Andrada, prima admisă la Facultatea de Drept, Universitatea din București

Deschidem seria de interviuri marca ABCJuridic cu tânăra studentă Andrada Bogeag, prima admisă la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București (promoția 2014-2018). În cele ce urmează, veți descoperi mai multe despre ce presupune Facultatea de Drept din cadrul Universității București, dar și despre cum vede o tânără studentă din primul an drumul ce i se așterne înainte.

1. În primul rând, Andrada, care este secretul strălucitei tale performanţe de a fi prima admisă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti?

Nu cred ce există un secret. Sinceră să fiu, cred că am reuşit să intru prima pentru că mi-a plăcut materia pentru admitere. În şcoala generală am făcut Gramatică foarte bine şi mi-a fost uşor pentru că baza deja o aveam, iar vocabularul mi s-a părut interesant şi, deşi mulţi m-ar contrazice, chiar util, întrucât neologismele învăţate atunci îmi sunt de mare ajutor acum. Cât despre Economie, eu am început să o studiez abia în clasa a XII-a, dar am reuşit foarte repede să învăţ pentru că am facut pregătire cu o doamnă profesoară care a ştiut cum să facă totul să sune interesant. M-am pregătit cu plăcere pentru acest examen.

2. Când te-ai hotărât să urmezi Facultatea de Drept şi ce te-a inspirat să iei această decizie?

Ideea de a urma Facultatea de Drept a prins contur treptat în mintea mea, dar decizia clară am luat-o la finalul clasei a VIII-a. Am fost întebată deja de nenumărate ori de ce am ales tocmai această facultate şi mereu mi-a fost greu sa răspund. Mi-am dorit pur şi simplu să urmez această facultate, nu există un “pentru că”, deşi sunt conştientă de perspectivele pe care mi le oferă, mai ales că urmez şi cursurile Colegiului Juridic Franco-Român. M-a atras profesia de jurist, am simţit că este ceea ce mi se potriveşte şi chiar nu mă pot imagina făcând altceva.

3. Ce profesie juridică vrei să urmezi după terminarea facultăţii şi de ce?

Mi-ar placea să devin avocat, dar nu exclud nici varianta de a intra în magistratură. Pe parcursul facultăţii vreau să văd şi ce mi se potriveşte, la ce mă pricep, iar în funcţie de toate acestea voi decide.

4. Cum ţi se pare facultatea până acum şi cât de diferită e faţă de liceu?

Până acum sunt fericită cu alegerea pe care am făcut-o şi pot spune că este exact aşa cum mi-am imaginat. Într-un timp scurt am acumulat un volum mare de informaţii între care încep să fac corelaţii, lucru care mă încântă. Totuşi, mi se pare că programul este destul de obositor.
Trecerea de la liceu la facultate nu este uşoară pentru că dintr-o dată îţi dai seama că cerinţele sunt mult mai mari şi nu ştii exact cum să te organizezi astfel încat să faci din toate câte ceva, păstrând şi puţin timp pentru tine. Eu sunt încă în perioada în care învăţ să îmi gestionez timpul.

5. Cum îi sfătuieşti pe cei ce aspiră să urmeze această facultate să abordeze studiul celor două discipline din cadrul examenului de admitere, şi anume Gramatica limbii române şi Economie?

Nu cred ca sunt în măsura să le dau eu sfaturi pentru că fiecare are un stil propriu de a învăţa. În schimb, le pot spune ce am făcut eu. Sunt genul de persoană care lucrează bine sub presiune şi pe ultima sută de metri reuşesc să acumulez un volum mare de informaţie, dar în cazul examenului de admitere am preferat să mă pregatesc din timp. Învăţând treptat, cunoştintele s-au fixat foarte bine şi, totodată, cu puţin timp înainte de examen, acest lucru m-a ajutat foarte mult pentru că am lucrat doar acolo unde ştim că am lipsuri.

6. Cum ţi se par aceste discipline introductive în ştiinţa dreptului din primul semestru?

Deşi poate mulţi le găsesc plictisitoare, eu le consider necesare şi chiar utile. Este important să ai o bază construită din elemente simple pe care să poţi dezvolta apoi ceva complex, la fel cum este important să vezi unde este începutul şi care a fost evoluţia lucrurilor pentru ca apoi să poţi înţelege ceea ce există în prezent.

7. Ce metodă de învăţat foloseşti şi o recomanzi şi celorlalţi?

Nu cred că o pot numi chiar metodă de învăţare, dar pe mine mă ajuntă foarte mult faptul că am totul foarte bine organizat. Chiar dacă nu stăpânesc foarte bine unele lucruri, ştiu exact unde să caut şi, având totul într-o ordine clară, îmi pot da seama imediat unde mai am de lucrat.

8. Cum ţi se pare viaţa de student şi cum reuşeşti să îmbini studiul cu alte activităţi?

Până acum am reuşit să nu neglijez facultatea, dar în acelaşi timp să am grijă să mă simt şi bine. Am cunoscut foarte mulţi oameni, mi-am făcut noi prieteni, am învăţat şi cum să ne ajutăm şi cum să ne distrăm împreună. Se spune că perioada studenţiei este cea mai frumoasă şi până acum chiar aşa îmi pare, dar o părere mai clară voi avea abia după prima sesiune.

9. Ce părere ai despre proiectul ABCJuridic?

Ceea ce vă pot spune eu este cum se vede acest proiect prin ochii unui “boboc”. Ideea mi-a plăcut foarte mult încă de când am fost contactată pentru acest interviu şi am intrat pe site pentru a vedea ce faceţi mai exact. Consider că este de mare ajutor celor care se află la începutul Facultăţii de Drept pentru că pe baza informaţiilor şi reperelor pe care le oferiţi îi ajutaţi să-şi contureze o imagine mai clară despre ceea ce înseamnă domeniul juridic.

10. Un ultim gând pentru colegii tăi de generaţie şi pentru cei care se gândesc să urmeze această facultate?

Colegilor mei de generaţie le doresc un an universitar cât mai bun, iar celor care se gândesc să urmeze Facultatea de Drept le spun cu sinceritate să o facă doar dacă îşi doresc cu adevărat acest lucru. Nu este greu să intri la această facultate, dar este greu să o termini dacă nu îţi place ceea ce faci.

Andrada, îţi mulţumim pentru interviul acordat şi mult succes în sesiune!

Şi eu vă mulţumesc şi vă urez, de asemenea, mult succes cu proiectul ABCJuridic!

Andrei Popovici

Andrei este co-fondator al proiectului 'ABC Juridic' si student al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti

Related articles