Un vot de încredere din partea Canadei

La data de 10 octombrie 2014, ministrul canadian al cetăţeniei şi imigraţiei, Chris Alexander, a anunţat măsura includerii României pe lista Ţărilor de Origine Desemnate (Designated Countries of Origin), fapt considerat un pas important în sensul eliminării vizelor pentru românii care călătoresc în Canada.

„Lista Țărilor de Origine Desemnate” constituie un concept elaborat de autorităţile canadiene în scopul prevenirii eventualelor abuzuri la adresa sistemului de imigrare şi azil al Canadei. Astfel, ţările incluse în această listă sunt considerate ţări democratice sigure ce respectă drepturile omului şi îi oferă protecţie acestuia, negenerând fluxuri de solicitanţi de azil sau refugiaţi. Alături de România se mai află pe această listă încă patru state europene – Andorra, Lichtenstein, Monaco şi San Marino.

Şi mai important este faptul că această măsură echivalează cu un vot de încredere acordat statului român pe plan internaţional graţie diplomaţiei române ce a purtat un „dialog politic constant şi de substanţă cu autorităţile canadiene în vederea înregistrării unui avans în dosarul vizelor, atât la nivel de lucru, cât şi politic”, potrivit MAE. Acesta din urmă îşi arată „disponibilitatea deplină pentru continuarea dialogului politic şi a cooperării apropiate pe acest dosar pentru ca, în cel mai scurt timp posibil, cetăţenii români să beneficieze de tratament egal în materie de vize cu cetăţenii statelor membre UE”.

În momentul de faţă, condiţiile pentru primirea vizei necesare pentru a călători în Canada nu sunt cele mai favorabile, obţinerea vizei fiind un proces complex şi costisitor. Menirea dosarului de viză este, în principiu, aceea de a demonstra că solicitantul nu va rămâne în Canada peste limita de timp stabilită, dar şi că dispune de resursele materiale necesare pentru a-şi permite şederea în această ţară. Cu toate acestea, autorităţile române cooperează cu cele canadiene în sensul simplificării procesului de obţinere a vizei, sperându-se ca, în cele din urmă, aceasta să nu mai fie necesară pentru ca cetăţenii români să poată călători în “ţara frunzei de arţar”.


Mai multe informatii pe www.mae.ro

Andrei Popovici

Andrei este co-fondator al proiectului 'ABC Juridic' si student al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti

Related articles