constituțional și în dreptul Uniunii Europene) la Facultatea de Drept a Universității din Strasbourg, iar Stéphane Pierré-Caps este profesor de drept public (specialist în drept constituțional) la Facultatea de Drept a Universității din Lorraine. La eveniment au participat numeroși invitați, majoritatea fiind profesori ai Facultății de Drept a Universității din București, care au lăudat atât manualul de drept constituțional, ajuns deja la a 7-a ediție în limba franceză, cât și inițiativa traducerii acestuia. Evenimentul a fost moderat de dl prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decan al Facultății de Drept a Universității din București, iar alocuțiuni au fost rostite de: dl prof. univ. dr. Valeriu Stoica, dl prof. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, dl. prof. univ. dr. Marian Nicolae, dl. prof. univ. dr. Ștefan Deaconu, dna prof. univ. dr. Simina Tănăsescu, toți profesori la Facultatea de Drept a Universității din București, dna prof. univ. dr. Diana Dănișor, traducătoarea lucrării, de la Facultatea de Drept a Universității din Craiova, dl Nicolae Cârstea, președintele grupului editorial „Universul juridic”.


Evenimentul a avut o semnificație aparte prin prezența profesorului Vlad Constantinesco, întrucât acesta a jucat un rol important în viața academică a Facultății de Drept. Acesta a fost unul dintre profesorii care au susținut crearea Colegiului juridic franco-român de studii europene, care este o colaborare academică de succes între Facultatea de Drept a Universității din București, Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne și alte 13 universități de prestigiu din Franța. Studenții de la Colegiu au posibilitatea ca în paralel cu materiile predate la facultate să studieze materii din programa învățământului superior juridic francez. Profesorul Vlad Constantinesco a fost cel care, până în urmă cu câțiva ani, a ținut cursurile de Drept constituțional de la Colegiul francez.


Profesorul Vlad Constantinesco s-a născut în anul 1942 la Cluj, dar a plecat din țară împreună cu părinții săi de la o vârstă fragedă, de teama regimului comunist. Studiile primare și secundare le-a urmat în mai multe școli cu predare în limba franceză din Portugalia, Germania, Spania și, evident, Franța. În anul 1964 a absolvit studiile de licență la Facultatea de drept și de științe economice a Universității Nancy II. În anul 1970 a obținut titlul de doctor în drept, iar în 1974 și-a obținut agregația de drept public (titlul de profesor universitar). A predat la Universitatea Nancy II, Universitatea „Sfântul Iosif” din Beirut, Universitatea Mohamed V din Rabat, iar din 1978 predă la Universitatea din Strasbourg. Într-un interviu recent, profesorul Vlad Constantinesco se considera a fi „un european de formație franceză cu rădăcini românești”.

În cadrul evenimentului dedicat lansării manualului de drept constituțional, după alocuțiunile elogioase ale profesorilor care au organizat evenimentul, coautorii manualului au mulțumit tuturor pentru laudele aduse cărții și pentru organizarea întregului eveniment. Profesorul Stéphane Pierré-Caps a vorbit despre dezvoltarea continuă a dreptului constituțional francez și despre efectul benefic pe care l-a avut în societatea franceză introducerea la nivel constituțional în anul 2008 a controlului de constituționalitate a posteriori, prin intermediul întrebării proritare de constituționalitate (question prioritaire de constitutionnalité, abreviat QPC) ce poate fi ridicată de justițiabili în fața instanței, mecanismul fiind asemănător celui al ridicării excepției de neconstituționalitate din sistemul juridic românesc. Totodată, profesorul a precizat că dreptul constituțional și Constituția au fost supuse de-a lungul timpului influențelor venite din partea Uniunii Europene și a dreptului Uniunii Europene.


Profesorul Vlad Constantinesco a vorbit despre fragilitatea noțiunii de „constituție” în lumea contemporană, când ideea de stat de drept este amenințată și când conducătorii înlocuiesc suveranitatea poporului cu suveranitatea majorității care guvernează. Profesorul a menționat că este tributar conceptelor lui Rousseau și ale lui Montesquieu în definirea dreptului constituțional. În continuare, acesta a subliniat că legea nu este simpla expresie a voinței generale, ci expresia voinței generale în limitele impuse de Constituție, precizând că dreptul constituțional și Constitutia reprezintă coloana vertebrală a unei societăți.

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment