Belgia – România. 135 de ani de relații diplomatice

România a sărbătorit ieri, 29 martie, împlinirea a 135 de ani de la stabilirea primelor relații diplomatice oficiale cu Regatul Belgiei. Legătura dintre aceste două state s-a format și dezvoltat ducând de-a lungul timpului la cooperare în variate domenii precum: contacte între elite politice şi culturale, comerţ, cercetare ştiinţifică, artă, învăţământ.  Limba franceză, a fost un vector de transmitere a unor valori comune, precum democraţia şi drepturile omului, inserate încă din secolul XIX în legile fundamentale ale celor două state.

La începutul secolului trecut, aceste relații au înflorit datorită contactelor directe între Casele Regale, integrate într-un dialog diplomatic continuu si a colaborarii dintre  elitele academice ale celor două ţări. Odată cu căderea comunismului, lucrurile au revenit la normal, iar astăzi cooperarea dintre cele doua țari este una puternică si fructuoasă (Belgia fiind al 9-lea investitor strain in Romania ca importanta).

Înca o dovadă a legăturii puternice ce leagă aceste doua țari a fost organizarea, în toamna anului trecut, a unui colocviu cu participare internatională, de către Academia Regală a Belgei, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir ca membru al Academiei din Berlin. Cateva zile mai tarziu în Square Egide Rombaux din Anderlecht – Bruxelles a avut loc si ceremonia oficială de dezvelire a  bustului savantului român.

La aniversarea a 135 de ani, relaţiile bilaterale dintre România şi Regatul Belgiei sunt excelente, bazate pe trecutul istoric, pe cooperarea dezvoltată în plan european şi internaţional şi pe legături economice intense.

Related articles